Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Λογοκρισία και στο "I Wish I Was in Dixie"


Ο διευθυντής του Πανεπιστημίου του Missouri, Clif Smart ζήτησε συγγνώμη μετά τα παράπονα που έκανε το τοπικό παράρτημα της Εθνικής Ένωσης για την Πρόοδο των Έγχρωμων (NAACP) γιατί η μπάντα της σχολής έπαιξε το γνωστό "Dixie" στο Σπρίνγκφιλντ του Μισούρι. Ο λόγος που θεωρήθηκε αυτό προσβολή είναι γιατί το τραγούδι παιζόταν σε μια τοποθεσία όπου τρεις μαύροι είχαν κατακρεουργήθηκαν περισσότερο από έναν αιώνα πριν. Βασιζόμενη σε αυτό η NAACP παραπονέθηκε και ο κ. Smart αμέσως λύγισε στις επιθυμίες τους. Λέει ότι το σχολείο δεν θα παίξει πια τον ύμνο των Νοτίων δημοσίως.

Η καταγγελία της NAACP εγείρει ερωτήματα. Ήταν το λιντσάρισμα τριών ανδρών το μόνο πράγμα που συνέβη ποτέ στο Σπρίνγκφιλντ του Mισούρι; Φυσικά και όχι. Μήπως το τραγούδι αυτό επαινεί τη βία κατά των Μαύρων ή οποιωνδήποτε άλλων; Σίγουρα όχι. Γιορτάζει το Νότο, όπου ζουν οι περισσότεροι μαύροι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και ενώ το τραγούδι που υιοθετήθηκε από τους Νότιους τη δεκαετία του 1860, γράφτηκε πριν από την απόσχιση του Νότου και τον πόλεμο των Αμερικανών κατά του Νότου (κοινώς «εμφύλιο») και έχει παραμείνει δημοφιλές στους Νότιους μέχρι σήμερα. Γιόρταζε η μπάντα του πανεπιστημίου του Missouri το λιντσάρισμα τριών ανδρών πριν από έναν αιώνα; Απολύτως όχι. Και αν το "Dixie" φέρνει στο νου αναμνήσεις του λιντσαρίσματος τριών ανδρών το 1906, το "The Star Spangled Banner" (ο εθνικός ύμνος των ΗΠΑ) δεν συνδέεται με τον φρικτό θάνατο από ατομικές βόμβες ενός τετάρτου του εκατομμυρίου ανυπεράσπιστων πολιτών το 1945, την γενοκτονία από τις ΗΠΑ των Ινδιάνων στα τέλη του 1800 ή πιο πρόσφατα με το θάνατο ενός εκατομμυρίου Ιρακινών;

Το τραγούδι "Dixie" είναι ο πιο αναγνωρίσιμος Νότιος ύμνος. Η απαγόρευση αυτή είναι μια πράξη πολιτισμικής μισαλλοδοξίας εναντίον του λαού του Νότου. Αν την δούμε μαζί με άλλες απαγορεύσεις και μετακινήσεις συμβόλων του Νότου και αγαλμάτων σε όλο το Νότο, μοιάζει με μια προσπάθεια για την εξάλειψη της ταυτότητας και του πολιτισμού του Νότου. Όταν ήταν στις δόξες τους οι μαρξιστές είχαν θεσπίσει παρόμοιες απαγορεύσεις σχετικά με σύμβολα, τραγούδια και σημαίες των πολιτισμικών ομάδων που κυβέρνησαν στην Ανατολική Ευρώπη και τη Σοβιετική Ένωση σε μια προσπάθεια να καταστρέψουν τις εθνικές ταυτότητες των πληθυσμών που κρατούσαν σε αιχμαλωσία. Το σημερινό πολιτιστικό μαρξιστικό κίνημα της πολιτικής ορθότητας που σαρώνει όλες τις νότιες πολιτείες έχει σίγουρα μεγάλη ομοιότητα της κομμουνιστική; Νοοτροπίας και πρακτικής της ΕΣΣΔ. Ο στόχος τους είναι να μας εξαλείψουν ως ξεχωριστό λαό και πολιτισμό.

Σχ. ΚΟ: Το "Dixie", γνωστό και ως "I Wish I Was in Dixie" είναι ένα από τα πιο ευδιάκριτα αμερικάνικα τραγούδια του 19ου αιώνα. Η λέξη "Dixie" στο αμερικανικό λεξιλόγιο είναι συνώνυμη με τις πολιτείες το Νότου στις ΗΠΑ.

Το τραγούδι προέρχεται από τη δεκαετία του 1850 και διηγείται την ιστορία ενός απελευθερωμένου μαύρου σκλάβου που έζησε από μικρός στην φυτεία. Κατά τη διάρκεια του αμερικανικού «εμφύλιου πολέμου,» το "Dixie" υιοθετήθηκε ως de facto ύμνος της συνομοσπονδίας.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

1 σχόλιο:

NOCTOC είπε...

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