Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Νέο βιβλίο από ραβίνο των ΗΠΑ απεικονίζει τον Ιησού ως έναν «Εβραίο πατριώτη»


«Ο Κοσέρ Ιησούς», (“Kosher Jesus”), λέγεται το πρώτο βιβλίο του ραβίνου Shmuley Boteach το οποίο θα δημοσιευτεί στο Ισραήλ,

Raphael Ahren (Haaretz) / ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Ο ραβίνος Shmuley Boteach μιλάει δημόσια για θέματα που τα αποφεύγουν οι ορθόδοξοι Εβραίοι. Το 1999, έγινε παγκόσμια γνωστός με το μπεστ-σέλερ του "Kosher Sex". (Σχ. ΚΟ: Kosher = ο επιτρεπόμενος, ο σωστός σύμφωνα με τις ιουδαϊκές παραδόσεις, ιδιαίτερα για το φαγητό). Έχει γράψει περισσότερα από 20 βιβλία, μεταξύ των οποίων «Κοσέρ Μοιχεία» και «Κοσέρ Σούτρα». Και ενώ το νεότερο έργο του Boteach - που κυκλοφόρησε επίσημα την 1η Φεβρουαρίου - δεν έχει ως θέμα του το σεξ, υπόσχεται να μην είναι λιγότερο αμφιλεγόμενο από τα προηγούμενα έργα του.

Το "Kosher Jesus", που είναι το πρώτο βιβλίο του Boteach που δημοσιεύθηκε στο Ισραήλ, υποστηρίζει ότι, επειδή οι Χριστιανοί δεν θεωρούν πλέον τους Εβραίους ως εχθρούς τους, είναι καιρός να αναγνωρίσουν τον Ιησού ως έναν Εβραίο πατριώτη που τήρησε το Τορά.

«Αυτό το βιβλίο λέει στους Εβραίους να διεκδικήσουν εκ νέου τον Ιησού, τον αυθεντικό Ιησού, τον ιστορικό Ιησού, τον Εβραϊκό Ιησού» και να εμπνευστούν από την "όμορφη" διδασκαλία του, είπε ο γεννημένος στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα στην Ιερουσαλήμ . "Ζητάει από τους Χριστιανούς να κάνουν μια προσπάθεια να εμπλουτίσουν τον Χριστιανισμό τους μέσα από μια κατανόηση της Εβραικότητας του Ιησού."

«Ξαφνικά έχουμε ευαγγελικούς χριστιανούς (σχ. ΚΟ: πρόκειται για χριστιανούς σιωνιστές) να φανερώνονται ως οι σημαντικότεροι υποστηρικτές του κράτους του Ισραήλ», είπε. «Έχουμε αυτή την πολιτική συμμαχία. Αυτό που λείπει είναι μία θεολογική γέφυρα».

"Οι Χριστιανοί δεν γνωρίζουν τον Εβραίο Ιησού," συνέχισε ο Boteach. "Ξέρουν τον Χριστό-θεότητα, αλλά όχι τον Εβραίο άνθρωπο Ιησού. Υπάρχει μια ανάγκη να ανακαλύψουν την ανθρωπότητα του Ιησού."

Το "Kosher Jesus" συνδυάζει την έρευνα (ως επί το πλείστον από τον Hyam Maccoby) που ισχυρίζεται ότι τα ευαγγέλια έδωσαν λανθασμένη εντύπωση για τον Ιησού. «Υπήρξε πολύ καλλωπισμός και μοντάζ», δήλωσε στον Boteach. «Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Παύλος [ο απόστολος] ποτέ δεν συνάντησε τον Ιησού. Δεν μπορεί να μας προσφέρει μια από πρώτο χέρι αφήγηση της ζωής του Ιησού."

Η Χριστιανική Γραφή "δεν κολλάει" όταν απεικονίζει τον Ιησού ως ένα Εβραίο που μισεί τον εαυτό του, ή όταν απαριθμεί τις αμαρτίες που οδήγησαν τους Εβραίους να τον καταδικάσουν, είπε ο Boteach. Ο Ιησούς ποτέ δεν ανακήρυξε τον εαυτό του Θεό ή ήθελε να καταργήσει τον εβραϊκό νόμο, τονίζει.

