Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

“Nittel Nacht”: Πως «γιορτάζουν» οι χασιδικοί Ιουδαίοι την Παραμονή των Χριστουγέννων



Τα Χριστούγεννα είναι ένας δύσκολος καιρός για τους Ορθόδοξους Ραβίνους και τους οπαδούς τους, δεδομένου ότι εορτάζεται η γέννηση του Ιησού Χριστού τον οποίον μισούν. Ο ραβινικός όρος για την παραμονή των Χριστουγέννων είναι Nittel Nacht, μια νύχτα που θεωρούν καταραμένη, όπως γράφει ο Michael Hoffman (revisionisthistory.org).
 
Nittel Nacht” είναι το όνομα που δόθηκε για την παραμονή των Χριστουγέννων από τους ραβίνους του 17ου αιώνα, αν και η γιορτή - παρωδία παρατηρείται από τα τέλη του 15ου αιώνα.. Οι ραβίνοι απαγόρευαν στα παντρεμένα ζευγάρια να κάνουν σεξ την Nittel Nacht γιατί πίστευαν ότι αυτήν την συγκεκριμένη ημέρα εάν γινόταν σύλληψη, το παιδί που θα γεννιόταν θα γίνονταν «αποστάτης». Σύμφωνα με τον μυστικιστή ραβίνο Baal Shem Tov, τον ιδρυτή του Χασιδικού Ιουδαϊσμού, το να συλληφθεί ένα παιδί την Nittel Nacht, θα έχει ως αποτέλεσμα να γεννηθεί ή ένας αποστάτης ή ένας νταβατζής.

Όπως αναφέρει ο Shahar Ilan, της Haaretz (2004), η πηγή της ονομασίας "Nitel" είναι άγνωστη. Μια εξήγηση είναι ότι Nitel είναι ένα αρκτικόλεξο για τις Γίντις λέξεις "nischt yidden Tarren lernen": "Απαγορεύεται στους Εβραίους να μελετήσουν". Μια άλλη εξήγηση είναι ότι ο όρος είναι παραφθορά της λατινικής λέξης για τα γενέθλια, ‘natalis’.

Γράφει επίσης, ότι ο Abraham Isaac Sperling στο βιβλίο «Λόγοι για τα Ιουδαϊκά Έθιμα και τις Παραδόσεις» (1968) εξηγεί ότι ένας κύριος λόγος για την ανάπτυξη των εθίμων της Nitel ήταν πρακτικός: υπήρχε ο φόβος οι αντισημίτες (τον Μεσαίωνα) ότι θα έστηναν ενέδρα στους Εβραίους και θα τους χτυπούσαν βίαια, μερικές φορές ακόμη ίσως και θα τους θανάτωναν, στους δρόμους την παραμονή των Χριστουγέννων. Έτσι, οι ραβίνοι αποφάσισαν ότι οι Εβραίοι θα έπρεπε να παραμείνουν στο σπίτι εκείνο το βράδυ και να μην περιπλανηθούν στους δρόμους.

Το πιο χαρακτηριστικό ραβινικό έθιμο που παρατηρείται συνήθως την παραμονή των Χριστουγέννων είναι να απέχουν από την μελέτη της «Τορά» (Ταλμούδ), αν και μερικοί διάβαζαν το βλάσφημο για τον ΧριστόToledot Yeshu (διάβασε σχετικό άρθρο εδώ). Περνούσαν το χρόνο τους παίζοντας χαρτιά ή σκάκι.

Την παραμονή των Χριστουγέννων επίσης, δηλαδή την Nitel Night, τα ‘klipot’ (κοχύλια) είναι σε πλήρη δράση. Τα klipot είναι παρασιτικές δυνάμεις του κακού που προσκολλώνται στις δυνάμεις του καλού. Σύμφωνα με την Καμπάλα (Εβραϊκός μυστικισμός), τη νύχτα κατά την οποία «αυτός ο άνθρωπος» - υποτιμητική αναφορά στον Ιησού - γεννήθηκε, ούτε καν ένα ίχνος αγιότητας είναι παρόν και τα klipot εκμεταλλεύονται κάθε πράξη αγιασμού για τους δικούς τους σκοπούς.

