Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Το Μεξικό αρχίζει να απελαύνει Κουβανούς



Το Μεξικό έχει αρχίσει τις απελάσεις των Κουβανών λαθρομεταναστών που σκόπευαν να εισέλθουν στις ΗΠΑ μετά τη λήξη (από την κυβέρνηση Ομπάμα) της πολιτικής αμνηστίας wet foot, dry foot(«βρεγμένα πόδια - στεγνά πόδια»), αποδεικνύοντας ξεκάθαρα ότι η μαζική εισβολή λαθρομεταναστών μέσω του Μεξικού θα μπορούσε να είχε σταματήσει ανά πάσα στιγμή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η κυβέρνηση του Μεξικού έχει ήδη απελάσει 91 Κουβανούς μέσα σε περίπου μία εβδομάδα αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες τερμάτισαν μια πολιτική που χορηγούσε παραμονή σχεδόν σε κάθε Κουβανό που θα έφτανε στο έδαφος των ΗΠΑ, μέσω ξηράς.

Η κατάργηση της πολιτικής φρέναρε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, Κουβανούς που σκόπευαν να φτάσουν με τα πόδια από την Κεντρική Αμερική προς τις ΗΠΑ στα σύνορα με την αξίωση να τους δοθεί «άσυλο».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Μεξικού, 71 Κουβανοί άνδρες και 20 γυναίκες  πέταξαν πίσω στην Κούβα με τζετ της μεξικανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας από τη νότια πόλη της Tapachula.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής του Μεξικού ανέφερε σε δήλωσή του ότι οι Κουβανοί βρίσκονταν στο Μεξικό "παράτυπα", παρόλο που είχαν υποβάλει αίτηση για άδεια προσωρινής παραμονής στη χώρα.

Οι σιωπηλές επιπτώσεις της ανακοίνωσης είναι ευρείες.

Πρώτον, αυτό σημαίνει ότι η μεξικανική κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση της μαζικής εισβολής λαθρομεταναστών οι οποίοι διέρχονται από το έδαφος της χώρας, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε κάνει απολύτως τίποτα για να την σταματήσει.

Δεύτερον, αυτό σημαίνει ότι η μεξικανική κυβέρνηση είναι σε θέση εύκολα να σταματήσει την εισβολή, αλλά μέχρι τώρα είχε αρνηθεί να το πράξει, γνωρίζοντας εκ του ασφαλούς, ότι οι εισβολείς επρόκειτο να καταλήξουν στις ΗΠΑ

Τώρα όμως που οι εισβολείς είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να ωθηθούν προς τα πίσω και να εγκατασταθούν στο Μεξικό, η μεξικανική κυβέρνηση ενεργεί για να διασφαλίσει ότι θα αποσταλούν πίσω στην πατρίδα τους.

Τρίτον, αυτό σημαίνει ότι η μεξικανική κυβέρνηση εφαρμόζει τώρα μια πολιτική μηδενικής ανοχής για τους παράνομους εισβολείς-την ίδια ακριβώς πολιτική για την οποία ο Donald Trump έχει χαρακτηριστεί «ρατσιστής».

Τέλος, αυτό σημαίνει ότι με αρκετή πολιτική βούληση, είναι δυνατόν να σταματήσει η μαζική εισβολή, παρά τα όσα οι λίμπεραλ υποστηρίζουν ότι δήθεν, η «μαζική μετακίνηση ανθρώπων είναι αναπόφευκτη» και ότι «τίποτα δεν μπορεί να γίνει».

Το τέλος της πολιτικής “wet foot, dry foot” ήρθε πάνω στο συγκεκριμένο αίτημα της κουβανικής κυβέρνησης, η οποία είχε υποστηρίξει ότι η υπόσχεση των ΗΠΑ προς τους λαθρομετανάστες για παραμονή των στο έδαφός τους, τροφοδοτούσε το trafficking, την εμπορία ανθρώπων.

Η πλέον εγκαταλελειμμένη πολιτική άφηνε τους Κουβανών που διέφευγαν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιδιώκουν άδεια παραμονής, αν έφταναν με τα πόδια στην ηπειρωτική χώρα, όχι όμως εάν εντοπίζονταν στη θάλασσα, καθώς τότε τους έστελναν πίσω στην Κούβα.

Ο Trump έχει υποσχεθεί να καταργήσουν την πολιτική του Ομπάμα προς την Αβάνα, εκτός εάν η κουβανική κυβέρνηση κάνει περαιτέρω παραχωρήσεις, και παρόλο που ο ίδιος δεν διευκρίνισε ποιες πρέπει να είναι αυτές, είναι απίθανο ότι θα αποκαταστήσει την πολιτική αμνηστία.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / από εδώ

1 σχόλιο:

sotulis είπε...

Πολύ φοβάμαι αυτό που υποψιάζονται όλοι.. οτι σύντομα θα δούμε και Κουβανούς λάθρο στα νησιά μας.