Και το γεγονός ότι ο Ιησούς θεωρούσε τον εαυτό του Μεσσία δεν θα πρέπει να ενοχλεί τους Εβραίους, επιμένει: «Εγώ ο ίδιος θα μπορούσα να ανακηρύξω Μεσσία τον εαυτό μου τώρα. Δεν υπάρχει κάτι βλάσφημο σε αυτό", είπε ο Boteach. "Έχω ακόμα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να έχουν μια ορισμένη «μεσσιανική» τάση στη ζωή τους, την επιθυμία να λυτρώσουν τον κόσμο."

Ο Boteach (στην φωτογραφία με τον Michael Jackson, του οποίου από το 1990 ήταν «ανεπίσημος πνευματικός σύμβουλος»), είπε ότι λυπάται για το γεγονός ότι οι Εβραίοι επιτρέπουν τον Ιησού "να τους φεύγει, χωρίς καν έναν αγώνα."

«Δεχόμαστε μόνο την χριστιανική ερμηνεία της ζωής του», είπε. "Ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους όλων των εποχών θεωρείται ένας Χριστιανός που αγαπούσε τους Ρωμαίους και είπε για τους Εβραίους ότι είναι όλοι παιδιά του διαβόλου."

Αλλά "οι χριστιανικές ιδέες για τον Ιησού ως θεϊκό Μεσσία αναδείχθηκαν ως μια κατανοητή προσαρμογή μετά την καταστροφή του Δεύτερου Ναού στην Ιερουσαλήμ," εξηγεί ο Boteach. Μόλις το καταλάβουν αυτό οι Εβραίοι, γράφει «θα μπορούν να εμπνευστούν από τις συχνά όμορφες ηθικές διδασκαλίες του Ιησού και να εκτιμήσουν τον Ιησού ως ένα αφοσιωμένο γιο Εβραίων που μαρτύρησε, ενώ προσπαθούσε να σηκώσει το ρωμαϊκό ζυγό της καταπίεσης από τους αγαπημένους του συμπατριώτες."

Ο Ιησούς ως «μοντέλο ραβίνου»

Το «Κοσέρ Ιησούς» είναι βέβαιο ότι θα ξεσηκώσει διαμάχη. Πριν από δύο χρόνια, ο Ραβίνος Shlomo Riskin, ένας γεννημένος στη Νέα Υόρκη Ορθόδοξος ραβίνος της Εφράτ, δέχτηκε επιθέσεις επειδή είπε για τον Ιησού ότι ήταν "ένας ραβίνος μοντέλο." Ανακάλεσε αργότερα τη δήλωση αυτή, τονίζοντας ότι ο Ιησούς «δεν ήταν ραβίνος με την κλασική έννοια του όρου."

Ήδη ο ραββίνος Yitzchok Wolf από το Σικάγο γράφοντας σε μια ορθόδοξη ιουδαϊκή ιστοσελίδα, χρησιμοποίησε για το βιβλίο την εβραϊκή λέξη ‘apikorsus’ που μεταφράζεται περίπου ως αίρεση. Ο Wolf είπε ότι ένιωθε «απόλυτη περιφρόνηση» για το βιβλίο - ή, τουλάχιστον, για τον τίτλο.

Ο ραβίνος Ιακώβ Immanuel Schochet, διακεκριμένος Καναδός κληρικός, έγραψε ότι το βιβλίο «δημιουργεί ένα τεράστιο κίνδυνο για την εβραϊκή κοινότητα» και διακήρυξε ότι "απαγορεύεται σε οποιονδήποτε να αγοράσει ή να διαβάσει αυτό το βιβλίο, ή να δώσει στον συγγραφέα του μια πλατφόρμα με οποιονδήποτε τρόπο, σχήμα ή μορφή για να συζητήσει για αυτό το θέμα. "

Τόσο ο Wolf όσο και ο Schochet, είναι συνδεδεμένοι με την Χαμπάντ, μία μεγάλη οργάνωση Χασιδικών Εβραίων, οι οποίοι είναι γνωστοί για την αυστηρή τήρηση των θρησκευτικών εντολών.

Αλλά ο Boteach λέει ότι δεν φοβάται τις επιπτώσεις του να αναφέρει στον Ιησού ως ραβίνο στο βιβλίο του.

«Έζησα όλη τη ζωή μου ακούγοντας κριτική. Το Ταλμούδ λέει ότι μπορείς να μάθεις περισσότερα από τους επικριτές σου από ό, τι από τους οπαδούς σου», είπε.

Ο «Ραβίνος της Αμερικής», όπως ονομάζει τον εαυτό του ο Boteach στην ιστοσελίδα του, είναι χωρίς αμφιβολία μια πολωτική μορφή. Μερικοί τον θαυμάζουν ενώ άλλοι τον βρίσκουν συχνά αλαζονικό. Πράγματι, στο νέο βιβλίο του γράφει ότι ο Πάπας Βενέδικτος XVI του ζήτησε μια φωτογραφία του με αυτόγραφο. Ο Glenn Beck, ο αμφιλεγόμενος Αμερικάνος χριστιανός (σχ. ΚΟ: ο Beck παρουσιάζεται ως "συντηρητικός χριστιανός" αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για Μορμόνο και Σιωνιστή) τηλε-παρουσιαστής, χαιρέτισε το βιβλίο ως ένα " must-read για όποιον θέλει να βγει λίγο έξω από την ζώνη άνεσής του."

Ο γεννημένος στο Μάντσεστερ ραβίνος Jeremy Rosen είπε για το βιβλίο "ότι κάνει φασαρία με τρόπο διασκεδαστικό " και ότι "θα σας κάνει να σκεφτείτε και να εξετάσετε τις δικές σας ιδέες."

Όμως, στα σχόλιά του για το βιβλίο ο Rosen, γράφει επίσης ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες κάνουν πάρα πολλά για να πείσουν τους άλλους να αλλάξουν τις ιδέες τους.

Ο Rosen αναφέρει τον ραβίνο Josef D. Soloveitchik, ο οποίος υποστήριζε ότι οι Εβραίοι θα πρέπει να συμμετάσχουν στις διαθρησκευτικές σχέσεις μόνο όταν ασχολούνται με θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αλλά πρέπει να αποφεύγουν τις θεολογικές συζητήσεις.

"Αυτό ήταν σωστό για την εποχή του. Δεν είναι σωστό για την εποχή μας," δήλωσε ο Boteach για τις απόψεις του Soloveitchik.

«Οι χριστιανοί είναι οι καλύτεροι φίλοι μας σήμερα», είπε. "Θα πρέπει να υπάρχει μια συζήτηση θεολογική. Δεν μπορείς να έχεις έναν τεράστιο γορίλα στο δωμάτιο και να τον αγνοείς."

Ο Boteach, ο οποίος πρόσφατα συμμετείχε σε μια μεγάλη συγκέντρωση χριστιανών (σιωνιστών) υπέρ του Ισραήλ, είπε ότι βρήκε ενοχλητικό ότι οι συμμετέχοντες απέφυγαν να κάνουν οποιαδήποτε αναφορά στον Ιησού από φόβο μήπως προσβάλλουν τους Εβραίους.

«Είναι παράξενο. Πώς μπορείς να έχεις μια σχέση με τους στενούς σου φίλους και να μην μπορούμε να μιλάμε για το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή τους και τον πιο διάσημο Εβραίο που έζησε ποτέ;" ρωτάει ο Boteach.

«Το βιβλίο μου λέει ότι οι Εβραίοι και οι Χριστιανοί κατανοούν τον Ιησού με πολύ διαφορετικούς τρόπους, και ότι αυτό είναι o.k.», είπε ο Boteach. "Αλλά τώρα, ας αρχίσουμε μια συζήτηση."

Διάβασε σχετικό άρθρο: ΙΣΡΑΗΛ: Σάλος με το ιδιόγραφο σημείωμα φημισμένου καμπαλιστή ραβίνου, που ισχυρίζεται ότι του αποκαλύφθηκε το όνομα του Μεσσία!

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: