Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Soft ολοκληρωτισμός



Λυντσάρισμα "κακού" . Αργεντινή, Νοέμβριος 2013 - βλ. εδώ
Η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή της Νέας Δεξιάς είναι ότι έχει διαγνώσει τον «μαλακό ολοκληρωτισμό»: το απολυταρχικό κράτος που δεν στηρίζεται στις αστυνομικές δυνάμεις του, αλλά στους πολίτες του. Οι πολίτες στρέφονται ο ένας κατά του άλλου για ανταμοιβές, επίσημες ή απλά κοινωνικές.

Οι soft κοινωνικές δυνάμεις, μερικές φορές μπορεί να λειτουργήσουν με έναν θετικό τρόπο. Αν υπάρχει π.χ. ένας παιδόφιλος στη γειτονιά, και οι άνθρωποι έρθουν κοντά ο ένας στον άλλον για να απομακρύνουν το εν λόγω πρόσωπο αυτό είναι ένα όφελος για όλους. Ωστόσο, μεταβήκαμε εδώ και πολύ καιρό σε ένα σύστημα οργανωμένης κυβέρνησης, διότι η δικαιοσύνη από ‘ανησυχούντες πολίτες’ και η τιμωρία από τον όχλο οδηγεί πάρα πολύ συχνά σε κατάχρηση ή σε αδικίες, όπως συνέβη στη δίκη των μαγισσών του Σάλεμ ή όταν online ομάδες χρηστών παίζουν τους ντετέκτιβ.

Στην περίπτωση του soft ολοκληρωτισμού, ωστόσο το θέμα δεν είναι κάτι τόσο απλό όσο να κυνηγήσεις τους κακούς. Μάλλον είναι να κυνηγήσεις και να καταργήσεις κάθε «μη πολιτικά ορθή» άποψη. Σκεφθείτε τον όρο «πολιτική ορθότητα»: αυτό σημαίνει κυριολεκτικά να προσαρμόσουμε ό, τι λέμε και κάνουμε στο να ταιριάζει με την επικρατούσα πολιτική ιδεολογία της εποχής μας. Είναι το αντίθετο του «σκέψου μόνος σου», ή απλά «σκέψου». Είναι η μπότα που χτυπά το πρόσωπο της ανθρωπότητας, αλλά και μέσα στα ίδια μας τα μυαλά. Γιατί να επιβάλεις αυτό που θέλεις με την αστυνομία ή ακόμα και τα δικαστήρια, όταν μπορείς να δημιουργήσεις στον πληθυσμό πανικό και να τον κάνεις να θέλει να φύγει πανικόβλητος από τυχόν «κακές» σκέψεις, πετώντας περιττώματα στο πρόσωπο εκείνου που τολμά να έχει «κακές σκέψεις»;

Ο soft ολοκληρωτισμός επιτυγχάνει επειδή ξυπνά τα ένστικτα από τις ένδοξες ημέρες του πιθηκίσιου παρελθόντος μας. Οι πίθηκοι ζουν σε «στρατούς» ή μικρές ομάδες, όπως οι είναι οι ανθρώπινες φυλές, αλλά με λιγότερο αυστηρούς δεσμούς. Αν ένας πίθηκος ασθενήσει, οι άλλοι πίθηκοι θα του ρίξουν πέτρες και θα τον οδηγήσουν έξω από τον στρατό. Έτσι, στην μαϊμουδίστικη κοινωνία, η κύρια κοινωνική ανησυχία είναι: πώς να μείνω μέσα στις γραμμές του στρατού, που με άλλα λόγια σημαίνει: πόσο κοντά είμαι για να με πετάξουν έξω; Οι άνθρωποι αυτή τη νοοτροπία την υιοθέτησαν με την λογική “μέσα στο group/έξω από το group” μέσα σε μια σύγχρονη κοινωνία που την ενώνει μόνο μια πολιτικο- οικονομική ιδεολογία. Όταν οι άνθρωποι δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους, την στιγμή που ο κόσμος θα στραφεί εναντίον κάποιου δεν θα έχουν κανένα ενδοιασμό στο να καταστρέψουν το εν λόγω άτομο.

