Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

21 χρόνια μετά. Δεν θα βγει άλλος σαν τον Stevie Ray Vaughan



Ήταν 27 Αυγούστου του 1990, και ο προικισμένος κιθαρίστας του ηλεκτρικού blues, Stevie Ray Vaughan επέστρεφε στο Σικάγο, από το Γουισκόνσιν, όπου είχε μεταβεί για να παίξει σε μια πετυχημένη συναυλία στο Alpine Village, μαζί με τους Eric Clapton, Robert Cray, Buddy Guy και τον αδελφό του Jimmie Vaughan.

Γυρνώντας στο Σικάγο, λίγο πριν τη 01:00 π.μ., το ελικόπτερο που μεταφέρει τον Στιβ πέφτει δευτερόλεπτα μετά την απογείωση, σκοτώνοντας τον ίδιο και άλλους τέσσερις επιβαίνοντες. Ο Stevie ήταν 36 ετών. Η έρευνα για την πτώση του ελικοπτέρου απέδωσε την ευθύνη σε λάθη του χειριστή.

H μοιραία πτήση

Στα παρασκήνια μετά την παράσταση εκείνο το βράδυ, οι μουσικοί συζητούσαν για να παίξουν μαζί και πάλι, ιδιαίτερα με τον Clapton, στο Royal Albert Hall του Λονδίνου το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 1991. Λίγο αργότερα, ο Πίτερ Τζάκσον, διευθυντής της περιοδείας του Clapton, δήλωσε ότι ο καιρός χειροτέρευε και έπρεπε να φύγουν σύντομα. Σύμφωνα με το ντράμερ των Double Trouble, Chris Layton, τα τελευταία λόγια του Vaughan ήταν "σας αγαπώ".

Η υγρασία ήταν πάνω στο παρμπρίζ των τεσσάρων ελικοπτέρων που περίμεναν να μεταφέρουν τους μουσικούς πίσω στο Σικάγο. Ο Stevie Ray, ο αδελφός του Jimmie, και η σύζυγός του Connie κατευθύνονταν στο ελικόπτερο τους, ένα Bell 206B Jet Ranger που οδηγούσε ο Jeff Brown, ένας 42χρονος βετεράνος πιλότος. Ο Peter Jackson, ένας από τους οργανωτές ταξιδιών του Κλάπτον είπε στον Vaughan ότι τρεις θέσεις είχαν κρατηθεί για τον ίδιον, τον Jimmie και την Κόνι. Όταν έφτασαν όμως ανακάλυψαν ότι οι θέσεις τους είχαν ληφθεί από τα μέλη του προσωπικού του Clapton, τον πράκτορα Bobby Brooks, τον σωματοφύλακα Nigel Browne και τον βοηθό πράκτορα των περιοδειών Colin Smythe. Ο Vaughan, θέλοντας να επιστρέψει στο Σικάγο, ζήτησε από τον Jimmie και την Connie εάν θα μπορούσε να πάρει αυτός την τελευταία θέση, λέγοντας «πρέπει πραγματικά να γυρίσω πίσω." Έτσι υποχρεώθηκαν να πάνε με την επόμενη πτήση.

Ο πιλότος Jeff Brown ήταν έμπειρος, ωστόσο, είχε ένα όργανο να μετράει την πυκνή ομίχλη για τα αεροπλάνα που πετούν τη νύχτα, όχι για τα ελικόπτερα. Η αιτία της συντριβής ήταν ότι ο Brown απλά δεν είδε το λόφο και πέταξε με το ελικόπτερο με πλήρη ταχύτητα στα πλαγιά του λόφου, λόγω χαμηλής ορατότητας.

Το κακό όνειρο του Stevie

Συγκλονιστικό είναι ότι, το πρωινό της 26 Αυγούστου του 1990, ο Vaughan είπε στην μπάντα του και τα μέλη του πληρώματος για ένα φρικτό εφιάλτη που είχε δει το βράδυ, στον οποίο είδε την δική του κηδεία και χιλιάδες να πενθούν! Είχε "τρομοκρατηθεί, αλλά ένιωθε ειρήνη".

Ο θάνατος του Vaughan πυροδότησε ένα ξέσπασμα θλίψης και σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο. Το album Family Style που ηχογράφησε με τον αδελφό του Jimmie Vaughan, κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1990 και έγινε best-seller. Στις 31 Αυγούστου του 1990, ο Vaughan θάφτηκε στο Laurel Land Memorial Park στο Ντάλας. Στην κηδεία παρευρέθηκαν πάνω από 1.500 άτομα, ενώ τουλάχιστον 3.000 παρακολουθούσαν έξω από το εκκλησάκι. Η μνηστή του, Janna Lapidus, ο αδελφός του Jimmie Vaughan και η μητέρα του Μάρθα ήταν παρόντες. Μεταξύ των άλλων ήταν: Buddy Guy, Dr.John, ZZ Top, Eric Clapton, Bonnie Raitt, Jackson Browne και Nile Rodgers.

Στις 11 Μαΐου 1995, ο αδελφός του Τζίμι, μαζί με τους Double Trouble και την αφρόκρεμα της μπλουζ σκηνής (BB King, Eric Clapton, Robert Cray, Buddy Guy, Dr. John, Art Neville, and Bonnie Raitt), δίνουν μια συναυλία προς τιμήν του. Το παρακάτω βίντεο είναι από αυτή τη συναυλία.

Βιογραφία

Ο Stevie Ray Vaughan (γνωστός και με τα αρχικά: SRV) γεννήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1954 σε μια μικρή πόλη του Τέξας, το Oak Cliff, μόλις τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από το Ντάλας, και από μικρός αφοσιώθηκε στην ακρόαση δίσκων τού μπλουζ από ονόματα όπως οι Τ-Bone Walker, Β.Β., Albert και Freddie King, Muddy Waters, μαζί με καλλιτέχνες από τον χώρο της τζαζ, όπως οι Wes Montgomery, Kenny Burrell και Django Reinhardt, ενώ από τον χώρο του ροκ το ενδιαφέρον του είχε επικεντρωθεί στους Yardbirds, Cream, και οι κιθαρίστες Lonnie Mack και Jimi Hendrix.

Οι γονείς του, Big Jim και Martha, ήταν μουσικόφιλοι και έπαιζαν μάλιστα διάφορα όργανα, ενώ στο σπίτι τους επισκέπτες ήταν συχνά γνωστά ονόματα της πόλης, κυρίως από τον χώρο της country.

Από το 1972, τελειώνοντας το Γυμνάσιο, άρχισε να φτιάχνει τα πρώτα του συγκροτήματα, ‘The Chantones’, ‘Nightcrawlers’, ‘Α Cast Of Thousands’, με τους οποίους κυκλοφόρησε και το πρώτο του τραγούδι για μία συλλογή το 1971, στη συνέχεια ‘Paul Ray and the Cobras’, με τους οποίους ηχογράφησε το ‘Texas Clover’ το 1974 και το 1977 φτιάχνει τους ‘Triple Threat Revue’, με τραγουδίστρια τη Lou Ann Burton, η οποία θα μείνει για λίγο και στο επόμενο συγκρότημα που θα φτιάξει το 1979, με το όνομα ‘Double Trouble’.

Το 1982 ο γνωστός παραγωγός Jerry Wexler θα τον προσέξει στο κλαμπ “Continental” του Όστιν όπου έπαιζε και θα μεσολαβήσει να παίξει στο φεστιβάλ του Μοντρέ εκείνης της χρονιάς.


Η εμφάνισή του εκεί θα εντυπωσιάσει τον David Bowie, που θα τον καλέσει να παίξει στο άλμπουμ του ‘Let's Dance’. Εκτός από το ομώνυμο τραγούδι, ο Stevie έπαιζε και στο ‘China Girl’, που ήταν η άλλη επιτυχία του άλμπουμ. Είναι χαρακτηριστικό το ότι ο Stevie Ray Vaughan και οι Double Trouble ήταν το μοναδικό συγκρότημα που έπαιξε εκείνη τη χρονιά στο φεστιβάλ του Μοντρέ χωρίς να έχει υπογράψει δισκογραφικό συμβόλαιο. Ο Bowie θα τον καλέσει να πάρει μέρος και στην περιοδεία του εκείνη την περίοδο, αλλά ο Vaughan θα εξαφανισθεί για πέντε μέρες και θα πάει να παρακολουθήσει την κηδεία τού Muddy Waters· στη συνέχεια θα αποφασίσει ότι ο ήχος του Bowie ήταν αρκετά ‘ποπ’ γι' αυτόν και δεν θα συνεχίσει τη συνεργασία του μαζί του.

Η κυκλοφορία του άλμπουμ του ‘Texas Flood’ έκανε πολλούς να παρατηρήσουν την ομοιότητα που παρουσίαζε το παίξιμό του με αυτό του Jimi Hendrix. Ο πρόωρος θάνατος και των δύο συν του ότι ο Stevie Ray Vaughan πριν πεθάνει είχε κυκλοφορήσει τέσσερα στούντιο άλμπουμ και ένα Live μέσα σε περίπου έξι χρόνια, δηλαδή όσα σχεδόν και ο Hendrix, μεγάλωσε τον θρύλο που ακολούθησε τον θάνατό του, όπως άλλωστε συμβαίνει συνήθως με αρκετούς ταλαντούχους καλλιτέχνες που πεθαίνουν ξαφνικά σε νεαρή ηλικία.

Το πρώτο άλμπουμ των Double Trouble, το ‘Texas Flood’, ηχογραφήθηκε μέσα σε τρεις μέρες και η επιτυχία που γνώρισε οδήγησε σε μία ακόμα αναβίωση των μπλουζ στη δεκαετία του '80, που έφερε ξανά στην επικαιρότητα ονόματα όπως οι Allman Brothers και ο John Lee Hooker, που είχε δηλώσει ότι ήταν φανατικός φίλος της μουσικής του Stevie Ray Vaughan και υπήρχε μία αμοιβαία εκτίμηση από τον ένα για τον άλλον, αφού και ο Vaughan δήλωνε θαυμαστής τού Hooker. Όλη αυτή η κίνηση για τα μπλουζ βοήθησε και ονόματα όπως οι Georgia Satellites στο να έλθουν στην επικαιρότητα.

Μέχρι τότε τα μπλουζ αποτελούσαν μία ανάμνηση για τους φίλους της μουσικής, που είχε ως ορόσημο τη δεκαετία του '60 και τελευταίο μεγάλο όνομα τους Allman Brothers, οι οποίοι όμως στα μέσα του '70 είχαν πάψει να έχουν πια μεγάλη απήχηση στο κοινό. Στη δεκαετία του '80, ανάλογο ήχο είχε μόνον ο Robert Cray, που και αυτός γνώρισε επιτυχία.

Η δισκογραφία του: Texas Flood (1983), Couldn’t Stand The Weather (1984), Soul To Soul (1985), Live Alive (1986), In Step (1989), Family Style (1990), The Sky Is Crying (1991)

Ο SVR έπαιζε με διάφορες κιθάρες κατά τη διάρκεια της καριέρας του αλλά η αγαπημένη του κιθάρα και αυτή που χρησιμοποιούσε περισσότερο ήταν μία κιθάρα που την αποκαλούσε Number One και που αγοράστηκε στα μέσα της δεκαετίας του'70 από το κατάστημα του Ray Hennig's Heart of Texas, στο Austin του Texas.

Ο Stevie Ray Vaughan ήταν το τελευταίο πραγματικά μεγάλο όνομα που εμφανίστηκε από έναν μουσικό χώρο που για αρκετές γενιές κρατάει σταθερά την επαφή μεταξύ του ροκ εντ ρολ και του μπλουζ, που έχει πίσω του περισσότερο από έναν ολόκληρο αιώνα σημαντικής παρουσίας στα μουσικά δρώμενα, είναι μάλιστα ένα από τα λίγα είδη μουσικής που δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τα κατά καιρούς νέα εμφανιζόμενα μουσικά ρεύματα.

Τα προβλήματα που προέκυψαν αργότερα με αλκοόλ και ναρκωτικά φρέναραν αρκετά την επιτυχία του σε μία πορεία που θύμιζε σε μερικά σημεία της αυτή που είχε ο Jimi Hendrix, ο οποίος, όπως και ο Stevie Ray Vaughan, έπαιξε αρκετά χρόνια σε μικρούς χώρους μέχρι να γίνει γνωστός.

Ο Stevie ήταν χριστιανός!

Σε μια ανοικτή επιστολή η μητέρα του Stevie, Martha Vaughan, σε ένα αφιέρωμα στο γιο της, έγραψε για τη ζωή του, την επιτυχία του, τον οδυνηρό εθισμό του στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, και την απελευθέρωση του από τους μέσω της πίστης τους προς τον Ιησού Χριστό.

Στην επιστολή μητέρα του λέει ότι ο Stevie είχε δεχθεί “…τον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα του, όταν ήταν πολύ νέος…. Πολλά χρόνια αργότερα, όταν συνειδητοποίησε ότι είχε κάνει χάλια τη ζωή του και την υγεία του, και βρισκόταν στην άκρη του νήματος - ο ίδιος και ο Tommy Shannon συνειδητοποίησαν ότι είχαν ανάγκη από βοήθεια – γονάτισαν και φώναξαν στον Θεό για βοήθεια. Και ο Θεός άκουσε τις προσευχές τους. Ο Stevie πήγε στο νοσοκομείο στην Ευρώπη. Μου τηλεφώνησε ζητώντας μου να έρθω στο νοσοκομείο στο Λονδίνο, όπου και πήγα. Έκανα. Αισθάνθηκα τόσο ανήμπορη επειδή δεν ήξερα πώς να τον βοηθήσω. Προσευχήθηκα. Έγραψα επιστολές σε κάθε χριστιανό που ήξερα να προσευχηθεί για να γίνει καλά ο Stevie. Μέσα από όλο αυτόν τον πόνο και τον εθισμό ζήτησε τη βοήθεια του Κυρίου. Έκανε αυτό που ήξερε να κάνει και έκανε το καλύτερο που θα μπορούσε. Δεν ήταν εύκολο, αλλά η πίστη και η αποφασιστικότητα του τον βοήθησαν να βγει από όλα αυτά.

Είμαι τόσο ευγνώμων για τα τελευταία τέσσερα χρόνια της ζωής του. Έγινε ένας όμορφος, καλός, αγαπητός άνθρωπος, στοιχεί που τα ναρκωτικά και το αλκοόλ τα είχαν καλύψει. Δοξάζω τον Κύριο για το τι έκανε στη ζωή του Stevie”,

Η Martha παρουσίασε επίσης, ένα απόκομμα από προσωπικά έγγραφα του Stevie Ray, όπου περιλαμβάνεται μέρος αυτής της απελευθερωτικής εμπειρίας:

.........."Θεέ ... προσεύχομαι να καθαριστώ / πλυθώ με το αίμα του Ιησού Χριστού. Να γεννηθώ ξανά. Προσεύχομαι να σου είμαι χρήσιμος για όποιο έργο θέλεις Εσύ. Βοήθησέ με να κάνω το δικό μου μέρος. Αμήν". .........." Ο Θεός ήταν πολύ καλός μαζί μου. Ήταν καλός σε όλη μου τη ζωή. Η προθυμία να προσπαθήσω να εργαστώ για την υγεία μου είναι ένα άλλο και είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία αυτή" .........." Αν και μπορώ να μπερδευτώ σχετικά με τη ζωή και τα μαθήματά της, μπορώ να πω ότι προσπαθώ πολύ σκληρά για να μάθω. Βλέπω ότι μαθαίνω πώς να φροντίζω για τους άλλους και για τον εαυτό μου. Αργά μερικές φορές, αλλά μαθαίνω. Μπορώ να παίζω ωραία μουσική. Αυτό είναι ένα δώρο που ο Θεός μου έδωσε και ένα δώρο που προσπαθώ όσο καλύτερα να χρησιμοποιήσω για καλό και να δώσω όλα όσα έχω. Έχω αγαπηθεί από πολλά από τα παιδιά του Θεού για αυτό, και επειδή δείχνει ότι προσπαθώ να αναπτυχθώ σε αυτή τη ζωή. Ο Θεός με από τόσα πολλά και πρέπει να αποδεχθώ ότι ο έχει ένα σκοπό για μένα. Αν είμαι αρκετά καλός για τον Θεό, θα πρέπει να είμαι αρκετά καλός και για μένα . Σε ευχαριστώ, Θεέ!"

Στην φωτογραφία: Ο (Κοπτικός) σταυρός που φορούσε ο SRV

και, τέλος, παραθέτω τα λόγια του από μία από τις συναυλίες του, κατά τη διάρκεια του τραγουδιού, "Life Without You".

«Ξέρετε, τώρα, το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μου είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει ότι πρώτα απ 'όλα, ευχαριστώ τον Θεό που είμαι ζωντανός σήμερα. Και θέλω να πω ότι. Βλέπετε, πέρασα πάρα πολλά χρόνια της ζωής μου νομίζοντας ότι το παν είναι το μεγάλο πάρτυ. Μου πήρε αρκετό χρόνο να συνειδητοποιήσω ότι αυτό που πραγματικά αξίζει είναι να μπορεί το να είσαι ικανός να είσαι αρκετός για ένα πρόσωπο δικό σου, ξέροντας ότι κάποιος σ 'αγαπάει και φροντίζει για σένα. Βλέπετε, εμείς είμαστε εδώ, στο βαθμό που μπορώ να πω, για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Τους αδελφούς μας, τις αδελφές μας, τους φίλους μας, τους εχθρούς μας. Να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, όχι να βλάψουμε ο ένας τον άλλον ... και μερικές φορές, για να τους βοηθήσουμε, θα πρέπει να βοηθήσουμε πρώτα τον εαυτό μας ... έτσι ώστε να ξέρουμε ότι είναι εδώ γύρω, στην πρώτη θέση.

Βλέπετε, είναι ένας μεγάλος κόσμος εκεί έξω ... υπάρχει αρκετός πόνος και δυστυχία σ 'αυτόν χωρίς εμένα που τριγυρνάω και τα κάνω χειρότερα με το να πληγώνω τον εαυτό μου, και ως εκ τούτου, και εκείνους που ενδιαφέρονται για μένα. Αυτό που προσπαθώ να μεταδώσω σε εσάς είναι: Να προσέχεις τον εαυτό σου και αυτούς που αγαπάς ... γιατί για αυτό βρισκόμαστε εδώ, αυτό είναι όλο που έχουμε, και αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να πάρουμε μαζί μας. "

Και καταλήγει η Martha Vaughan:

Ευχαριστώ τον Θεό για αυτή την ευκαιρία να μοιραστώ αυτά τα πράγματα μαζί σας… Ένα πράγμα που ο Stevie ήξερε και ξέρω κι εγώ είναι ότι ο Θεός σε αγαπάει - περισσότερο από όσο μπορεί να σε αγαπήσει οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο σε όλη τη γη - ακόμα και από τη μητέρα σου! Η προσευχή μου για τον καθένα από εσάς είναι ότι να ζητήσετε τον Κύριο πολύ απλά για να έρθει στην καρδιά σας... Πέθανε στο σταυρό για σας, για μένα και για τον Stevie! Η καρδιά του Θεού είναι γεμάτη από αγάπη και χάρη και έλεος. Θέλει να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις οποιοδήποτε πρόβλημα ή εθισμό που μπορεί να έχεις. Ακόμα κι αν δεν έχεις κάποιο πρόβλημα ή κάποιο εθισμό - Ο Θεός περιμένει να σε σώσει. Μπορείς να εμπειρευτείς αυτή την αγάπη ακριβώς όπως ο Stevie την βίωσε.... Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ζητήσεις! Τι έχεις να χάσεις; Σ 'αγαπώ και ο Θεός σε αγαπά,

Martha Vaughan


The ROCK for Stevie Ray, and Stevie Ray for the ROCK.

Rock on forever Stevie Ray.


Επίσημη ιστοσελίδα: http://www.srvofficial.com/us/home


Τα Αγαπημένα μου από τον SRV:

Look at little sister (1986)

The House Is Rockin' (1990)

Pipeline (1987, μαζί με τον θρυλικό Dick Dale, από την ταινία ‘Back to the Beach’)

Pride And Joy (1985)

Scuttle Buttin'

Mary Had A Little Lamb (1984)

Love Struck Baby (1987)


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγές: ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Respect
Δεν γνώριζα ότι ήταν δικό του το Pipeline.
Ξέχασες την κομματάρα Tin Pan Alley.

SkyWatcher είπε...

Το Pipeline δεν είναι δικό του. Είναι των Chantays,από το 1963