Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Το σκάνδαλο του Εβραίου Πάπα



"Είθε ο Παντοδύναμος, ο οποίος απελευθέρωσε το λαό του από τη σκλαβιά στην Αίγυπτο για να τους οδηγήσει στη Γη της Επαγγελίας, να συνεχίσει να σας απελευθερώνει από κάθε κακό και να σας συνοδεύει με την ευλογία Του. Σας ζητώ να προσευχηθείτε για μένα, ενώ σας διαβεβαιώνω ότι εγώ προσεύχομαι για σας, πιστεύοντας ότι μπορούμε να εμβαθύνουμε τους δεσμούς της εκτίμησης και του αμοιβαίου σεβασμού". Μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου με την ευκαιρία του εβραϊκού Πάσχα (Πεσάχ).

ΚΟ: Το παρακάτω άρθρο είναι του Michael Brown, ενός Αμερικανο-Εβραίου προτεστάντη (‘Μεσσιανικού’) συγγραφέα και ραδιοπαρουσιαστή. Έχει γράψει το βιβλίο “The Real Kosher Jesus”, στο οποίο προσπαθεί να τονίσει την ‘εβραϊκότητα’ του «μεγαλύτερου Εβραίου όλων των εποχών» Ιησού Χριστού, προκειμένου να τον δεχτούν οι Εβραίοι.

Λίγους μήνες πριν γίνει Πάπας, ο
τότε καρδινάλιος Jorge Mario Bergoglio
ανάβει την επτάφωτη λυχνία (Μενορά) στην συναγωγή του Μπουένος Άιρες
Μια από τις πρώτες επίσημες πράξεις του νέου Πάπα Φραγκίσκου ήταν να προσεγγίσει την εβραϊκή κοινότητα της Ρώμης-όπως και ο προκάτοχός του, ο Πάπας Βενέδικτος είχε κάνει – ενώ η εκλογή του Πάπα χαιρετίστηκε θερμά από πολλούς Εβραίους ηγέτες σε όλο τον κόσμο. Για τα περισσότερα από τα τελευταία 1.500 χρόνια, όμως, οι καθολικό-εβραϊκές σχέσεις δεν ήταν τόσο θερμές. Στην πραγματικότητα, υπήρχε μια εποχή που η Καθολική Εκκλησία σείστηκε με ένα σκάνδαλο: Υπήρχε ο ισχυρισμός ότι ο ίδιος ο Πάπας ήταν Εβραίος.

Ενώ αυτό έγινε σχεδόν 1.000 χρόνια πριν, υπήρχε ενθουσιώδης υποδοχή του νέου Πάπα Φραγκίσκου από πολλούς Εβραίους σε όλο τον κόσμο.

Το Religion News Service ανέφερε στις 14 Μαρτίου ότι «οι Εβραίοι σε όλο τον κόσμο βλέπουν στο πρόσωπο του Πάπα Φραγκίσκου έναν σύμμαχο», τονίζοντας κυρίως την συμπάθεια και την έντονη αντίδραση του στην βομβιστική επίθεση του 1994 στο εβραϊκό κέντρο στην Αργεντινή – την πιο θανατηφόρα βομβιστική επίθεση στην ιστορία της χώρας".

Ο Riccardo Di Segni, ο επικεφαλής ραβίνος της Ρώμης, είπε: «Από ό, τι έχω ακούσει και διαβάσει τον λίγο χρόνο από τότε που εξελέγη ο Πάπας, έχει δείξει σοβαρά σημάδια σεβασμού και φιλίας προς τους Εβραίους. Είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης».

Σύμφωνα με τον ραβίνο David Rosen, διεθνή διευθυντή διαθρησκειακών σχέσεων της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής, ως Καρδινάλιος ο Jorge Mario Bergoglio,  αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, ο Φραγκίσκος «είχε μια ζεστή σχέση με την εβραϊκή κοινότητα της Αργεντινής, και απολάμβανε στενές φιλίες με πολλούς διακεκριμένους ραβίνους».

Και ο David Novak, καθηγητής των εβραϊκών μελετών και φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, εξέφρασε την ελπίδα του ότι ο Φραγκίσκος θα βελτιώσει «την ιεράρχηση των εβραϊο-καθολικών σχέσεων του προκατόχου του», αναφερόμενος στον Πάπα Ιωάννη Παύλου Β ', ο οποίος είχε φτάσει τις σχέσεις στο υψηλότερο σημείο. Ήταν ο Ιωάννης Παύλος ο Β΄ ο οποίος αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ το 1997 και ήταν ο πρώτος Πάπας που "επισκέφτηκε το Άουσβιτς (φώτο), ευλόγησε το Ισραήλ και ζήτησε συγγνώμη για τις πράξεις των χριστιανών εναντίον των Εβραίων".

«Εάν οι Καθολικοί δεν τον αγιοποιήσουν», είπε ο Novak, «θα το κάνουν οι Εβραίοι».

Τέτοιου είδους συναισθήματα, φυσικά, δεν ήταν πάντα ο κανόνας στις σχέσεις Καθολικής Εκκλησίας και Συναγωγής, όπως μου θύμισε ο Ματ, ένας ακροατής της ραδιοφωνικής μου εκπομπής, την περασμένη εβδομάδα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με εμφανές πάθος, μου είπε ότι, «Εσείς οι Εβραίοι είστε δολοφόνοι του Χριστού προορισμένοι για την αιώνια καταδίκη», και με αποκάλεσε «βλάσφημο και δολοφόνο του Κυρίου και Θεού Ιησού Χριστού». (Αυτό γιατί είμαι και Εβραίος και ακόλουθος του Ιησού, αλλά στο μυαλό του Ματ, το πρώτο αναιρεί το δεύτερο). χ. ΚΟ: Το πρώτο δεν αναιρεί το δεύτερο, αλλά το δεύτερο, καμιά φορά, εμφανίζεται ως 'δούρειος ίππος' του πρώτου).

Σημείωσε, επίσης, ότι, «δεν υπάρχει καμία απολύτως σωτηρία έξω από την Καθολική Εκκλησία, Θεοκτόνε». Και συνέχισε με μια σειρά αντι-σημιτικών δηλώσεων προηγούμενων Παπών, όπως του Πάπα Κλήμη VIII, του Πάπα Ιννοκέντιου IV, του Πάπα Γρηγορίου IX και του Πάπα Αγίου Πίου V.

Σχετικά με το email του Ματ, πραγματικά υπήρξαν πολλά τραγικά επεισόδια στην ιστορία των σχέσεων Καθολικών - Ιουδαίων, μερικά από τα οποία θανάσιμα (σταυροφορίες, Ιερά Εξέταση, χωρίς να έχουν οι Καθολικοί το μονοπώλιο των διωγμών των Εβραίων στο όνομα του Ιησού). Αλλά υπάρχει ένα επεισόδιο που λέει τα περισσότερα.

Στο 1130 υπήρχαν δύο αντίπαλοι Πάπες, ο Ανάκλητος ΙΙ και ο Ιννοκέντιος II, και φαίνεται ότι η πιο σοβαρή κατηγορία που ασκήθηκε κατά του Ανάκλητου ήταν ότι ήταν Εβραίος. Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Ένας Εβραίος Πάπας; Η εβραϊκή εγκυκλοπαίδεια σημειώνει ότι ο Bernard του Clairvaux, (φωτο) ένας ένθερμος υποστηρικτής του Ιννοκέντιου, "εξέφρασε την αγανάκτησή του σε μια σφοδρή επιστολή προς τον Λοθάριο Α’ (795 – 855, βασιλιά της Ιταλίας) για την «ντροπή του Χριστού ένας άνθρωπος εβραϊκής καταγωγής να είχε έρθει να καταλάβει την έδρα του Αγίου Πέτρου» *.

Σήμερα, οι Καθολικοί σε όλο τον κόσμο αγκαλιάζουν το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, έγινε Πάπας ένας Ιησουίτης.

Αναρωτιέμαι όμως, πώς ο εβραϊκός κόσμος θα αντιδρούσε αν ο επόμενος Πάπας αποδεικνύονταν ότι ήταν Εβραίος;


Το 1906 η Εβραϊκή Εγκυκλοπαίδεια (Jewish Encyclopedia) έγραψε: "Σύμφωνα με ένα παλιό ισπανικό έγγραφο που ανακαλύφθηκε από τον ραβίνο Eliezer benSolomon Ashkenazi, εκδότη του “Ta'am Zekenim” (1854), υπήρξε ένας Εβραίος με το όνομα «Ανδρέας» που, μόλις έγινε Χριστιανός, διέπρεψε τόσο πολύ ώστε έγινε Καρδινάλιος και στη συνέχεια Πάπας.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πάπας, συκοφαντήθηκαν οι Εβραίοι και, υπήρχε το ενδεχόμενο ν ακολουθήσουν διωγμοί εναντίον τους. Την κρίσιμη στιγμή, όμως, ο (Εβραίος) Πάπας εμφανίστηκε στη σκηνή και, αφού έκανε ένα κήρυγμα υπέρ των Εβραίων, κατάφερε να καταπνίξει την λαϊκή οργή. Οι Εβραίοι έστειλαν μια αντιπροσωπεία με τα πιο γνωστά πρόσωπα, η οποία και μετέφερε στον Ποντίφικα την έκφραση ευγνωμοσύνης τους. Σε απάντηση, ο Πάπας παρέδωσε στους εκπροσώπους μια Selichot, ή προσευχή μετανοίας, που είχε συνθέσει στην «ιερή γλώσσα» και η οποία ζήτησε να παραδοθεί σε όλες τις εβραϊκές κοινότητες, και να ενσωματωθεί στα βιβλία της προσευχής. Αυτό και έκαναν. Η προσευχή έφερε την υπογραφή του Πάπα "Ανδρέα", αν και σε έντυπη μορφή ένα γράμμα είχε αντιστραφεί".
Ο Πάπας «Ανδρέας» μερικές φορές σχετίζεται με τον αντίπαπα Ανάκλητο ΙΙ ή με τον Πάπα Αλέξανδρο Γ ', ο οποίος υπήρξε φιλικός προς τους Εβραίους.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: