Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

ΓΑΛΛΙΑ: Το 47% των Γάλλων δεν θεωρεί «απειλή για τη δημοκρατία» το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν



Το παρακάτω είναι άρθρο από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ που «θρηνεί» γιατί οι Γάλλοι θεωρούν «κανονικό» το «ακροδεξιό κόμμα» της Μαρίν Λεπέν, καθώς η σφυγμομέτρηση Sofres, για λογαριασμό της «Μοντ», δύο άλλων μίντια επιβεβαίωσε «τη συνεχή σταδιακή διάβρωση της γαλλικής κοινής γνώμης από τις ιδέες του».

Λέει το άρθρο:

Η εν λόγω σφυγμομέτρηση, που έγινε από τις 24 έως τις 28 Ιανουαρίου, έχει το πλεονέκτημα ότι είναι ετήσια και γίνεται σταθερά από το 1984.

Συμφωνεί το 32%

Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο θεωρούν οι ψηφοφόροι ότι το Εθνικό Μέτωπο «αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία στη Γαλλία». Σήμερα το 47% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το FN δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία. Συγκριτικά με το 2012 είναι 8 μονάδες επιπλέον.

Στις καμπύλες του «ναι» και του «όχι» των σφυγμομετρήσεων από το 1984, η μεγαλύτερη διαφορά είχε σημειωθεί το 1997, με το 75% των ερωτηθέντων που θεωρούσαν ότι «ναι», το FN αποτελούσε κίνδυνο.

Τα τωρινά αποτελέσματα δείχνουν πως η γαλλική κοινωνία έχει αρχίσει να βλέπει το FN σαν ένα «κανονικό» κόμμα και όχι ως «το πυρ το εξώτερον», όπως για χρόνια το αντιμετώπιζε, επί προεδρίας πατέρα Λεπέν. Σε ό,τι αφορά την ιδεολογία του κόμματος, το ποσοστό των συμφωνούντων έχει φθάσει το 32%, που αποτελεί το υψηλότερο έως τώρα ποσοστό.

Η Μαρίν Λεπέν ως αρχηγός του κόμματος έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος, αφού το 44% τη βλέπει ως «δεξιά πατριώτισσα που σέβεται τις παραδοσιακές αξίες», έναντι του 41% που τη βλέπει ως «ακροδεξιά ξενόφοβη εθνικίστρια».

Σε ό,τι αφορά το ευρώ και την Ε.Ε., το 35% των Γάλλων συμφωνούν με τις διαπιστώσεις της Μαρίν Λεπέν, μόνο το 12%, όμως, συμφωνεί με τις λύσεις που προτείνει. Οι ιδέες του FN πείθουν περισσότερο άτομα χαμηλής μόρφωσης ή εργάτες (42%) έναντι 79% των διπλωματούχων που δηλώνουν αντίθετοι.

Από το χώρο της Αριστεράς, 83% απορρίπτουν την ιδεολογία FN.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

1 σχόλιο:

konion είπε...

Ἐξαρτᾶται ἀπὸ τὸ τὶ συμφωνίες ἔχει κάνει ἡ Μαρὶ Λεπὲν μὲ τὴν ἄρχουσα τάξι, αὐτὴ ποὺ καθορίζει τὶς τύχες τῆς Γαλλίας ἐννοῶ.