Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Ποιος θυμάται τον Jim Jones και το «Ναό του Λαού»;



Έχουν περάσει 35 χρόνια από τότε που 918 άτομα, μεταξύ των οποίων 257 παιδιά, πέθαναν στις 18 Νοεμβρίου 1978, στη σφαγή στο "Ναό του Λαού" ('Peoples Temple') στην Τζόουνσταουν (Jonestown) της Γουιάνα. Η μαζική δολοφονία μέσα στη κοινότητα που βρισκόταν στη ζούγκλα της Γουιάνα μεθοδεύτηκε από τον Jim Jones, έναν δολοφονικό ηγέτη σέκτας, και ήταν η μοναδική φορά στην αμερικανική ιστορία που ένα μέλος του Κογκρέσου, ο γερουσιαστής Leo Ryan, από την Καλιφόρνια, σκοτώθηκε στη γραμμή του καθήκοντος.

Τα περισσότερα από τα θύματα αναγκάστηκαν να αυτοκτονήσουν πίνοντας ένα θανατηφόρο κοκτέιλ δηλητηριασμένου παντς εμπλουτισμένο με ηρεμιστικό Valium. Κατά τις ημέρες που ακολούθησαν τη σφαγή των αθώων, η Jonestown έγινε ένα ευρέως παγκόσμιο γεγονός του οποίου η κάλυψη από τα ΜΜΕ συναγωνίστηκε με εκείνη της ιαπωνικής επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ. Η δε σφαγή ήταν η μεγαλύτερη απώλεια των Αμερικάνων πολιτών σε μία μη-φυσική καταστροφή μέχρι τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ως αποτέλεσμα της σφαγής, η φράση “drinking the Kool-Aid” («πίνοντας το Kool –Aid» = ποτό μίγμα) έγινε δημοφιλής για να περιγράψει την τυφλή αποδοχή μιας πίστης, χωρίς καμία κριτική ανάλυση. Μερικοί από τους νεκρούς της Jonestown δεν είχαν αυτοκτονήσει. Σκοτώθηκαν παρά τη θέλησή τους, και το πραγματικό ποτό που έφερε τον θάνατο ήταν, στην πραγματικότητα, ένα που ονομάζεται Flavor Aid (Ενίσχυση Γεύσης).
Ο ‘χαρισματικός’ Jones, που ήταν λειτουργός στην προτεσταντική εκκλησία Disciples of Christ, (‘Μαθητές του Χριστού’) στην Indiana, ίδρυσε το «Ναό του Λαού» στο Σαν Φρανσίσκο το 1956. Οι πρωταρχικοί του στόχοι ήταν οι φτωχοί, ως επί το πλείστον οι μη λευκοί και οι ιδεαλιστές που ζητούσαν μια κοινότητα ισότητας, οικονομικής δικαιοσύνης και πνευματικής ολοκλήρωσης.

Ο Jones υποσχέθηκε μια ουτοπική κοινωνία που θα εξασφάλιζε την ευημερία όλων των μελών της. Αλλά όπως οι περισσότεροι ηγέτες σέκτας, έγινε ένας τυραννικός ηγέτης και άσκησε την εξουσία αυτή με έναν επικίνδυνο μεγαλομανή τρόπο.

Το 1973, καθώς γινόταν όλο και πιο παρανοϊκός, ο Jones μετακόμισε τα μέλη του Ναού στη Γουιάνα (βόρεια ακτή της Νότιας Αμερικής). Απαλλαγμένος από την αμερικάνικη νομοθεσία, ο Jones έγινε ένας βάναυσος δικτάτορας μέσα στην απομονωμένη και βαριά φυλασσόμενη κοινότητά του, στην οποία έλεγχε απόλυτα την ζωή των οπαδών του.

Ο Jones χρησιμοποιούσε τεχνικές ελέγχου του μυαλού, μεταξύ των οποίων ήταν συνεχή κηρύγματα και ομιλίες του στην διαπασών από τα μεγάφωνα μέρα και νύχτα, που διέκοπταν τον ύπνο των οπαδών. Χώριζε παντρεμένα ζευγάρια, έλεγχε την διατροφή της κοινότητας και απαγόρευε κάθε επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Απαιτούσε από τους οπαδούς πολλές ώρες σκληρής εργασίας στην τροπική ζέστη και την υγρασία , και κανένα μέλος του Ναού δεν μπορούσε να φύγει από την κοινότητα μέσα στη ζούγκλα.

Οι αναφορές και οι λεπτομέρειες για την σέκτα του τρόμου του Jones από πρώην οπαδούς του που ανησυχούσαν στην Καλιφόρνια, τράβηξαν την προσοχή του γερουσιαστή Ryan (φωτο), ο οποίος, μαζί με μερικούς βοηθούς του και ένα τηλεοπτικό συνεργείο, επισκέφθηκε τον "παράδεισο" της Γουιάνα. Παρά το γεγονός ότι Jones τους παρουσίασε μια ψευδή παράσταση ομαλότητας, ο Ryan έμαθε ότι κάποια κακοποιημένα μέλη ήθελαν να ξεφύγουν. Ο γερουσιαστής προσέφερε το τρόπο με τον οποίο θα έφευγαν.

Έξαλλος και ζητώντας εκδίκηση ο Jones μόλις το έμαθε, διέταξε τη δολοφονία του Ryan, του προσωπικού του και των δημοσιογράφων της τηλεόρασης καθώς και των υποψήφιων ‘δραπετών’. Όταν ο γερουσιαστής και η ομάδα του ήταν έτοιμη να επιβιβαστεί στα μικρά αεροπλάνα μέσα στην άσφαλτο της ζούγκλας, ένα εκτελεστικό απόσπασμα πυροβόλησε και σκότωσε πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Ryan. Πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.

Τώρα πια ο Jones φοβόταν ότι θα έρθει μια αποστολή διάσωσης Αμερικάνων στρατιωτών, ως αποτέλεσμα της θανάτωσης ενός γερουσιαστή και απαίτησε οι εγκλωβισμένοι οπαδοί του να αυτοκτονήσουν ως μια πράξη «επαναστατική». Τα μωρά και τα παιδιά σκοτώθηκαν πρώτα, αφού τους έχυσαν το δηλητηριασμένο χυμό στο στόματά τους. Έπειτα ήρθε η ώρα των ενηλίκων. Ο ίδιος ο Jones σκοτώθηκε από μια σφαίρα, ίσως από αυτοπυροβολισμό.
Ο κόσμος ένιωσε σοκ και αηδία για τους θανάτους στην Jonestown, αλλά δεν ήταν η τελευταία μαζική δολοφονία σέκτας. Στη δεκαετία του 1990, δολοφονίες και αυτοκτονίες σημειώθηκαν μεταξύ των ‘Branch Davidians’ (‘Κλάδου Δαυιδιστών’) του David Koresh στο Waco του Τέξας, των οπαδών της σέκτας ‘Heavens Gate’ (‘Πύλη του Ουρανού’) του Marshall Applewhite στο Σαν Ντιέγκο, και εκείνων του ‘Τάγματος του Ναού του Ήλιου’ στον Καναδά και την Ελβετία. Και αυτές είναι μόνο οι πιο γνωστές σφαγές οπαδών σεκτών.

Ακόμη και αν η ιστορία στο Ναό του Λαού έχει ξεθωριάσει, η Jonestown είναι μια πικρή υπενθύμιση του τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι παραδώσουν την συναισθηματική και ηθική ανεξαρτησία τους και γίνουν πνευματικοί σκλάβοι σε κακούς ηγέτες που εγγυώνται τη σωτηρία, την αιώνια ζωή, την ουτοπία, είτε εδώ στη γη είτε σε μια άλλη διάσταση.


Μια καλύτερη ματιά στον κομμουνιστή (!) Jim Jones που ήθελε να δημιουργήσει τον «σοσιαλιστικό παράδεισο»  

- Ο James Warren "Jim" Jones γεννήθηκε στις 13 Μαΐου 1931 στην κομητεία Randolph της Indiana, κοντά στα σύνορα με το Οχάιο. Ο πατέρας του Jones ήταν απών συναισθηματικά από την ζωή του και η μητέρα του εργαζόταν συνεχώς, οπότε οι γονείς του δεν είχαν πολύ χρόνο να ασχοληθούν μαζί του. «Δεν ένιωσα καμία αγάπη - δεν ξέρω τι στην ευχή είναι η αγάπη», είπε αργότερα στου ποίμνιό του.
- Ο Jones διάβαζε συνεχώς βιβλία ως παιδί και μελετούσε τον Στάλιν, τον Μαρξ, τον Γκάντι και τον Χίτλερ προσεκτικά, σημειώνοντας καθένα από τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες τους. 
- Ένιωθε συμπόνια για την «καταπιεσμένη Αφρο-αμερικανική κοινότητα» και εμπνεύστηκε ιδιαίτερα από τον λεγόμενο Father Divine (‘Πατέρα Θεϊκό’), ή κατά κόσμο George Baker (φωτο), έναν μαύρο ιεροκήρυκα και ψευδοπροφήτη που έλεγε ότι είναι «ο Θεός» και είχε ιδρύσει την ‘Οικουμενική Αποστολική Κίνηση Ειρήνης’ στα 1920, μια πολυφυλετική εκκλησία. Στα τέλη του 1950, ο Jones έκανε συχνές επισκέψεις στον Father Divine.
- Το 1951 , ο Jones άρχισε να παρακολουθεί συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Ινδιανάπολη. Επηρεάστηκε από τον Μακαρθισμό της εποχής και τον εξοστρακισμό των κομμουνιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά με την κατά τη διάρκεια της δίκης του Τζούλιους και της Έθελ Ρόζενμπεργκ. Ήταν τότε που ο Jones αναρωτήθηκε «πώς μπορώ να αποδείξω τον μαρξισμό μου; Σκέφτηκα τότε να διεισδύσω στην εκκλησία». 
- Ο Jones έλαβε βοήθεια από έναν Μεθοδιστή ο οποίος ήξερε ότι ο Jones ήταν κομμουνιστής. Το 1952, ο Jones σπούδαζε για Μεθοδιστής πάστορας στην Sommerset Southside Methodist Church, αλλά έφυγε επειδή οι ηγέτες της εκκλησίας δεν του επέτρεπαν να έχει και μαύρους στο ποίμνιό του. Τότε ο Jones ξεκίνησε τη δική του "εκκλησία", η οποία άλλαξε διάφορα ονόματα, μέχρι που έγινε ο "Ναός του Λαού Χριστιανική Εκκλησία Πλήρους Ευαγγελίου".
- Ο Jones αποχώρησε από το Κομμουνιστικό Κόμμα, όταν τα μέλη του ΚΚ των ΗΠΑ άσκησαν κριτική σε ορισμένες από τις πολιτικές του Ιωσήφ Στάλιν. 
- Ο Jones, όταν άκουσε ότι κάποιοι ζωγράφισαν σβάστικες στα σπίτια δύο Αφρο-αμερικάνων,  επισκέφτηκε την γειτονιά για να «παρηγορήσει» τους Αφροαμερικάνους. 
- Ο Jones και η γυναίκα του Marceline υιοθέτησαν πολλά παιδιά μεταξύ των οποίών αρκετά δεν ήταν λευκά. Έλεγε την οικογένειά του «οικογένεια του ουράνιου τόξου». Το ίδιο αποκαλούσε και το Ναό του.
- Μετά από μια ομιλία που έκανε το 1961 για την πυρηνική αποκάλυψη και ένα άρθρο του 1962 άρθρο στο περιοδικό Esquire που ανέφερε το Μπέλο Οριζόντε στη Βραζιλία ως ένα ασφαλές μέρος σε έναν πυρηνικό πόλεμο, ο Jones ταξίδεψε με την οικογένειά του στην Βραζιλία με την ιδέα της δημιουργίας μιας νέας τοποθεσίας για το Ναό. Στο δρόμο για τη Βραζιλία, έκανε το πρώτο του ταξίδι στην Γουιάνα.
- Όταν Jones επέστρεψε από τη Βραζιλία το 1965, είπε στο ποίμνιό του ότι ο κόσμος θα καταστρεφόταν με πυρηνικό πόλεμο στις 15 Ιουλίου του 1967, και στη συνέχεια, που θα δημιουργείτο μια «νέα σοσιαλιστική Εδέμ» πάνω στη γη και ότι ο Ναός έπρεπε να μετακινηθεί προς τη Βόρεια Καλιφόρνια για ασφάλεια.
- Ενώ Jones πάντα μιλούσε για τις αρετές του «κοινωνικού Ευαγγελίου», στη συνέχεια, πριν από τα τέλη του 1960,άρχισε να λέει ότι το Ευαγγέλιό του ήταν στην πραγματικότητα κομμουνισμός. Άρχισε να μιλάει για τον «Αποστολικό σοσιαλισμό» και δίδασκε επίσης ότι, «όσοι παρέμειναν εξαρτημένοι από το όπιο της θρησκείας έπρεπε να οδηγηθούν στη ‘φώτιση’, - τον σοσιαλισμό». Ο Jones συχνά αναμείγνυε αυτές τις ιδέες, όπως ότι : «Αν γεννήθηκες στην καπιταλιστική Αμερική, στην ρατσιστική Αμερική, στην φασιστική Αμερική, τότε γεννήθηκες στην αμαρτία. Αλλά αν έχεις γεννηθεί στο σοσιαλισμό, δεν γεννήθηκες στην αμαρτία».
- Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Jones άρχισε να αποκηρύττει τον παραδοσιακό Χριστιανισμό ως "ξεπερασμένη θρησκεία", απορρίπτοντας την Αγία Γραφή την οποία χαρακτήριζε ένα εργαλείο για την καταπίεση των γυναικών και των μη λευκών και καταγγέλλοντας τον ψεύτικο "Ουράνιο Θεό". - Ο Jones άρχισε επίσης να κηρύττει ότι ήταν η μετενσάρκωση του Γκάντι και του Father Divine, καθώς και του Ιησού από τη Ναζαρέτ, του Βούδα και του Βλαντιμίρ Λένιν!
- Σε 1976, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον John Maher, ο Jones δήλωσε ότι ήταν αγνωστικιστής και άθεος. Η γυναίκα του Marceline Jones παραδέχθηκε το 1977 σε συνέντευξη στους New York Times, ότι ο Jones προσπαθούσε να προωθήσει το μαρξισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες κινητοποιώντας τους πολίτες μέσω της θρησκείας, αναφέροντας τον Μάο Τσε Τουνγκ ως έμπνευσή του. 
- Δήλωσε ότι, "ο Jim χρησιμοποιείται την θρησκεία προσπαθώντας να πάρει κάποιους ανθρώπους από το όπιο της θρησκείας" και ότι είχε χτύπησε την Αγία Γραφή στο τραπέζι φωνάζοντας «πρέπει να καταστρέψει αυτό το χάρτινο είδωλο!»  
- Σε ένα κήρυγμα, ο Τζόουνς είπε, «εσύ θα βοηθήσεις τον εαυτό σου. Η ελπίδα της δόξας είναι μέσα σου και κανείς δεν θα έρθει από τον ουρανό. Δεν υπάρχει παράδεισος. Θα πρέπει να κάνουμε τον παράδεισο εδώ κάτω».
- Ο Jones όταν άρχισε να χτίζει στην Jonestown το «Ναό του Λαού», δήλωσε ότι ήθελε να δημιουργήσει ένα «σοσιαλιστικό παράδεισο» και ένα «καταφύγιο» από τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης. Ο Jones φιλοδοξούσε να δημιουργήσει ένα «καλοπροαίρετο μοντέλο κομμουνιστικής κοινότητας» δηλώνοντας : «Πιστεύω ότι είμαστε οι πιο αγνοί κομμουνιστές που υπάρχουν». Όπως και στα κομουνιστικά καθεστώτα στη Σοβιετική Ένωση, στην Κούβα και στην Βόρεια Κορέα, ο Τζόουνς δεν επέτρεπε στα μέλη να εγκαταλείψουν την Jonestown. Το 68 τοις εκατό των κατοίκων της Jonestown ήταν μαύροι. 


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγές: εδώ, εδώ και εδώ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Oυτε κομμουνιστης ουτε καπιταλιστης,ψυχοπαθης ηταν

Ανώνυμος είπε...

οι κίνδυνοι της ανεξιθρησκείας

Ανώνυμος είπε...

Ναι, οι δικοί μας λαθρομεταναστολάγνοι δεσπότες της αριστεράς είναι πιο γνωστικοι.
Το κάνουν για τα παιδιά για να έχουν καλύτερο μέλλον απο εμάς.