Υπάρχει μια ανησυχία λοιπόν, ότι η μελέτη του Ταλμούδ από ένα άτομο μπορεί άθελά του να χρησιμεύσει ως ‘bonus’ στην ψυχή του Ιησού Χριστού, που ανταποκρίνεται στη διδασκαλία ότι η μελέτη του Ταλμούδ δίνει ανάπαυλα στις ψυχές όλων των ασεβών.

Η αποχή από τη μελέτη του Ταλμούδ κατά την Nittel Nacht χρησιμεύει επίσης ως ένδειξη πένθους, που αντιστοιχεί στη ραβινική πεποίθηση ότι ο Ιησούς "ήταν ένας ψεύτικος Μεσσίας, ο οποίος εξαπάτησε τον Ισραήλ, λάτρευε ένα τούβλο, εξασκούσε μαγεία που έμαθε στην Αίγυπτο και γεννήθηκε από μια πόρνη που συνέλαβε ενώ ήταν σε niddah (εμμηνόρροια)".

Υπάρχει ένα ταλμουδικό έθιμο κατανάλωσης σκόρδου την Nittel Nacht. Ο λόγος είναι η οσμή του σκόρδου, η οποία φημίζεται για την απόκρουση της δαιμονικής ψυχής του Ιησού, η οποία υποτίθεται ότι θα περιπλανηθεί την παραμονή των Χριστουγέννων, όπως ο νεκρός συνεργάτης του Σκρουτζ, ο Marley (βλ το ραβινικό κείμενο Nitei Gavriel Minhagei Nittel).

Καμπαλιστικό χαρτί τουαλέτας

Ένα άλλο διαδεδομένο ραβινικό έθιμο στον Ορθόδοξο Ιουδαϊσμό είναι να κάνουν χαρτί τουαλέτας την παραμονή των Χριστουγέννων, μια πρακτική που έγινε δημοφιλής μεταξύ των Χασιδικών Ιουδαίων από τον Chiddushei Harim (βλ Reiach Hasade 1:17).

Ο Zvi Rosen της υπερ-ορθόδοξης εφημερίδας ‘Hamodia’, αναφέρει ότι οι χασιδικοί admorim (ηγέτες) έκοβαν χαρτί τουαλέτας για έναν χρόνο για την χρήση του  Σαββάτου (για να μην σκίζουν χαρτί τουαλέτας το Σάββατο) εκείνο το βράδυ. Στην πραγματικότητα, αυτή η ασεβής πράξη έχει βαθιά Καμπαλιστική σημασία, επειδή η καμπαλιστική λογοτεχνία ασχολείται εκτενώς με το Χριστιανισμό ως «ένα άχρηστο υλικό που αποβλήθηκε από το σώμα του εβραϊκού λαού». Σήμερα, είναι διαθέσιμο στην αγορά, προ-κοπτόμενο χαρτί τουαλέτας για τη χρήση του Σαββάτου, κι έτσι, η πρακτική του εθίμου έχει μειωθεί.

Παραβάλετε αυτές τις χονδροειδείς κοροϊδίες της Nittel Nacht, με την ουράνια ιστορία της Αγίας Οικογένειας της Βηθλεέμ, καταλήγει ο Hoffman – την ακτινοβολούσα Παρθένο και το σπαργανωμένο Θείο Βρέφος, τους ταπεινούς βοσκούς και τους αγγέλους που προσφέρουν τα χαρμόσυνα νέα της ειρήνης στη γη. Ειλικρινά, δεν υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ του Ταλμουδικού Ιουδαϊσμού και του αληθινού Χριστιανισμού και εκείνοι που προσπαθούν να ισχυριστούν ότι ο χριστιανισμός έχει ομοιότητες με τη θρησκεία του Ταλμούδ, είναι πιο πλανημένοι από τους ίδιους τους τσαρλατάνους της Nittel Nacht.

Το 2014 η Nittel Nacht δεν ισχύει, διότι η 24η Δεκεμβρίου συμπίπτει με την τελευταία νύχτα της Χανουκά. Κατά συνέπεια, αντί των συνηθισμένων βλασφημιών της Nittel Nacht θα έχουν το μυαλό τους στην Χανουκά.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγές: εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Απίστευτο!

Τάσος