Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Κοινή δήλωση του Αρχιραβίνου του Ισραήλ και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου: «Δεν υπάρχει συλλογική ενοχή των Εβραίων στoν θάνατο του Ιησού»


Το άρθρο (8/12/2011) από την Jerusalem Post / μετ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Ο Αρχιραββίνος Yona Metzger και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ υπέγραψαν μια ιστορική δήλωση στη Λευκωσία, στην οποία υποσχέθηκαν να εμβαθύνουν τις σχέσεις μεταξύ της Εκκλησίας και του εβραϊκού λαού.

Η δήλωση επιβεβαιώνει την παρανομία του δόγματος της συλλογικής ενοχής των Εβραίων για την θεοκτονία του Ιησού.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια ορθόδοξη εκκλησία αποκηρύττει ρητά αυτό το δόγμα, το οποίο ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του θρησκευτικού αντισημιτισμού στην Ευρώπη.

«Εμείς, ο αρχιραβίνος του Ισραήλ, Yona Metzger, και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος της Κύπρου, ευχαριστούμε τον Θεό για την ευλογημένη αύξηση αυτού του αμοιβαίου σεβασμού και επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την προώθηση των άριστων σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου», λέει η δήλωση.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου είναι μία από τις 14 αυτοκέφαλες, ή ανεξάρτητες, εκκλησίες της Ανατολικής Ορθόδοξης Κοινότητας.

Οι πιστοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας αριθμούν περίπου περί τα 300 εκατομμύρια, από τους οποίους 700.000 ανήκουν στην Εκκλησία της Κύπρου.

Η δήλωση αναφέρει ρητά, ωστόσο, ότι η Εκκλησία της Κύπρου δεν είχε ποτέ σχέση με τις κατηγορίες της συλλογικής ενοχής ή με την "συστηματική άρνηση" των Εβραίων.

«Διακηρύσσουμε συνεπώς την αποδοκιμασία παρόμοιων προκαταλήψεων ως ασυμβίβαστων με τα διδάγματα των Ιερών Γραφών», αναφέρεται η δήλωση.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αποκήρυξε την έννοια της συλλογικής ενοχής των Εβραίων για το θάνατο του Ιησού το 1965 με τη δημοσίευση του Nostra Aetate, που πέρασε από το Δεύτερο Συμβούλιο του Βατικανού, το οποίο αναφέρει ότι αν και μερικές εβραϊκές αρχές ζήτησαν το θάνατο του Ιησού, δεν μπορεί να επιρριφθούν ευθύνες σε όλους τους Εβραίους εκείνης της εποχής, ούτε μπορούν οι Εβραίοι σήμερα να λογοδοτούν.

Η άλλη σημαντική διάταξη της κοινής δήλωσης δηλώνει ότι ο προσηλυτισμός μεταξύ των αντίστοιχων κοινοτήτων "υπονομεύει τη θρησκευτική ταυτότητα του άλλου" και είναι "ασυμβίβαστη με τον αμοιβαίο σεβασμό."

"Έχουμε υπογράψει σήμερα μια ιστορική δήλωση σχετικά με τις σχέσεις των Εβραίων με την Ορθόδοξη Εκκλησία," δήλωσε ο Metzger στη Jerusalem Post.

"Μέχρι τώρα, οι ορθόδοξες εκκλησίες ήταν απρόθυμες να κάνουν αυτό το βήμα, αλλά η Εκκλησία της Κύπρου έχει αναλάβει αυτή την ευθύνη με τη γενναία αυτή δήλωση σήμερα.

"Ελπίζουμε ότι τώρα, βήμα προς βήμα, θα είμαστε σε θέση να συνάψουμε παρόμοιες σχέσεις με τις άλλες μεγάλες εκκλησίες, όπως την ελληνική και τις ρωσικές εκκλησίες», είπε.

Ο Metzger τόνισε την πολιτική σημασία της δήλωσης, επισημαίνοντας την ισχυρή επιρροή των εκκλησιών στην Κύπρο και σε άλλες χώρες με κυρίως ορθόδοξους χριστιανικούς πληθυσμούς.

"Πολλοί άνθρωποι σε αυτές τις χώρες βλέπουν την προσέγγιση των θρησκευτικών ηγετών τους ως αφορμή για καθοδήγηση και διαμορφώνουν τις πολιτικές τους απόψεις με βάση τη στάση της Εκκλησίας," δήλωσε ο Metzger.

"Αυτού του είδους η δήλωση δίνει νομιμότητα στο Κράτος του Ισραήλ στα μάτια αυτών των ανθρώπων και έχει σημαντικό πολιτικό αντίκτυπο."

Ο Metzger αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ μετά την εξασθένιση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας τα τελευταία χρόνια.

«Οι άνθρωποι στην Κύπρο αισθάνονται πολύ ισχυρότεροι, διότι είναι πιο κοντά στο Ισραήλ», είπε.

"Δεν μπορείτε να περπατήσετε στη χώρα αυτή χωρίς να συναντήσετε ανθρώπους να μιλούν για τον πόνο που αισθάνονται που η Τουρκία έκλεψε το μισό νησί τους και την κατέλαβε."

Με το βλέμμα στραμμένο στην πρόσφατη διπλωματική διαμάχη με την Τουρκία καθώς και τη γενική σύγκρουση με άλλα μέρη του ισλαμικού κόσμου, ο Metzger αποκάλεσε την προσέγγιση μεταξύ Ιουδαϊσμού και Ορθόδοξης Εκκλησίας μία «επαναστατική» αλλαγή, που ήταν χρόνια στα σκαριά, η οποία είναι σημαντική υπό το φως ενός νέου κοινού "εχθρού".

Η δήλωση επιβεβαίωσε επίσης τις διδασκαλίες τόσο του Ιουδαϊσμού όσο και του Χριστιανισμού σχετικά με την ιερότητα της ζωής και ανέφερε ότι "κατά συνέπεια, καταδικάζουμε όλες τις πράξεις που βεβηλώνουν αυτή την αγιότητα, τη βία και την τρομοκρατία εναντίον αθώων και ειδικά όταν πρόκειται για την κατάχρηση του ονόματος του Θεού και της θρησκείας. "

Ο Ραβίνος David Rosen, διεθνής διευθυντής των διαθρησκειακών σχέσεων για την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή και επίτιμος σύμβουλος του Αρχιραβινάτου σε θέματα θρησκειών, χαιρέτισε τη δήλωση, αλλά είπε ότι ήταν μόνο η αρχή μιας διαδικασίας.

"Είναι σημαντικό το ότι ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Κύπρου κάνει αυτή τη δήλωση», είπε. "Αλλά η κύρια σημασία είναι η δυνατότητα να διευρύνουμε το περιεχόμενο της δήλωσης αυτής στο μεγαλύτερο μέρος του Ορθόδοξου κόσμου."

(Δες κι εδώ κι εδώ)

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

9 σχόλια:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ είπε...

Αθήνα 29 Μαρτίου 2012
Κύριοι,
Αν και στον όρο "εβραίοι" γίνεται κατχρηστικά μνεία, εβραίος στα αραμαϊκά (χ-ιμπρεί) σημαίνει ο διαπεραιωθείς τον ποταμό (Τίγρη, Ευφράτη, Ιορδάνη, Κηφισσό κλπ), ενώ το ορθό, για την εποχή δράσης του Ιησσού - Χριστού (κεχρισμένου), είναι ιουδαίτες (κάτοικοι της Ιουδαίας, ρωμαϊκής τότε επαρχίας).
Σαφές λοιπόν είναι ότι όλοι οι απόγονοι των εβραίων της εποχής δεν ήταν κάτοικοι της Ιουδαίας, αλλά και όλοι οι ιουδαίτες δεν ήταν απόγονοι εβραίων.
Σίγουρα δε όλοι οι ιουδαίτες δεν ήθελαν την εκτέλεση του Ιησσού ή του οποιουδήποτε ανέπτυσσε παρόμοια δράση, μη ξεχνάμε ότι την εποχή που εικάζεται ότι έδρασε η προσωπικότης αληθινή ή φανταστική, πέριξ της οποίας πλάσθηκε ο σχετικός θρύλος, σύμφωνα με τον συνέχεια αναπαραγόμενο μεσσιανισμό,
αναμενόταν, κατόπιν αστρονομικών υπολογισμών ο "μεσσίας".
Με εκτίμηση,
Ιωάννης Στασινός

Ανώνυμος είπε...

Φυσικα και δεν υπαρχει συλλογική ενοχή των Εβραίων στoν θάνατο του Ιησού!

δειτε αυτο http://www.youtube.com/watch?v=A7KkiGgn5XY

Ανώνυμος είπε...

Προς τι η σπουδή των Κυπρίων Ορθοδόξων να γίνουν δηλωσίες σε κάτι αυτονόητο ;
Δηλαδή,τώρα όποιος Κύπριος έχει για φτύσιμο τους Εβραίους και θέτει ως δικαιολογία τη Σταύρωση θα αλλάξει γνώμη ;

Τάσος

Ανώνυμος είπε...

Και βέβαια ΔΕΝ υπάρχει συλλογική ενοχή όμως οι Εβραίοι τότε καταράστηκαν εαυτούς και τους απογόνους τους. Ίσως γι αυτό βασανίζονται μέχρι σήμερα.
Όμως, σίγουρα υπάρχουν ανάμεσά τους και αγνές ψυχές και δίκαιες, που ο Κύριος θα τις φωτίσει και θα τις σώσει.

SkyWatcher είπε...

"Άνδρες Ισραηλίτες, ακούστε τούτα τα λόγια· τον Ιησού τον Ναζωραίο, άνδρα που αποδείχθηκε σε σας από τον Θεό με δυνάμεις και τέρατα και σημεία, τα οποία ο Θεός έκανε ανάμεσά σας διαμέσου αυτού, όπως ξέρετε κι εσείς, 23 τούτον, παίρνοντάς τον, παραδομένον σύμφωνα με την ορισμένη βουλή και πρόγνωση του Θεού, με άνομα χέρια, αφού τον σταυρώσατε, τον θανατώσατε·" (Πράξεις 2:22)

"Παραστάθηκαν οι βασιλιάδες τής γης, και οι άρχοντες συγκεντρώθηκαν μαζί ενάντια στον Κύριο, και ενάντια στον Χριστό του». 27 Επειδή, στ' αλήθεια, συγκεντρώθηκαν ενάντια στον άγιο παίδα σου, τον Ιησού -αυτόν που έχρισες- και ο Ηρώδης, και ο Πόντιος Πιλάτος, μαζί με τα έθνη και τους λαούς τού Ισραήλ,
28 για να κάνουν όσα το χέρι σου και η βουλή σου προόρισε να γίνουν." (Πράξεις 4:26)

"Και απαντώντας ολόκληρος ο λαός, είπε: Το αίμα του ας είναι επάνω μας, και επάνω στα παιδιά μας". (Ματθ. 27:25)


Δεν φαίνεται τον "θάνατο του Ιησού" να ζήτησαν απλώς "μερικές εβραϊκές αρχές".

Ανώνυμος είπε...

...και συνεχίζουν να τον σταυρώνουν:
http://www.youtube.com/watch?v=vS8Kni8LJZQ

Steve

Ανώνυμος είπε...

Οι Εβραίοι σταύρωσαν το Χριστό, έχουν συλλογική ενοχή για αυτό και συνεχίζουν να τον σταυρώνουν και να τον λοιδορούν ακόμα:
http://www.youtube.com/watch?v=yle_qeeOIMA

Σας προτείνω να δείτε ΟΛΑ τα βίντεο του χρήστη ZIONGET (πρώην Εβραίου και τωρινού ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ) στο YouTube.
Επίσης δείτε αυτά:
http://www.greektube.org/content/view/121237/2/
http://www.greektube.org/content/view/121889/2/

Ευστάθιος Μοσχοβίτης είπε...

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΝΟΧΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ ΜΕΣΣΙΑ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΑ ΤΗΣ ΑΘΑΝΑΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ ΤΟΝ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟ ΧΡΙΣΤΟ ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ ΜΕΣΣΙΑ ΤΟΥΣ...
ΟΣΟΙ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΩΣ ΣΩΤΗΡΑ ΚΑΙ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕΣΣΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΠΟ ΣΙΩΝΙΣΤΗΣ ΔΙΩΚΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΕ ΜΕΓΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΔΙΔΑΞΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΕΘΝΗ...

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ Κατά του Οικουμενισμού
(ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑΣ)

ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ "Η ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ ΜΟΥ" από την Παναίρεση του Οικουμενισμού, από τον Ευστάθιο Μοσχοβίτη http://www.freevolition.gr​/orthodoxy-homology.htm (συμπληρωμένο)

Ανώνυμος είπε...

Aγαπώ τους Εβραίους για την ιδιαίτερη ζωή και το πνεύμα τους. Θεωρώ ότι για το δικό τους καλό και για την σωτηρία τους πρέπει να αναγνωρίσουν Τον Ιησού Χριστό τον Αναστηθέντα ως Υιοό Του Θεού και να βαπτισθούν ...και αυτό διότι δεν θέλω να τους δω να βιώνουν το αληθινό ολοκαύτωμα εις την γέεναν του πυρός. Το ολοκαύτωμα που επικαλούνται, μπροστά στην πυρά της κόλασης για την άρνηση Του Ιησού, θα φαντάζει δροσιστική εμπειρία.
Γεώργιος Αποστολάκης