Και αυτό απαιτεί μηδενική παρέμβαση από την κυβέρνηση. Είναι βλέπετε "ελευθερία" το να σχηματιστεί ένας όχλος που θα κυνηγήσει κάποιους ανθρώπους εφ’ όσον δεν καταλήξει να τους σκοτώσει. Αυτό συνέβη πρόσφατα με τον CEO της Mozilla, Brendan Eich, ο οποίος εκδιώχθηκε από το στρατό όχι γιατί μισούσε τους ομοφυλόφιλους, αλλά γιατί δεν υποστήριζε τον «γάμο» των ομοφυλοφίλων. Δεν έκανε τίποτα εναντίον των ομοφυλοφίλων, απλά δεν δέχτηκε ότι θα πρέπει να έχουν ένα δικαίωμα που ιστορικά ανήκει στους ετεροφυλόφιλους (γάμος). Το αγριεμένο πλήθος συγκεντρώθηκε και τον καθαίρεσε. Λέει μεταξύ άλλων το δακρύβρεχτο δελτίο τύπου της Mozilla:

…..Ξέρουμε γιατί οι άνθρωποι είναι πληγωμένοι και θυμωμένοι και έχουν δίκιο : είναι επειδή δεν μείναμε πιστοί στους εαυτούς μας.

Δεν ενεργήσαμε όπως θα περιμένατε να ενεργήσει η Mozilla. Δεν κινηθήκαμε αρκετά γρήγορα για να συνεργαστούμε με ανθρώπους μόλις ξεκίνησε η διαμάχη. Λυπούμαστε. Πρέπει να τα πάμε καλύτερα.

Ο Brendan Eich επέλεξε να παραιτηθεί από τον ρόλο του ως Διευθύνων Σύμβουλος. Πήρε αυτή την απόφαση για την Mozilla και την κοινότητά μας.

Η Mozilla πιστεύει τόσο στην ισότητα όσο και στην ελευθερία του λόγου. Η ισότητα είναι απαραίτητη για να υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Και θα πρέπει να έχεις την ελευθερία του λόγου να αγωνιστείς για την ισότητα. Το να υπερασπιστείς και τα δύο την ίδια στιγμή μπορεί να είναι δύσκολο.

Το υπόλοιπο της ανακοίνωσης είναι στο ίδιο δουλοπρεπές ύφος.

Τι σημαίνει soft ολοκληρωτισμός;

Πρώτον, σημαίνει ότι οποιαδήποτε διαφωνία με θα σε φέρει σε οικονομική  καταστροφή. Θα χάσει τα προς το ζην. Οι μόνοι άνθρωποι που έχουν αληθινή ελευθερία του λόγου θα είναι οι δισεκατομμυριούχοι, επειδή δεν έχουν ανάγκη μην χάσουν την δουλειά τους. Οποιοσδήποτε άλλος που θα μιλάει θα πρέπει να διώχνεται από τη δουλειά του. Το ίδιο όποιος τον βοηθά . Όποιος τον υπερασπίζεται θα πρέπει και αυτός να απομακρύνεται από τη δουλειά του. Είστε ο άρρωστος πίθηκος και η μόνη επιτρεπτή πράξη είναι να σας ρίξουν πέτρες. Η κουλτούρα μας έχει επιστρέψει στα κυνήγια μαγισσών και στους όχλους που ζητούν λυντσάρισμα.

Δεύτερον, σημαίνει ότι η κοινωνία μας είναι εντελώς εσωτερικά εστιασμένη. Εκείνοι που μπορούν να δημιουργήσουν πράγματα, όπως ο Brendan Eich που στην ουσία είναι ο εφευρέτης της γλώσσας προγραμματισμού JavaScript, είναι δευτερεύοντες σε σχέση με εκείνους με τις «σωστές απόψεις». Το προκύπτον υβρίδιο της διαφθοράς και του ιδεολογικού νεποτισμού διασφαλίζει ότι σύντομα θα έχουμε υπέροχους ανθρώπους στην ελίτ μας παντού , αλλά θα είναι άχρηστοι. Σίγουρα, θα μπορούν να απομνημονεύσουν τις οδηγίες και να επαναλαμβάνουν παραλλαγές σε δράσεις από το παρελθόν. Αλλά όταν θα πρόκειται να λάβουν στρατηγικές αποφάσεις ή να επινοήσουν πραγματική νέα τεχνολογία, θα είναι χαμένοι. Έχουμε αντικαταστήσει τους νεωτεριστές και τις politically incorrect απόψεις τους με ένα κοπάδι πολιτικά ορθών, αλλά ουσιαστικά άχρηστων ανθρώπων.

Αν αναρωτιέστε τι διαλύει τις αυτοκρατορίες, είναι αυτή η εσωτερική αστυνόμευση της πραγματικότητας. Η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε επειδή ήταν μη πολιτικά ορθό να πεις ότι λιγότερα τεύτλα είχαν αναπτυχθεί από αυτά που έλεγε το "Πενταετές Σχέδιο". Οι άνθρωποι απλά έλεγαν ψέματα. Η Αρχαία Ελλάδα ξεθώριασε επειδή εκτελούσε φιλοσόφους που μιλούσαν την αλήθεια, όταν αυτή ήταν μη πολιτικά ορθή. Η Αρχαία Ρώμη παράκμασε και δεν μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό της, λόγω του δικού της εσωτερικού συστήματος ιδεολογικού νεποτισμού που βασιζόταν στο να εξυμνείται η Ρώμη, αντί να αναγνωρίζονται τα προβλήματά της και να διορθώνονται. Εκείνοι που εντόπιζαν τα προβλήματα δέχονταν επίθεση του στυλ «σκοτώστε τον αγγελιοφόρο». Το ίδιο ισχύει και εδώ.

Ο Brendan Eich ήταν ένας αγγελιοφόρος για την κοινωνία μας. Τόλμησε να διαφέρει από το κοπάδι σε μερικά κρίσιμα σημεία και για ένα από αυτά, προσπάθησαν να τον καταστρέψουν. Όταν αυτό το είδος της συμπεριφοράς γίνεται ο κανόνας, αναπόφευκτα θα έχουμε μια κοινωνία που επιμένει να προγραμματίζει τον εαυτό της πάνω στον κομφορμισμό (κομφορμιστής : το άτομο που έχει την τάση να προσαρμόζει τη συμπεριφορά του στις αντιλήψεις και τις συνήθειες της κοινωνίας στην οποία ανήκει, ακόμη κι αν δεν το εκφράζουν) αγνοώντας σοβαρές προειδοποιήσεις για τα κοινωνικά ορθά, αλλά ρεαλιστικά μη ορθά ιδανικά του. Σε εκείνο το σημείο, το μόνο συστατικό που λείπει είναι ο χρόνος, καθώς η χώρα περιμένει τους Βάνδαλους να φανούν και να επιβάλλουν την πραγματικότητα με το ξίφος και τη φωτιά.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή: ελευθ. μεταφρ. άρθρου του Brett Stevens (Amerika).

3 σχόλια:

konion είπε...

Πές τα μεγάλε! Μᾶς ἔχουν πρήξει μὲ τὴν ὁμοφυλοφιλία.
Ἐδῶ π.χ. ἡ μάνα ἔχει «τοιοῦτο» ἀδελφό, τὸν ἀγαπάει, τὸν φροντίζει, τὸν φωνάζει σπίτι της μαζί μὲ τὸν σύζυγό της (αὐτὸς δὲν «χαλάει», ἐκτὸς ἐὰν εἶναι ἤδη «χαλασμένος») καὶ ὅλα τὰ καλά. Μόλις ὅμως γεννήσει τὸ ἀγόρι, δὲν τὸν θέλει σπίτι της μὴν τῆς «χαλάσει» τὸ ἀγόρι καὶ ὅλα πλέον τὰ παραπάνω πάει στὸ σπίτι τοῦ ἀδελφοῦ της καὶ τὰ κάνει. Κάτι ἀνάλογο συμβαίνει καὶ μὲ τοὺς πατέρες. Τέτοιες συμπεριφορὲς ἀπὸ μητέρες εἶναι γνήσιες καὶ πρέπει νὰ μᾶς ἀφυπνίζουν, διότι δὲν καταστέλλονται καὶ στὸ τέλος πᾶλι οἱ ὁμοφυλοφιλοι, ἄνδρες τε καὶ γυναῖκες θὰ τὴν πληρώσουν, ἀκόμη χειρότερα.

Ανώνυμος είπε...

Για να μάθεις ποιος σε εξουσιάζει, απλά κοίτα σε ποιον δεν επιτρέπεται να ασκήσεις κριτική.

- Βολταίρος

Ανώνυμος είπε...

Γ.Μπουτάρης: Θέλει "τάγματα εφόδου" ηλικιωμένων για να διώκουν ναρκομανείς

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B7%CF%82

Κανένας