Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

20 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σκλάβος της σύγχρονης τεχνολογίας




Του Corey Savage (Return of Kings) / ΚΟ

Έχεις ποτέ σταθεί και αναρωτηθεί αν ελέγχεσαι από μια δύναμη πέρα ​​από τον εαυτό σου; Μήπως ο κόσμος αισθάνεται  άδειος, εξωπραγματικός και τρελός και όλα αυτά την ίδια στιγμή; Ίσως αυτές οι σκέψεις εσένα να μην αγγίζουν, καθώς έχεις ήδη αναλωθεί μέσα σε όλες αυτές τις τεχνολογικές καινοτομίες που υποτίθεται ότι γίνονται για να μας βοηθήσουν. Όπως και να έχει το πράγμα, παρακάτω είκοσι σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σκλάβος της σύγχρονης τεχνολογίας.

1. Ενδιαφέρεσαι περισσότερο να καταγράψεις τη στιγμή παρά να την ζήσεις

Ζούνε άραγε ακόμη οι άνθρωποι την ζωή τους; Φαίνεται ότι ο καθένας σήμερα ενδιαφέρεται περισσότερο να δείξει αυτό που είδε και εκεί που πήγε, παρά να απολαύσει αυτές τις στιγμές. Τα σημερινά social media κάνουν τους ανθρώπους να έχουν μια στάση «Pics» κυριολεκτικά.

2. Χάνεις συχνά την αίσθηση του χρόνου στο διαδίκτυο

Πόσο συχνά απομακρύνεσαι από την αγαπημένη σου οθόνη συνειδητοποιώντας ότι ξόδεψες ατελείωτες ώρες online; Θα έπρεπε καλύτερα πράγματα να κάνεις, αλλά απλά σπαταλάς το χρόνο σου σε ανούσια βίντεο στο Youtube και χαζά αρθράκια. Μπορεί να υπόσχεσαι στον εαυτό σου ότι δεν θα το ξανακάνεις, αλλά ... ω! πρέπει να το δεις και αυτό!

3. Νιώθεις άγχος χωρίς ψηφιακή σύνδεση

Τσεκάρεις συνεχώς για emails, μηνύματα, updates, και ειδήσεις συχνά, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν; Οι άνθρωποι σήμερα είναι τόσο τοξικομανείς με τα smartphones τους ώστε η nomophobia είναι μια πραγματικότητα. (Nomophobia = ο φόβος μήπως μείνεις χωρίς κινητό. Από τα αρχικά της φράσης no mobile phone phobia).

4. Περνάς περισσότερο χρόνο μπροστά σε μια οθόνη από ό, τι στην πραγματική ζωή

Ο μέσος Αμερικάνος ξοδεύει περισσότερο από 7 ώρες την ημέρα κοιτάζοντας οθόνες. Και να ξέρεις ότι το πράγμα χειροτερεύει όταν αρχίσεις να αισθάνεσαι ότι ο πραγματικός κόσμος είναι πολύ βαρετός σε σύγκριση με αυτόν την οθόνης. Ακόμα και εγώ που προτιμώ να είμαι στη φύση και να επιδίδομαι σε σωματικές δραστηριότητες, πρέπει να ξοδέψω πάρα πολύ χρόνο δουλεύοντας στο laptop μου.

5. Δεν απολαμβάνεις πολύ φως του ήλιου

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ανεπάρκεια βιταμίνης D λόγω της έλλειψης του ηλιακού φωτός, και η τεχνολογία δεν κάνει τα πράγματα καλύτερα. Είναι να απορεί κανείς ότι τα άτομα που είναι συνεχώς στην πρίζα δεν φαίνεται να έχουν καμία ζωντάνια;

6. Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς

Οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι στερούνται του φυσικού φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας, αγαπάνε να βομβαρδίζουν τα μάτια τους με τεχνητό φως κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν πρέπει να κοιμηθούν. Με αυτόν τον τρόπο καταστρέφεις πραγματικά τον κύκλο του ύπνου σου, διακόπτοντας την παραγωγή μελατονίνης στον εγκέφαλό σου.

7. Περπατάς ή οδηγείς με ένα κινητό στο χέρι σου

Δεν ξέρω πόσες φορές οι άνθρωποι σχεδόν πέφτουν πάνω μου, γιατί είναι πολύ απασχολημένοι στο να κοιτάζουν τα τηλέφωνά τους, ενώ περπατάνε. Θεωρώ επίσης εξοργιστικό το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δικαιολογούν το να γράφουν μηνύματα ενώ οδηγούν με τον ισχυρισμό ότι είναι έξυπνοι αρκετά για να το κάνουν με ασφάλεια.

8. Πιστεύεις ότι τα brain games πραγματικά σε κάνουν πιο έξυπνο

Πάντα πίστευα ότι όλα αυτά τα «Brain Training» παιχνίδια που παίζουν οι άνθρωποι στα κινητά τους είναι χαζά και άσκοπα. Πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η εκτίμησή μου ήταν σωστή.

9. Οι κοινωνικές σου δεξιότητες είναι φτωχές λόγω της έλλειψης της ανθρώπινης επαφής

Ήμουν ένας ντροπαλός και αδέξιος έφηβος περνώντας σχεδόν όλο τον ελεύθερο χρόνο μου στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο, και τα βιντεοπαιχνίδια, αντί να κοινωνικοποιηθώ. Μου πήρε σχεδόν μια δεκαετία οδυνηρού αγώνα για να καλύψω τη διαφορά και να είμαι κάπως στον μέσο όρο όσον αφορά τις κοινωνικές μου ικανότητες.

Πολλοί millennials σήμερα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ρηχοί και ανίδεοι. Έχω συναντήσει ακόμα και λίγους έφηβους οι οποίοι ήταν φοβισμένοι να σηκώσουν ένα τηλέφωνο που χτυπούσε επειδή χρησιμοποιούσαν συνεχώς το τηλέφωνο για να λαμβάνουν μηνύματα!

10. Προτιμάς το πορνό και μια εικονική φιλενάδα παρά μια πραγματική γυναίκα

Το διαδικτυακό πορνό μαστίζει ήδη τον ανδρικό πληθυσμό και έχει καταστρέψει πολλούς άνδρες σε όλο τον κόσμο, αλλά ξέρατε ότι υπάρχουν πλέον και «εικονικές φιλενάδες»; Είναι ήδη δημοφιλείς στην Ιαπωνία και θα δείτε σύντομα και στην Δύση παρομοίως να αυξάνονται οι “Α.Ι. γκόμενες ” (A.I. = Τεχνητή Νοημοσύνη) με τις συνεχιζόμενες δυσλειτουργικές σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων στις κοινωνίες μας. Πολλοί άνδρες είναι πιθανό να μετατραπούν σε ολοκληρωτικά σκλάβους του σεξ σε μηχανές, μόλις τα sexbots (sex robots) τεθούν σε λειτουργία.

11. Βασανίζεσαι με τα τελευταία gadgets

Περνάς ώρες ατελείωτες ελέγχοντας τις προδιαγραφές των πιο πρόσφατων συσκευών της αγοράς, και βασανίζεσαι για κάθε μικρή λεπτομέρεια όπως το πώς η νέα έκδοση του προϊόντος είναι 0,8 χιλιοστά πιο λεπτή από το προηγούμενο μοντέλο ή πώς έχει περισσότερα pixel από ό, τι μπορούσαν ποτέ να ανιχνεύσουν τα μάτια σου. Θα τρέξεις να αγοράσεις το επόμενο μοντέλο, επειδή το σημερινό σου κινητό είναι ήδη 11 μηνών. Και μόλις το κάνεις θα συζητάς με τους ηλίθιους γύρω σου χλευάζοντας τους, επειδή το δικό σου παιχνιδάκι σε κάνει ανώτερο από αυτούς.

12. Ανακαλύπτεις ότι έχεις μπλεχτεί σε μια τεχνολογική σέκτα

Έχω δει τον εαυτό μου να θέλει να απαλλαγεί από το smartphone μου για λίγο, και να πάρω ένα απλό τηλέφωνο ώστε να απλοποιήσω τη ζωή μου. Αυτό, όμως, έχει αποδειχθεί δύσκολο καθώς οι άνθρωποι εκεί που ζω χρησιμοποιούν μια δημοφιλή εφαρμογή για σχεδόν όλες τις προσωπικές τους και εργασιακές τους επικοινωνίες. Έτσι αναγκάζομαι να παραμείνω δεμένος στο smartphone μου, ακόμη κι αν δεν το θέλω πια.

Είναι ήδη σχεδόν αδύνατο να ζήσεις χωρίς πιστωτικές κάρτες και emails. Πόσο καιρός χρειάζεται ακόμα για να γίνει το ίδιο με τα smartphones και τα RFID;

13. Η στάση του σώματος και η υγεία σου έχει υποβαθμιστεί

Η τεχνολογία μας έχει οδηγήσει τον σύγχρονο άνθρωπο σε μια καθιστική ζωή που έχει καταστροφικές συνέπειες στην υγεία του. Η στάση με τον λαιμό μπροστά είναι μια επιδημία στον σημερινό κόσμο όπου οι άνθρωποι συνεχώς κλίνουν προς τα εμπρός για να κοιτάξουν μια οθόνη. Και αυτό είναι μόνο από την χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών συσκευών. Μην πούμε για τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, τις χημικές τοξίνες, τις ορμόνες, και όλα αυτά που καταναλώνουμε.

14. Οι γνωστικές σου λειτουργίες έχουν μειωθεί

Έχεις παρατηρήσει ότι αισθάνεσαι να βαριέσαι πιο εύκολα, και να έχεις δυσκολίες στο να συγκεντρωθείς και να θυμηθείς πράγματα; Τα παλιά τα χρόνια οι άνθρωποι συνήθιζαν να απομνημονεύουν ολόκληρες ιστορίες και επικά ποιήματα. Σήμερα, πολλοί νέοι άνθρωποι αγωνίζονται να θυμηθούν τον αριθμό του τηλεφώνου τους.

Επίσης, οι άνθρωποι δεν φαίνεται να μπορούν να διαβάσουν περισσότερες από μερικές εκατοντάδες λέξεις πια, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο οδηγεί αυτόματα σε απαντήσεις “TL;DR("Too long; didn't read").

15. Νομίζεις ότι το multitasking (πολυδιεργασία) σε κάνει πιο έξυπνο και πιο παραγωγικό

Όχι, δεν σε κάνει. Αν μη τι άλλο, η παραγωγικότητά σου υποφέρει, ενώ το μυαλό σου χειροτερεύει.

16. Αγοράζεις συχνά πράγματα χωρίς μετρητά και ανυπομονείς να έρθει το σύστημα πληρωμών μέσω κινητού

Η αχρήματη κοινωνία δεν είναι ένα καλό πράγμα. Το έχουμε πει πολλές φορές.

17. Αφήνεις τον εαυτό σου να σου κανονίζει την ζωή μια μηχανή

Εσύ χρησιμοποιείς την τεχνολογία ή αυτή σε καθοδηγεί και σε διατάζει; Τα όρια φαίνονται να γίνονται πιο θολά κάθε μέρα, αλλά λίγοι άνθρωποι νοιάζονται επειδή είναι εξαρτημένοι από την άνεση που τους προσφέρει.

18. Δεν σε νοιάζει η προστασία της ιδιωτικής σου ζωής

Ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες δεν ήταν σε θέση να συγκεντρώσουν τόσες πληροφορίες για μας, όπως κάνουν τώρα. Ο σημερινός κόσμος της συλλογής και της επιτήρησης των πληροφοριών είναι μια ονείρωξη της Στάζι που έγινε πραγματικότητα.

Ακόμα κι αν η πιθανότητα θανάτου από μια τρομοκρατική επίθεση είναι μικρότερη από το να χτυπηθεί κάποιος από αστραπή, οι άνθρωποι έχουν υποκύψει στην εκστρατεία φόβου των κυβερνήσεων και έχουν εσκεμμένα εγκαταλείψει κάθε έννοια ιδιωτικής ζωής. Η κάθε κίνησή σου, η online αναζήτηση που κάνεις, οι αγορές σου και η επικοινωνία σου καταγράφονται και αποθηκεύονται αυτή την στιγμή. Ο πραγματικός νικητής του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» είναι ο Μεγάλος Αδελφός.

19. Η κυβέρνηση έχει καλύτερα παιχνιδάκια από σένα

Ενώ ο λαουτζίκος μόλις και μετά βίας μπορεί να οπλιστεί με βασικά όπλα, όπως μαχαίρια και όπλα, - κι αν μπορέσει κι αυτά -, οι κυβερνήσεις μας έχουν όλα τα είδη των προηγμένα όπλων για να μας ελέγξουν. Και με τον ερχομό της ρομποτικής τεχνολογίας, φαίνεται ότι οι ηγεμόνες μας δεν θα χρειάζονται καν άλλους άνδρες για να πατήσουν τα πρόσωπά μας με μια μπότα μια για πάντα.

20. Νομίζεις ότι η τεχνολογία είναι καλή και ωραία

Ακόμη και μετά όλα τα παραπάνω, θα υπάρξουν πολλοί άνθρωποι που ανοιχτά και τυφλά θα αποδεχτούν όλες τις τεχνολογικές καινοτομίες, σαν κάτι «καλό». Θα ισχυριστούν ότι το μόνο που χρειάζεται είναι μια χρήση με «μέτρο» και όλα θα πάνε καλά. Αλλά ποιος αποφασίζει αυτό το μέτρο; Πώς μπορείς να ορίσεις την «μετριοπαθή» χρήση; Πώς μπορείς να παραμείνεις στην μετριοπαθή χρήση σε έναν κόσμο που εξαρτάται όλο και περισσότερο από την τεχνολογία; Η μετριοπαθής χρήση σήμερα, θα είχε θεωρηθεί υπερβολική μόλις πριν από έναν αιώνα.

Υπάρχουν πολλά άλλα προβλήματα που αφορούν την τεχνολογία, αλλά θα τελειώσω λέγοντας ότι το θέμα δεν είναι απλά μαύρο και άσπρο για να το γενικεύσουμε ή καλό και κακό. Και σίγουρα δεν προτείνω να εγκαταλείψουμε κάθε τεχνολογία και να γυρίσουμε σε  πρωτόγονες εποχές (τουλάχιστον όχι ακόμα). Αυτό που ωστόσο πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση των επιπτώσεων που η τεχνολογία έχει στην καθημερινή μας ζωή για να μην καταλήξουμε σαν τα βατράχια που βράζουν  σιγά-σιγά στην κατσαρόλα. Δεν θα ήθελες να ξυπνήσεις ένα πρωί και να αντιληφθείς ότι η τεχνολογία σε έχει εγκλωβίσει και δεν μπορείς με κανένα τρόπο να ξεφύγεις.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...


εξαιρετικό-αληθινό άρθρο ΚΟ.
επίσης είναι παρατηρημένο
ευφυείς άνθρωποι-έξυπνοι με κριτικό πνεύμα δεν έχουν smartphones (έξυπνα κινητά χιχιχι) ο 20λογος του άρθρου αποδεικνύει ότι κάθε άλλο παρά έξυπνα είναι..
η θεοποιηθείσα τεχνολογία της μάζας δεν υπόκεινται σε καμία οικονομική κρίση/ύφεση (καθόλου περίεργο), ανθεί και καλπάζει, είναι ζωτικός φορέας του Μεγάλου Αδελφού..

Ανώνυμος είπε...

http://4.bp.blogspot.com/_wu4bHGmCEPo/St8JdseYDfI/AAAAAAAAAQs/MLzaYHT5MdQ/s400/LIVEWARE.JPG

Ανώνυμος είπε...

Η νεα τάξη προωθεί τον μετανθρωπισμό