Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΟΥΗΔΙΑ: 4 εκατομμύρια κορώνες θα δαπανήσει η κυβέρνηση για την προστασία των Εβραίων


Η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε να δαπανήσει ένα χρηματικό ποσό για την «προστασία των Εβραίων»:

Από την επίσημη ιστοσελίδα της σουηδικής κυβέρνησης:

Τέσσερα εκατομμύρια κορώνες (620.000 δολάρια ΗΠΑ) για την ασφάλεια της εβραϊκής μειονότηταςΣύνδεσμος

Η κυβέρνηση θα δαπανήσει τέσσερα εκατομμύρια κορώνες το 2012 για να ενισχύσει την ασφάλεια και να μειώσει την ευπάθεια της εβραϊκής μειονότητας. Η έρευνα δείχνει ότι αν και η ανοχή αυξάνεται στην κοινωνία, οι αντισημιτικές απόψεις δεν έχουν μειωθεί στον ίδιο βαθμό. Η εβραϊκή μειονότητα αποτελεί το αντικείμενο αντισημιτικών εγκλημάτων μίσους και παρενόχλησης. Ακόμη και τα παιδιά παρενοχλούνται στην καθημερινή ζωή. Πολλοί Εβραίοι στη Σουηδία φοβούνται ανοιχτά να δείχνουν ότι ανήκουν στην εβραϊκή μειονότητα.

Νωρίτερα αυτό το έτος, το Χόλιγουντ ακύρωσε τα γυρίσματα μιας ταινίας σχετικά με τους Εβραίους, στο Μάλμε της Σουηδίας, επειδή εκτιμήθηκε ότι «η Σουηδία είναι ένα πολύ ανασφαλές μέρος για την εβραϊκή κοινότητα, λόγω της μεγάλης και όλο και πιο εχθρικής μουσουλμανικής κοινότητας."

Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, η Σουηδία ήταν ένα ασφαλές καταφύγιο για τους Εβραίους. Τώρα οι Εβραίοι πρέπει να εγκαταλείψουν τη Σουηδία, λόγω του μίσους και του βίαιου αντισημιτισμού από τους μουσουλμάνους μετανάστες.

Το Μάλμε (Malmö) είναι η τρίτη σε μέγεθος πόλη στη Σουηδία και βρίσκεται στη νοτιότερη επαρχία Σκάνια. Έχει 272.634 κατοίκους (περίπου 605.000 στην μητροπολιτική περιοχή). Το Μάλμο είναι η πόλη με τους περισσότερους μετανάστες στην Σουηδία. Το 30% των κατοίκων (87.554 άτομα), έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, χωρίς να υπολογίζονται τα άτομα δεύτερης γενιάς που γεννήθηκαν στην πόλη. Σύμφωνα με τον Bejzat Becirov, επικεφαλής του τζαμιού, ο αριθμός των μουσουλμάνων φτάνει τους 60.000, ενώ η εβραϊκή κοινότητα αριθμεί 700 και μειώνεται συνεχώς. Σύμφωνα με τον ραββίνο Shneur Kesselman, το 99% των περιστατικών αντισημιτισμού προέρχεται από μουσουλμάνους και το 1% από ακροδεξιούς.

Ήδη πολλοί Εβραίοι έχουν φύγει από το Μάλμο.

Η εφημερίδα The Sunday Telegraph περιγράφει την ζωή μιας Εβραίας στο Μάλμο, της 86χρονης χήρας Judith Popinski.

Η Judith Popinski όταν έφθασε στη Σουηδία μετά την διάσωσή της από ένα ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, αντιμετωπίστηκε με μεγάλη ευγένεια.

Έκανε οικογένεια στην πόλη του Malmo, και για τις επόμενες έξι δεκαετίες ζούσε ευτυχισμένη στην δεύτερη πατρίδα της - μέχρι πέρυσι.

Το 2009, ένα παρεκκλήσι που εξυπηρετούσε την εβραϊκή κοινότητα της πόλης τυλίχθηκε στις φλόγες. Τα εβραϊκά νεκροταφεία επανειλημμένα βεβηλώθηκαν, οι προσκυνητές κακοποιήθηκαν γυρνώντας σπίτι τους από την προσευχή, και μασκοφόρους άνδρες φώναζαν «Χίτλερ» χλευαστικά στους δρόμους.

«Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι θα έβλεπα αυτό το μίσος και πάλι στη ζωή μου, τουλάχιστον όχι στη Σουηδία," είπε η κ. Popinski στην Sunday Telegraph.

«Αυτό το νέο μίσος προέρχεται από τους μουσουλμάνους μετανάστες. Οι Εβραίοι φοβούνται τώρα».

Οι Εβραίοι του Μάλμο, ωστόσο, κατηγορούν τον Ilmar Reepalu, τον αριστερό δήμαρχο ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 15 χρόνια, για την αδράνειά του να τους προστατεύσει.

Ο Reepalu, ο οποίος κατηγορείται για χαλαρή αστυνόμευση, βρίσκεται στο κέντρο μιας αυξανόμενης διαμάχης για αυτό που οι Εβραίοι αντιλαμβάνονται ως καθαρό αντισημιτισμό, καθώς, σύμφωνα με αυτόν, στην πραγματικότητα είναι μια θλιβερή, αλλά κατανοητή συνέπεια της ισραηλινής πολιτικής στη Μέση Ανατολή.

Η Σουηδία έχει μια μακρά ιστορία υποδοχής των Εβραίων, οι πρώτοι εκ των οποίων έφτασαν από τα ανατολικά στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα. Σήμερα ο εβραϊκός πληθυσμός είναι περίπου 18.000 άτομα σε εθνικό επίπεδο, με 3000 στη νότια Σουηδία.

Το μέλλον φαίνεται τόσο δυσοίωνο και σύμφωνα με μια εκτίμηση, περίπου 30 εβραϊκές οικογένειες έχουν ήδη φύγει για τη Στοκχόλμη, την Αγγλία ή το Ισραήλ και ετοιμάζονται άλλες πέντε να φύγουν.

Ο 32χρονος δικηγόρος Marcus Eilenberg, φεύγει για το Ισραήλ, τον Απρίλιο με την οικογένειά του.

«Το Μάλμο έχει πραγματικά αλλάξει τον τελευταίο χρόνο», είπε. "Είμαι αισιόδοξος από τη φύση μου, αλλά δεν έχω καμία πίστη για το μέλλον εδώ για τα παιδιά μου. Υπάρχει σίγουρα απειλή.

Η κ. Popinski, είπε ότι και αυτή έχει συναντήσει εχθρότητα, όταν καλείται να μιλήσει για το Ολοκαύτωμα στα σχολεία.

"Οι μουσουλμάνοι μαθητές με αγνοούν συχνά όταν μιλώ για τις εμπειρίες μου στα στρατόπεδα συγκέντρωσης», είπε. «Φταίνε οι γονείς τους για αυτά που τους έχουν πει για τους Εβραίους. Τα μίση της Μέσης Ανατολής έχουν έρθει στο Μάλμο. Τα σχολεία σε μουσουλμανικές περιοχές της πόλης δεν προσκαλούν επιζώντες του Ολοκαυτώματος για να μιλήσουν πια."

Εγκλήματα μίσους, που κυρίως κατευθύνονται εναντίον των Εβραίων, διπλασιάστηκαν πέρυσι με την αστυνομία του Μάλμο να καταγράφει 79 επεισόδια και να παραδέχεται ότι πολύ πιθανόν να υπάρχουν και μη καταγεγραμμένα.

Η Συναγωγή της πόλης έχει φύλακες και τζάμια ανθεκτικά ακόμα και σε ρουκέτα, ενώ στο εβραϊκό νηπιαγωγείο μπορείς να περάσεις μόνο μέσα από χοντρές πόρτες ασφαλείας από χάλυβα.

Είναι μια τόσο διαφορετική πόλη από εκείνη που η κα Popinski έφθασε πριν 65 χρόνια,.

«Μερικοί Σουηδοί πολιτικοί τους αφήνουν ανενόχλητους, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου. Φυσικά οι μουσουλμάνοι έχουν περισσότερες ψήφους από τους Εβραίους».

Το 2009 κατά τη διάρκεια του σύντομου πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, μια μικρή διαδήλωση υπέρ του Ισραήλ δέχθηκε επίθεση από ένα όχλο Αράβων και Σουηδών αριστερών, οι οποίοι πετούσαν μπουκάλια και κροτίδες.

Οι Εβραίοι του Μάλμο δεν είναι οι μόνοι που υποφέρουν από εγκλήματα μίσους.

Στο Ισλαμικό Κέντρο της πόλης, ο Bejzat Becirov δείχνει μια τρύπα από σφαίρα στο παράθυρο πίσω από την κύρια είσοδο.

Ο κ. Becirov, που έφθασε το 1962 από την πρώην Γιουγκοσλαβία, είπε ότι τακτικά του έσπαζαν τζάμια και κρεμούσαν κεφάλια γουρουνιών έξω από το τζαμί.

Είπε ότι η παρενόχληση των Εβραίων από κάποιους νέους μουσουλμάνους είναι «ντροπή» για την κοινότητά του. Πολλοί από αυτούς είναι άνεργοι και ζουν σε άθλια οικήματα, όπου το σκανδιναβικό όνειρο της ευημερίας και της ισότητας φαίνεται πολύ μακρινό.

Για πολλούς λευκούς Σουηδούς του Malmo, εν τω μεταξύ, τα φυλετικά προβλήματα τους φέρνουν σε αμηχανία, αν και εμφανίζονται, μετά από μία μακροχρόνια ‘φιλελεύθερη’ πολιτική σε θέματα μετανάστευσης.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: