Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Μαρίν Λεπέν : "Τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα οδηγούν στο ζυγό της σκλαβιάς"


Από την συνέντευξη που έδωσε η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου και υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, στην δημοσιογράφο Ήρα Φελουκατζή, για το περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ (τεύχος 130ο) / ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

- Κυρία Λεπέν, ποια είναι η τοποθέτησή σας αναφορικά με την κρίση στην Ελλάδα και για τον τρόπο με τον οποίο την χειρίστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Εδώ και πολλούς μήνες έχω προτείνει την οργάνωση μιας συμπεφωνημένης επιστροφής στα εθνικά νομίσματα, θέση με την οποία συμφώνησαν, άλλωστε, και νομπελίστες οικονομολόγοι. Πρότεινα το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών να συσκεφθούν, προκειμένου να πραγματοποιήσουν μια κοινά αποδεκτή επιστροφή στα εθνικά νομίσματα, διατηρώντας το ευρώ ως κοινό νόμισμα για τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ χωρών και μεγάλων επιχειρήσεων, σε αντιστοιχία με αυτό που ήταν πριν το «ECU». Η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα δεν είναι φοβερό δράμα, ούτε «σάλτο στο άγνωστο». Το 95% των χωρών του κόσμου έχει το νόμισμά του. Αυτό που οφείλουμε να αποφύγουμε είναι το να πετάξουμε την Ελλάδα έξω από το ευρώ ή, αν μη τι άλλο, να πάψουμε να την εκβιάζουμε ότι θα την εκδιώξουμε από την Ευρωζώνη, κάτι που θα συνεπαγόταν αβάσταχτα μέτρα σε κοινωνικό επίπεδο.

- Ορισμένοι φοβούνται ότι σύντομα η ελληνική κρίση θα μεταφερθεί και στη Γαλλία. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Οι ηγέτες μας είναι αλαζόνες. Πιστεύουν ότι η Γαλλία διαφέρει από την Ελλάδα. Αλλά υπάρχει μια απόλυτη λογική, η οποία λέει ότι οι ίδιες αιτίες προκαλούν τα ίδια αποτελέσματα. Κι εγώ λέω ότι η Γαλλία βρίσκεται στην ίδια σκάλα με την Ελλάδα· όχι ακόμα στον ίδιο όροφο, αλλά δεν θα αργήσουμε να τη φτάσουμε. Διότι, όπως όλοι κατεβαίνουν τώρα, κι εμείς θα καταλήξουμε κάποια στιγμή στο ισόγειο. Προσωπικά αντιπαραθέτω στο πρόγραμμα λιτότητας το πρόγραμμα «σφρίγους». Ένα πρόγραμμα ευρωστίας περνά από μια πολιτική ακριβώς αντίθετη από αυτή που αποφασίστηκε από την τρόικα. Περνά από μια πολιτική εκλογικευμένου προστατευτισμού, από την επιστροφή στα εθνικά νομίσματα, από τη διατήρηση του ευρώ μόνο ως κοινού και όχι ως ενιαίου νομίσματος. Περνά από μέτρα χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θεωρώ απαραίτητη τη ρύθμιση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο αναμφισβήτητα σήμερα δεν παίζει το παιχνίδι. Αναγκαίο είναι επίσης να ανακτήσουμε τη νομισματική και οικονομική μας ανεξαρτησία, την προσαρμογή των νομισμάτων μας στις οικονομίες μας. Είναι προφανές ότι το ευρώ, όπως εφαρμόζεται και επιβάλλεται στην Ελλάδα, είναι ένας αποσβεστήρας της ελληνικής οικονομίας. Για μια ακόμα φορά θα επισημάνω ότι η αυστηρότητα, τα μέτρα λιτότητας είναι κάτι εντελώς αντίθετο από αυτό που πρέπει να κάνουμε. Διότι αυτό που οφείλουμε να εφαρμόσουμε είναι προγράμματα οικονομικού σφρίγους.

- Στην Ελλάδα σύντομα θα γίνουν εκλογές. Πως βλέπετε την Κυβέρνηση ενότητας που χειρίστηκε την κρίση και ποια είναι η άποψή σας για τη συμμετοχή βουλευτών του ΛΑΟΣ;

Επικρίνω δριμύτατα τους βουλευτές που παρουσιάστηκαν ως «πατριώτες», εξελέγησαν ως «πατριώτες» και ψήφισαν ένα πρόγραμμα που κάνει τον ελληνικό λαό να πεθαίνει και του αφαιρεί κάθε εθνική ακεραιότητα. Είναι ένα πρόγραμμα που βάζει τους Έλληνες υπό το ζυγό της σκλαβιάς. Βρίσκω αυτή τη συμπεριφορά ιδιαίτερα απεχθή και προσωπικά δεν συμβαδίζω με τέτοιες θέσεις.

Ευρωσύνταγμα και εκλογές στην Ελλάδα

Για την έξοδο από το ευρώ η Μαρίν Λεπέν προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών. Υπενθυμίζει ότι οι Γάλλοι το 2005 ψήφισαν «όχι» στο Ευρωσύνταγμα, το οποίο τους επιβλήθηκε στη συνέχεια από τους ευρωβουλευτές.

«Το δημοψήφισμα είναι τα μόνο μέσο για να εφαρμόσουμε και πάλι τη Δημοκρατία, την οποία το σύστημα παραμερίζει», τονίζει.

«Πιστεύω ότι σε περίπτωση που υπήρχε σήμερα πραγματικός διάλογος για το ευρώ και το Ευρωσύνταγμα, οι Γάλλοι θα αντιλαμβάνονταν την απόλυτη ανάγκη της επιστροφής στα εθνικά νομίσματα, κλείνοντας την παρένθεση του ευρωνομίσματος και πολλών άλλων οικονομικών μέτρων της ΕΕ».

Ασφάλεια

Αναφερόμενη σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας στη Γαλλία, μετά και τα δραματικό γεγονότα στην Τουλούζη, η κυρία Λεπέν καταγγέλλει τη δράση φονταμενταλιστών και προτείνει προληπτικά μέτρα ελέγχου και επίβλεψης αλλά και αυστηρές ποινικές κυρώσεις. Πιστή στο πνεύμα της ξενοφοβίας (sic), που αποτελεί την ταυτότητα του «Εθνικού Μετώπου», τονίζει ότι η δεξιά κυβέρνηση Σαρκοζί δεν έλαβε το απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια, όπως και ότι η Αριστερά τηρεί «χαλαρή» πολιτική.

Αναφορικά, δε, με την πρόταση του Νικολά Σαρκοζί να ενισχυθούν οι διασυνοριακοί έλεγχοι στη Ζώνη Σένγκεν η Μαρίν Λεπέν τονίζει: «Ανέκαθεν ήμουν εναντίον του ανοίγματος των συνόρων. Είμαι υπέρ της κυριαρχίας κάθε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στα δικά της σύνορα. Κάθε χώρα πρέπει να έχει την ελευθερία να επιλέγει ποιος μπαίνει και ποιος παραμένει στο έδαφός της. Οπότε είμαι υπέρ της άμεσης κατάργησης του Σένγκεν». (Σχ. ΚΟ: αυτή είναι η «ξενοφοβία» κατά την δημοσιογράφο. Τα «ανοικτά σύνορα» και το «μπάτε σκύλοι αλέστε» προφανώς είναι «ξενοφιλία»...)

«Ένα θέμα για το οποίο δεν γίνεται εκτεταμένη αναφορά στον Τύπο είναι η άφιξη παράνομων μεταναστών από την Ελλάδα - προερχόμενων από την Τυνησία ή τη Λιβύη -, οι οποίοι περνούν μέσω Τουρκίας. Πρόκειται για μια συνεχή μεταναστευτική ροή και φαντάζεται, νομίζω, κανείς ότι σημαντικό μέρος των μεταναστών καταλήγει στη Γαλλία, μια ευρωπαϊκή χώρα που “έλκει” ιδιαίτερα...».

«Όχι» στην ένταξη της Τουρκίας

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο της ένταξης της Τουρκίας απαντά ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ, διότι δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα. Έχω κριτικάρει επανειλημμένα την ανειλικρίνεια προς την Τουρκία. Θα έπρεπε μια και καλή να πούμε «όχι» διότι η σημερινή συμπεριφορά είναι ταπεινωτική για τον τουρκικό λαό. Τους κάνουμε να αναρωτιούνται, να τρέχουν συνεχώς πίσω μας, κι εμείς να αποσύρουμε το “καρότο”. Βρίσκω σκανδαλώδη αυτή τη συμπεριφορά. Προσωπικά έχω πιο ειλικρινή θέση απέναντι στην Τουρκία: ένα “όχι” ξεκάθαρο και τελειωτικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρχουν καλές σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας μεταξύ των κρατών. Αλλά αντιβαίνει τις πεποιθήσεις μου η αποδοχή της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, εφόσον επιθυμώ η Ευρώπη να βγει από το κοινό “καλούπι” των λαών και να ξαναγίνει γη της ελευθερίας και της εθνικής κυριαρχίας».

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: