Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Το Κοράνι διαβάζεται μέσα σε εκκλησία, χάριν της "πολυφωνίας" και της "ανεκτικότητας"



Για πρώτη φορά, το Κοράνι ακούστηκε μέσα στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό στο Τροντχάιμ της Νορβηγίας.

Το μήνυμα από το Κοράνι έγινε δεκτό με χειροκροτήματα από μαθητές δύο σχολείων με μεγάλο αριθμό μεταναστών. Είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν την ημέρα σχηματισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Γράφει η νορβηγική Adresseavisen:

Τα κείμενα από το Κοράνι διαβάστηκαν από δύο μαθητές. Διάβασαν από το Κοράνι αφού πιο πρίν κάποιοι συμαθητές τους είχαν διαβάσει κάποιους στίχους από τη Καινή και την Παλαιά Διαθήκη. Τα κοινά μηνύματα τόσο από τη Βίβλο όσο και από το Κοράνι αφορούσαν την ανάγκη να εκζητήσουν την «ειρήνη» και την «δικαιοσύνη».

Η Faiza από τη Σομαλία ανέφερε τον «προφήτη Μωάμεθ», που ενθαρρύνει τον ακροατή να επιλέξει το καλό εναντίον του κακού. Ο "αγγελιοφόρος του Θεού" υποσχέθηκε ότι οι εχθροί θα μετατρέπονται σε φίλους.

Ο Laok από το Ιράκ ανέφερε την αναφορά του προφήτη στο στενό μονοπάτι. Σύμφωνα με το Κοράνι, αυτό είναι να απελευθερώσεις έναν σκλάβο και να δώσεις τροφή στους φτωχούς ανθρώπους.

Ο τοπικός εφημέριος Lars Sperre ήταν ο υπεύθυνος της Εκκλησίας, μαζί με την γυναίκα ιέρεια Bodil Slørdal Sperre (φωτο). Και ήταν και οι δύο περήφανοι που διοργάνωσαν αυτό το ιστορικό γεγονός.
 
Με το να επιτρέψουμε να διαβαστούν στίχοι από το Κοράνι, θέλαμε να κάνουμε μία λειτουργία που να οδηγείται από το «πνεύμα της ανεκτικότητας». Ζούμε σε μια κοινωνία που βασίζεται στη θρησκευτική πολυφωνία. Αυτό θα πρέπει να εκδηλώνεται επίσης μέσα στις εκκλησίες μας, εξηγεί ο Sperre.

Ο ιερέας είπε επίσης ότι τα παιδιά παίζουν μαζί, χωρίς να σκέφτονται ότι ακολουθούν διαφορετικές θρησκείες. Η εκκλησία πρέπει να έχει την ίδια στάση και να μην λειτουργεί «διαχωριστικά» στο να δείχνει τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των θρησκειών.

"Είναι εμείς οι ενήλικες που χωριζόμαστε, ενώ τα παιδιά ενώνονται και γκρεμίζουν τα σύνορα", σχολιάζει ο Sperre.

Είναι χαρούμενος που τα Tonstad και Kolstad - δύο σχολεία με πολλούς μετανάστες - ήταν αυτά που πήραν μέρος στην «λειτουργία της ειρήνης». Η πολιτιστική πολυφωνία φάνηκε με τη λέξη "ειρήνη", να ακούγεται σε 18 διαφορετικές γλώσσες που μιλάνε οι μαθητές των δύο σχολείων.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Την είδηση στα ελληνικά την είδα στο blog Αθέατη Γνώση, που όμως δεν έγραφε την πηγή. Η πηγή του αγγλικού κειμένου είναι από εδώ, ενώ η πρωτότυπη είδηση στα νορβηγικά είναι εδώ. Υπάρχει και εδώ. Μετάφραση : ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ. Το περιστατικό είναι παλιό. Συνέβη στις 24 Οκτωβρίου 2008.

5 σχόλια:

konion είπε...

Πρέπει νὰ ποῦμε ὅτι αὐτὴ ἡ ἐκκλησία καμμία σχέσι δὲν ἔχει μὲ τὸν Χριστιανισμό. Μᾶλλον εἶναι ἡ νέα θρησκεία καμουφλαρισμένη.

Γυναῖκες ἱέρειες, εὐλογία συμβιώσεως ὁμοφυλοφίλων, ποὺ παρουσιάζεται ὡς γάμος καὶ διαστρέφει τὴν ἔννοια τοῦ γάμου καὶ δὲν ξέρω τὶ ἄλλο ἕπεται.

Ὅτι κρατάει ἀπὸ χριστιανισμὸ εἶναι κυρίως οἱ ὀρθόδοξοι καὶ μετὰ οἱ καθολικοί. Δεῖτε π.χ. τὶς νηστείες.

Ανώνυμος είπε...


αυτοί οι ΄χριστιανοί΄ δεν εχουν αφήσει και τίποτα απο την παράδοση όρθιο
δεν ξέρουν σχεδόν τι πιστέυουν ι αν πιστέυουν
για ιερείς εχουν μεχρι και γυναίκες λεσβίες

σε μερικούς στίχους απο το κοράνι θα κωλήσουν τώρα ; :)

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΒΡΑΪΚΗ ΒΑΣΗ.
ΤΙ ΣΑΣ ΠΑΡΑΞΕΝΕΥΕΙ ΛΟΙΠΟΝ?

Ανώνυμος είπε...

Στον "Εθνικο καθεδρικο ναο" ε;!
Τωρα αμα αρχισω να λεω για την Ορθοδοξια και τον Ελληνισμο θα θεωρηθω εθνικιστης, δογματικος...
Κι αμα πω οτι μπορει να κατεβηκαν απο τα δεντρα τα σωματα τους αλλα τα μυαλα τους ειναι ακομη εκει πανω θα θεωρηθω ελληναρας,ε;

Andrew είπε...

Αυτες οι "προοδευτικες" "εκκλησίες" ειναι το βδελυγμα της ερημώσεως.