Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Πρωτοβουλία της ΕΕ επιδιώκει να επιβάλει τη νομοθεσία για τα «εγκλήματα μίσους» κατά ομοφυλόφιλων σε όλα τα κράτη μέλη


Οι ηγέτες οργανώσεων που υπερασπίζονται τον θεσμό της οικογένειας ετοιμάζονται να πολεμήσουν μια νέα έκθεση που, εάν γίνει δεκτή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα επιβάλει τη νομοθεσία για τα εγκλήματα μίσους στους ομοφυλόφιλους σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, λέγοντας ότι είμαστε μπροστά στην «επόμενη επίθεση» εναντίον των δικαιωμάτων και των προνομίων της “παραδοσιακής” οικογένειας στην Ευρώπη.

Οι υποστηρικτές της "έκθεσης Lunacek" την έχουν ονομάσει «χάρτη πορείας κατά της ομοφοβίας και των διακρίσεων για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου». Συγκεκριμένα καλούν τα κράτη μέλη της ΕΕ ειδικά να «καταγράψουν και να διερευνήσουν τα εγκλήματα μίσους κατά των ΛΟΑΤ και να υιοθετήσουν την ποινική νομοθεσία για την απαγόρευση της υποκίνησης μίσους για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου».

Ένας ηγέτης ομάδας υπεράσπισης της οικογένειας χαρακτήρισε την Έκθεση ως «την επόμενη προσπάθεια των ριζοσπαστικών και εξτρεμιστικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να εξωραϊστεί η ατζέντα τους».

Τον Νοέμβριο η διακομματική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ παρουσίασε την έκθεση Lunacek - το όνομά της Αυστριακής Ulrike Lunacek, (φωτο) ομοφυλόφιλης συγγραφέα και βουλευτού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το  Κόμμα των Πρασίνων, που χρησιμεύει ως συν - πρόεδρος της LGBT διακομματικής ομάδας - στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Η επιτροπή ψήφισε την έγκρισή της στις 17 Δεκεμβρίου, διαβιβάζοντάς το προς συζήτηση και ψηφοφορία από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου στις αρχές του 2014.

Η συντακτική ομάδα δήλωσε ότι η έκθεση θα «καθοδηγήσει τις δράσεις της ΕΕ και των κρατών μελών, ταυτόχρονα με τον σεβασμό στην αρχή της επικουρικότητας : Η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει τις εξουσίες της βάσει των συμφωνιών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης της ανταλλαγής ορθών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών».

Η Sophia Kuby (φωτο) της ομάδας ‘European Dignity Watch’, δήλωσε ότι «αν και η λογική επικράτησε» τον προηγούμενο μήνα με την πύρρειο νίκη κατά της έκθεσης Estrela, η οποία προσπάθησε να καθιερώσει την άμβλωση ως «δικαίωμα» και να επιβάλει την «σεξουαλική διαπαιδαγώγηση» σε μικρά παιδιά (από 4 ετών), «η επόμενη πολιτική προσπάθεια του λόμπι είναι ήδη στην ατζέντα».

Η Kuby είπε ότι η αρχική δήλωση της έκθεσης Lunacek, κάνει λόγο για «την καθολική εφαρμογή και την εγκυρότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους, ανεξάρτητα από τις προσωπικές προτιμήσεις, την ηλικία ή οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα, πρέπει να υποστηριχθεί στην ΕΕ».

Αλλά η έκθεση, είπε, «αντιστρέφει αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα της ισότητας με τον ισχυρισμό ότι ειδικά τα LGBT δικαιώματα θα πρέπει πλέον να θεωρούνται ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό μετατρέπει την καθολική ισχύ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ακριβώς αντίθετο».

Στην έκθεση, οι συντάκτες λένε ότι «διαπιστώνουν με λύπη ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών, τρανσεξουαλικών και διαφυλικών (ΛΟΑΔ) ανθρώπων δεν είναι πάντοτε πλήρως σεβαστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση».  Γράφουν ότι πιστεύουν ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει σήμερα μια ολοκληρωμένη πολιτική για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ».

Ο JC von Krempach, JD, εκ μέρους του ‘Ινστιτούτου της Καθολικής Οικογένειας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων’, χαρακτήρισε την έκθεση Lunacek «την επόμενη προσπάθεια ριζοσπαστικών και εξτρεμιστικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εξωραΐσουν την ατζέντα τους και να την προωθήσουν με την εμφάνιση της νομιμοποίησης, χρησιμοποιώντας το λεξιλόγιο των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Εάν εγκριθεί η έκθεση Lunacek, θα έχουμε μια «‘queered’ προσέγγιση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη νέα βάση της πολιτικής της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε.

Αυτή η «νέα προσέγγιση θα άλλαζε ριζικά την κατανόησή της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αντικαθιστώντας τα με την συγκεκριμένη ατζέντα μιας ομάδας ειδικών συμφερόντων : η Ευρώπη γίνεται μια μεγάλη ‘χώρα των θαυμάτων’ όπου όλες τις επιθυμίες των λεσβιών και των γκέι απολαμβάνουν το καθεστώς του νόμου».

Η έκθεση αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα πρέπει να εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές» για να συμπεριλάβει τα “τρανσέξουαλ και διαφυλικά άτομα” στις υφιστάμενες οδηγίες για τα δικαιώματα που ασχολούνται με θέματα εργασίας και απασχόλησης. Θα πρέπει επίσης να προωθήσει «την ισότητα και τη μη διάκριση για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου σε όλη τη νεολαία και την εκπαίδευση» και θα πρέπει να ενθαρρύνει «ορθές πρακτικές» στην εκπαίδευση «συμπεριλαμβανομένου του διδακτικού υλικού “κατά του εκφοβισμού” και πολιτικές κατά των διακρίσεων, μεταξύ των κρατών κράτη μελών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «υποβάλει προτάσεις για την αναγνώριση των αποτελεσμάτων των εγγράφων αστικού καθεστώτος σε ολόκληρη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της καταχωρημένης συμβίωσης, γάμων και νομικής αναγνώρισης φύλου, προκειμένου να μειωθούν οι διακρίσεις νομικών και διοικητικών εμποδίων για τους πολίτες και τις οικογένειες που ασκούν το δικαίωμά τους στην ελεύθερη κυκλοφορία».

Αξίζει επίσης, να σημειωθεί ότι η ευρωβουλευτής Roberta Metsola, (από την Μάλτα) εκπρόσωπος της Ομάδας του ΕΛΚ (Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), του «κεντρο-δεξιού» συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών και των Ευρωπαίων Δημοκρατών στο κοινοβούλιο της ΕΕ, (στον οποίον ανήκει και η νέα δημοκρατία) χαιρέτισε το έγγραφο, σχολιάζοντας: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΛΟΑΤ στην Ευρώπη είναι σοβαρά : οι διακρίσεις, η βία και η παρενόχληση είναι ανθεκτικά φαινόμενα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν».

«Η ψηφοφορία σήμερα το πρωί έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα και έδειξε μια ευρεία συναίνεση όλου του πολιτικού φάσματος για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών», είπε.

Η Kuby προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η έκθεση, παρά τα όσα εξαγγέλλει περί δημιουργίας συνθηκών ισότιμου παιχνιδιού όσον αφορά "τα δικαιώματα για όλους", διευκρινίζει ότι «μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, η οποία θέλει να πιέσει για το δικό της ιδιαίτερο ενδιαφέρον, θα πρέπει να είναι σε θέση να δηλώσει “νέα ανθρώπινα δικαιώματα”, όπως αρέσουν στην ίδια».

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: