Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

A tribute to Ennio Morricone


Ennio Morricone. Ένα όνομα θρύλος στην ιστορία της κινηματογραφικής μουσικής.

Ο Έννιο Μορρικόνε, γέννημα θρέμμα της Ρώμης, γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1928. Ο πατέρας του ήταν τρομπετίστας σε συνοικιακή ορχήστρα σε κλαμπ κι έτσι, ο γιος του Ένιο, έμαθε το ίδιο όργανο. Το 1945, σε ηλικία μόλις 17 χρόνων, πήρε τη θέση του πατέρα του σαν τρομπετίστας στην ορχήστρα του Κονσταντίνο Φέρι. Ήδη όμως σπούδαζε σύνθεση, ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας στο Conservatorio (Ωδείο) di Santa Cecilia, από το οποίο αποφοίτησε στα 28 του, το 1956. Τα πρώτα βήματα στο χώρο, τα έκανε με μικρές συνθέσεις για τη δημόσια ιταλική ραδιοτηλεόραση.

Αυτό ήταν και το έναυσμα για τη συνεργασία του με την δισκογραφική ετιαρία RCA, για λογαριασμό της οποίας κατάφερε μέσα σε 8 χρόνια (1956-1967) να διασκευάσει 500 (!!!) τραγούδια. Συνεργάτες του εκείνη την εποχή έτυχε να είναι και οι Mario Lanza, Paul Anka, Peggy March και Gianni Morandi.

Φυσικό επακόλουθο αυτής της πορείας η πλήρης πλέον αναμειξή του στο χώρο της κινηματογραφικής μουσικής, που έμελλε και να τον καθιερώσει. Έκτοτε όλοι μας, σινεφίλ και μη, βρεθήκαμε απέναντι στην μουσική ιδιοφυΐα του Μορικόνε και τη θαυμάσαμε. Οι συνεργασίες του με τον Σέρτζιο Λεόνε ήταν αυτές που του απέφεραν την παγκόσμια αναγνώριση και που οδήγησαν σκηνοθέτες όπως οι Pasolini, Bertolucci, Oliver Stone, Brian De Palma και Giussepe Tornatore, στο να τον εμπιστευθούν στη μουσική επένδυση των έργων τους. Ποιος δεν θυμάται την εκπληκτική μουσική στην εισαγωγή του "A fistful of Dollars" (1964); Γενικότερα τα score που έγραψε για γουέστερν ήταν αυτά που τον καταξίωσαν. Άκρως αξιομνημόνευτες αν μη τι άλλο είναι οι μελωδίες που όλοι έχουμε ακούσει κάποια στιγμή από τα έργα "The Good, the Bad & the Ugly", "Two Mules for Sister Sarah", "For A Few Dollars More", "Once Upon A Time in the West" και από άλλα πολλά που είναι αδύνατον να καταγράψουμε.

Ο λόγος; Ο Ένιο Μορικόνε έχει συνθέσει μέχρι σήμερα τη μουσική για κάτι παραπάνω από 400 κινηματογραφικά έργα. Σήμα κατατεθέν του η απλότητα της μουσικής του που είχε σαν αποτέλεσμα τη σύνθεση μοναδικών, με όλη τη σημασία της λέξεως, main themes, εκ των οποίων ποτέ κανένα δεν έμοιαζε με κάποιο άλλο. Μουσικά θέματα που ανέδειξαν μάλιστα κάποιες ταινίες και που πολλοί από εμάς πρέπει να θυμόμαστε ήταν για τα φιλμ "The Untouchables", "The Mission", "Cinema Paradiso", "Once Upon A Time In America", "The Legend of 1900" κ.α.

A Fistful Of Dollars by Ennio Morricone

The Good, The Bad & The Ugly Theme 1966

The Ecstasy of Gold---Ennio Morricone---Peace Notes (Venice 2007)


Ο Μορικόνε έχει κερδίσει δύο βραβεία Grammy, δύο Χρυσές Σφαίρες, πέντε Βραβεία Anthony Asquith για κινηματογραφική μουσική από την BAFTA το 1979-1992 και το Polar Music Prize το 2010. Ήταν υποψήφιος πέντε φορές για βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής, κατά τη διάρκεια του 1979-2001, αλλά παραδόξως δεν πήρε κανένα.. Έλαβε τελικά, τιμητικό βραβείο από την Ακαδημία το 2007 «για την υπέροχη και πολύπλευρη συμβολή του στην τέχνη της κινηματογραφικής μουσικής".

Σήμερα, στα 82 του, ο Ennio Morricone παραμένει το ίδιο δημιουργικός και εργατικός όπως πάντα. Ξυπνάει κάθε πρωί στις 5, πάει στο γραφείο του και συνθέτει κατευθείαν στην παρτιτούρα (όπως π.χ. και ο Mozart) ως το μεσημέρι, μετά πηγαίνει στο στούντιο όπου τον περιμένουν οι φίλοι του από τη ορχήστρα Roma Sinfonietta, ηχογραφεί ότι έχει συνθέσει και, αργά το απόγευμα, επιστρέφει στο σπίτι του, στην αγαπημένη του οικογένεια.

Le Professionnel-Le Vent, Le Cri


Cinema Paradiso "soundtrack final" "Tema finale" "final theme"




Σήμερα ο Ένιο Μορικόνε ζει ακόμα στη Ρώμη με την γυναίκα του Μαρία, την οποία παντρεύτηκε το 1956, και τα 4 παιδιά του. Από ότι φαίνεται μάλιστα η παράδοση, της αθάνατης όπως αποδεικνύεται φατρίας των Μορικόνε, θα συνεχιστεί αφού ο γιος του, Αντρέα Μορικόνε, βαδίζει στα δικά του βήματα ως συνθέτης. Μακάρι και τα δικά του αποτελέσματα να είναι του ίδιου διαμετρήματος!

Το soundtrack της ταινίας του 1986, The Mission (Η Αποστολή), είναι μια μίξη των μουσικών ιδεών που εκπροσωπούν διάφορες πτυχές της ιστορίας. Η ταινία περιγράφει τη διαδικασία εκχριστιανισμού των Ινδιάνων της Αμερικής από τους Ισπανούς ιεραπόστολους το 1750, τις εσωτερικές αλλά και εξωτερικές συγκρούσεις των τελευταίων και είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Στη μουσική του Morricone, ανακαλύπτουμε όλους τους χαρακτηριστικούς ήχους της ταινίας όπως τον ακατέργαστο ήχο των τυμπάνων της ζούγκλας, αλλά και τον ήχο της γήινης ύπαρξης του ανθρώπου, υπάρχουν φωνητικά και σόλο θέματα που απεικονίζουν την τελειότητα που ο άνθρωπος θέλει να επιδιώξει, αλλά και το ισχυρό ορχηστρικό συναίσθημα του θυμού, και της σφοδρής επιθυμίας, στην οποία μπορούμε όλοι τόσο εύκολα να υποκύψουμε. Αυτές οι διάφορες θεματικές αποτελούν καθοριστικά στοιχεία και συνδυάζονται, για να δημιουργήσουν μια μουσική εμπειρία που συμπληρώνει τέλεια την ιστορία στην οθόνη, αλλά και λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά ως μουσική εμπειρία από μόνη της.

Ennio Morricone - Monaco - Gabriel's Oboe


“On earth as it is in heaven” (που σημαίνει «Ως εν Ουρανώ και επί της γης»)


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγές: ΕΔΩ και ΕΔΩ

2 σχόλια:

stefanos είπε...

Σ' ευχαριστώ πολύ που μου θύμισες αυτά τα υπέροχα μουσικά κομμάτια-συνθέσεις του μοναδικού αυτού καλλιτέχνη και μουσικού. Ειδικά το κομμάτι από την ταινία Le Professionnel είναι το αγαπημένο μου. Να' σαι καλά redsky.

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρον το Αφιέρωμα σε Αυτή την Πρωσοπικότητα.