Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Σε τζαμιά μετατρέπονται άδειες εκκλησίες σε όλη την Ευρώπη. Το Ισλάμ τείνει να γίνει η κυρίαρχη θρησκεία στην μετα-χριστιανική Ευρώπη



Του Soeren Kern / μετ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη όλο και περισσότερο μετατρέπουν κενές χριστιανικές εκκλησίες σε τζαμιά.

Ο πολλαπλασιασμός των τζαμιών που στεγάζονται σε πρώην εκκλησίες αντανακλά την άνοδο του Ισλάμ ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη θρησκεία στην μετα-χριστιανική Ευρώπη.

Υπάρχουν σήμερα περισσότεροι ενεργοί θρησκευτικά μουσουλμάνοι παρά χριστιανοί σε πολλά μέρη της Ευρώπης, όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και σε μικρότερες πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη την ήπειρο.

Καθώς το Ισλάμ αντικαθιστά τον Χριστιανισμό ως κυρίαρχη θρησκεία στην Ευρώπη, όλο και περισσότερες εκκλησίες γίνονται τζαμιά, τα οποία όλο και περισσότερο χρησιμεύουν όχι μόνο ως θρησκευτικά ιδρύματα, αλλά και λειτουργούν ως θεμελιώδη πολιτικά δομικά στοιχεία για τη δημιουργία χωριστών, παράλληλων μουσουλμανικών κοινοτήτων στην Ευρώπη, που στηρίζονται στον ισλαμικό νόμο της σαρία.

Οι τελευταίες εκκλησίες προορίζονται να γίνουν τζαμιά βρίσκονται στη Γερμανία, όπου η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει ανακοινώσει σχέδια να κλείσει μέχρι και έξι εκκλησίες στο Duisburg, μια βιομηχανική πόλη στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, λόγω μείωσης του εκκλησιασμού.

Το Ντούισμπουργκ, το οποίο έχει συνολικό πληθυσμό 500.000 κατοίκους, είναι η πατρίδα περίπου 100.000 ως επί το πλείστον μουσουλμάνων τουρκικής καταγωγής (το 1/5 του πληθυσμού!), καθιστώντας την μία από τις πιο ισλαμοποιημένες πόλεις της Γερμανίας.

Οι μουσουλμάνοι στο Ντούισμπουργκ τώρα φωνάζουν να μετατρέψουν τις άδειες εκκλησίες στην πόλη σε τζαμιά, σύμφωνα με την γερμανική καθημερινή εφημερίδα, Der Westen.

Όλες οι εκκλησίες που προορίζονται να κλείσουν βρίσκονται στις πλακόστρωτες συνοικίες Hamborn και Marxloh, στο βόρειο τμήμα του Ντούισμπουργκ, όπου το Ισλάμ έχει αντικαταστήσει ήδη τον Χριστιανισμό ως κυρίαρχη θρησκεία, και όπου οι πολλές καθολικές εκκλησίες έχουν ήδη εγκαταλειφθεί σε ένα προηγούμενο γύρο κλεισίματος εκκλησιών.

Στο Marxloh, όλα τα μάτια στρέφονται στην Εκκλησία του Αγίου Πέτρου και Παύλου, η οποία είναι η τελευταία εκκλησία που παραμένει σε ένα μέρος του Duisburg που είναι τώρα σχεδόν εξ ολοκλήρου μουσουλμανικό. Η εκκλησία μπορεί να κλείσει κατά το τέλος του Ιανουαρίου 2012.

Το Marxloh συμβαίνει επίσης να είναι το σπίτι του Τζαμιού Duisburg Merkez, (φωτο), που είναι το μεγαλύτερο τζαμί στη Γερμανία. Ολοκληρώθηκε το 2008 με κόστος άνω των 7.500.000 €, ένα οθωμανικού στιλ mega-τζαμί μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 1.200 μουσουλμάνους προσκυνητές σε έναν χρόνο.

Το Merkez θέλει τώρα να μετατρέψει τις εκκλησίες στο Hamborn και στο Marxloh σε τζαμιά και κέντρα προσευχής που θα χρησιμεύσουν ως επεκτάσεις του mega-τζαμιού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τζαμιού Merkez, Mohammed Al, «Ανεξάρτητα αν πρόκειται για μια εκκλησία ή ένα τζαμί, είναι ένα σπίτι του Θεού».

Εκτός από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, κάποιες Προτεσταντικές εκκλησίες, επίσης, έχουν μετατραπεί σε τζαμιά στη Γερμανία, όπου ο μουσουλμανικός πληθυσμός έχει εκτιναχθεί από περίπου 50.000 που ήταν στις αρχές του 1980 σε περισσότερα από 4 εκατομμύρια σήμερα.

Συνολικά στη Γερμανία, περισσότερες από 400 Ρωμαιοκαθολικές Εκκλησίες και πάνω από 100 προτεσταντικές εκκλησίες έχουν κλείσει από το 2000, σύμφωνα με μια εκτίμηση. Άλλες 700 Ρωμαιοκαθολικές Εκκλησίας βρίσκονται στα πρόθυρα να κλείσουν τα επόμενα αρκετά χρόνια.

Σε αντίθεση, υπάρχουν σήμερα περισσότερα από 200 τζαμιά (συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 40 mega-τζαμιών), 2.600 μουσουλμανικές αίθουσες προσευχής και ένας αμέτρητος αριθμός ανεπίσημων τζαμιών στη Γερμανία. Άλλα 128 τζαμιά είναι επί του παρόντος υπό κατασκευή, σύμφωνα με την Zentralinstitut Islam-Archiv, μια μουσουλμανική οργάνωση που εδρεύει στη Γερμανία.

Στη γειτονική Γαλλία, τζαμιά χτίζονται πιο συχνά από ό, τι Ρωμαιοκαθολικές Εκκλησίες, και τώρα υπάρχουν περισσότεροι ενεργοί θρησκευτικά μουσουλμάνοι στη χώρα από ότι Καθολικοί.

Σχεδόν 150 νέα τζαμιά βρίσκονται υπό κατασκευή στη Γαλλία, που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα στην Ευρώπη.

Ο συνολικός αριθμός των τζαμιών στη Γαλλία έχει ήδη διπλασιαστεί σε πάνω από 2.000 κατά τη διάρκεια μόλις των τελευταίων δέκα χρόνων, σύμφωνα με έκθεση της έρευνας, "Κατασκευάζοντας τζαμιά:. Η Διακυβέρνηση του Ισλάμ στη Γαλλία και την Ολλανδία" Ο πρύτανης του το Μεγάλο Τζαμιού του Παρισιού, Dalil Boubakeur, έχει ζητήσει ο αριθμός των τζαμιών στη χώρα να διπλασιαστεί και πάλι - σε 4.000 – για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση.

Αντιθέτως, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στη Γαλλία έχει αναπτύξει μόνο 20 νέες εκκλησίες κατά την τελευταία δεκαετία, και έχει κλείσει επίσημα πάνω από 60 εκκλησίες, πολλές από τις οποίες πρόκειται να γίνουν τζαμιά, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την La Croix, μια Ρωμαιοκαθολική καθημερινή εφημερίδα με έδρα το Παρίσι.

Παρά το γεγονός ότι το 64% του γαλλικού πληθυσμού (ή 41.6 εκατομμύρια από τους 65 εκατομμύρια κατοίκους της Γαλλίας) αυτοχαρακτηρίζονται ως Ρωμαιοκαθολικοί, μόνο το 4,5% (ή 1,9 εκατομμύρια) είναι οι πράγματι ενεργοί Καθολικοί, σύμφωνα με το Γαλλικό Ινστιτούτο Κοινής Γνώμης (Ifop).

Για λόγους σύγκρισης, το 75% (ή 4,5 εκατομμύρια) των 6 εκατομμυρίων ως επί το πλείστον Βορειοαφρικανών και της υποσαχάριας Αφρκής μουσουλμάνων στη Γαλλία αυτοπροσδιορίζονται ως "πιστοί" και το 41% (ή 2,5 εκατομμύρια) λένε ότι είναι "εν ενεργεία" Μουσουλμάνοι, σύμφωνα με μια εις βάθος έκθεση της έρευνας σχετικά με το Ισλάμ στη Γαλλία που δημοσιεύτηκε από το IFOP.

Στο σύνολό τους, τα στοιχεία της έρευνας παρέχουν εμπειρικά στοιχεία ότι
το Ισλάμ βρίσκεται ήδη καθοδόν να προσπεράσει τον καθολικισμό ως κυρίαρχη θρησκεία στη Γαλλία.

Στη Βρετανία, το Ισλάμ έχει ξεπεράσει τον Αγγλικανισμό ως κυρίαρχη θρησκεία, καθώς περισσότεροι άνθρωποι παρακολουθούν τζαμιά από ότι την Εκκλησία της Αγγλίας. Σύμφωνα με μια έρευνα, 930.000 μουσουλμάνοι παραβρίσκονται σε τόπους λατρείας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ μόνο 916.000 Αγγλικανοί κάνουν το ίδιο.

Μουσουλμάνοι ηγέτες ισχυρίζονται τώρα ότι, δεδομένης μιας τέτοιας αύξησης του Ισλάμ στη Βρετανία,
οι μουσουλμάνοι θα πρέπει να λάβουν μερίδιο από το προνομιακό καθεστώς της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Συνολικά, τουλάχιστον 10.000 εκκλησίες έχουν κλείσει στη Βρετανία από το 1960, συμπεριλαμβανομένων 8.000 εκκλησιών Μεθοδιστών και 1.700 Αγγλικανικών εκκλησιών. Άλλες 4.000 εκκλησίες πρέπει να κλείσουν μέχρι το 2020, σύμφωνα με τη Christian Research, μια οργάνωση που παρακολουθεί τις θρησκευτικές τάσεις στη Βρετανία.

Αντίθετα, σήμερα υπάρχουν πάνω από 1.700 επίσημα τζαμιά στη Βρετανία, πολλά από τα οποία είναι πρώην εκκλησίες. Επιπλέον, υπάρχουν περίπου 2.000 μουσουλμανικές αίθουσες προσευχής και αγνώστου αριθμού χιλιάδες ανεπίσημα τζαμιά στα γκαράζ ή σε αποθήκες διάσπαρτα σε όλη τη χώρα.

Το Ισλάμ βρίσκεται σε θέση να εκτοπίσει τον Χριστιανισμό στη Βρετανία ακόμη περισσότερο κατά τα επόμενα έτη. Ο αριθμός των μουσουλμάνων στη Βρετανία αναμένεται να διπλασιαστεί στα 5,5 εκατομμύρια ή 8% του συνολικού βρετανικού πληθυσμού, μέχρι το 2030, σύμφωνα με το Pew Research Center με έδρα την Washington.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός
Ντέιβιντ Κάμερον, σε μια ομιλία του τον Δεκέμβριο του 2011 στην Οξφόρδη σχετικά με την 400ή επέτειο της μετάφρασης της Βίβλου του βασιλιά Ιακώβου, είπε ότι η Βρετανία είναι μια «χριστιανική χώρα και δεν πρέπει να φοβόμαστε να το πούμε».

Αλλά η επίσημη έρευνα για την ιθαγένεια (Citizenship Survey) που δημοσιεύθηκε στις 21 Δεκεμβρίου διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αυτοαποκαλούνται χριστιανοί στην Αγγλία και την Ουαλία μειώθηκε κατά σχεδόν 10% τα τελευταία πέντε χρόνια.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

3 σχόλια:

konion είπε...

Ὅποιος δὲν πάει στὸ τζαμί, ἀλίμονό του.

Ἀμ' τ' ἄλλο ποῦ τὸ πᾶτε;
Τὰ χριστιανικὰ δόγματα ἔχουν ξεφτιλισθῆ πλήρως. Δεῖτε τί γίνεται μὲ ὀμοφιλόφυλλους ἱερεῖς καὶ ἱέρειες τῶν διαφόρων δογμάτων, αἶσχος.

Ανώνυμος είπε...

Μας περιμένει ένα πολύ συγκλονιστικό μέλλον,όλο ανατροπές.

ΚΗΡΟΠΟΙΟΣ είπε...

...ο δε κυριος προσετιθει τους σωζομενους καθ ημεραν τη εκκλησια... Πραξ. β΄47.
Μήπως οι λειτουργοί των χριστιανικών εκκλησιών πρέπει να αφήσουν τον Κύριο να κάνει το έργο Του;
...και ευρων αυτον ηγαγεν αυτον εις αντιοχειαν εγενετο δε αυτους ενιαυτον ολον συναχθηναι εν τη εκκλησια και διδαξαι οχλον ικανον χρηματισαι τε πρωτον εν αντιοχεια τους μαθητας χριστιανους... Πραξ. ια΄26.
Μήπως οι χριστιανοί πρέπει να καταλάβουν οτι είναι μαθητές Χριστού και να επιστρέψουν στο σχολείο που λέγεται εκκλησία Χριστού;