Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Ισραήλ: Αγανάκτηση για το διάταγμα των ραβίνων κατά των μη εβραίων


Πάνω από 40 εξέχοντες Εβραίοι ραβίνοι - ορισμένοι από τους οποίους είναι δημόσιοι υπάλληλοι – στόχευσαν την αραβική μειονότητα του Ισραήλ με ένα θρησκευτικό διάταγμα που προειδοποιεί τα μέλη των συναθροίσεών τους να μην νοικιάζουν ακίνητα σε μη Εβραίους.

Στην φωτο: Ο ραβίνος Mordechai Nagari, ο οποίος υπέγραψε το αμφιλεγόμενο διάταγμα

Η επιστολή, η οποία προκάλεσε την άμεση διαμαρτυρία ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αριστερών και Αράβων πολιτικών, είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά κινήσεων από στοιχεία τόσο της κοσμικής όσο και της θρησκευτικής ισραηλινής δεξιάς που συνέβαλαν στην αναζωπύρωση των εθνοτικών εντάσεων κατά τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε την επιστολή, η οποία επικαλείται αρχαίους Εβραίους σοφούς που έκριναν ότι η ζωή μαζί με εθνικούς μπορεί να οδηγήσει σε «ιεροσυλία». Πολλοί που υπέγραψαν το διάταγμα είναι προϊστάμενοι δημοτικοί ραβίνοι με δημόσια χρηματοδότηση.

Παρά το γεγονός ότι κύριος σκοπός της επιστολής αυτής φαίνεται να είναι να εξαιρεθούν οι Άραβες ισραηλινοί πολίτες – οι οποίοι αριθμούν πάνω από ένα εκατομμύριο - από τους Εβραίους ιδιοκτήτες ακινήτων, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αποσκοπεί στην πρόληψη της εκμίσθωσης χώρων για τους περίπου 30.000 Αφρικανούς – που έχουν ζητήσει άσυλο, καθώς και τους οικονομικούς μετανάστες – που η κυβέρνηση εκτιμά ότι έχουν εισέλθει στη χώρα από το 2006.

Η κίνηση αυτή αναζωπυρώνει την ένταση η οποία υπήρχε εξ αιτίας ενός παρόμοιου διατάγματος που εκδόθηκε από τον επικεφαλής ραβίνο της υπερ-ορθόδοξης βόρειας ισραηλινής πόλης Safed (βλέπε ΕΔΩ). Η πόλη γέμισε αφίσες και φυλλάδια που κατήγγελλαν τον επιζόντας του Ολοκαυτώματος Eli Tzavieli, (φώτο πάνω),ο οποίος ενοικίασε ένα δωμάτιο σε τρεις Βεδουίνους φοιτητές. Υπερασπίζοντας την επιστολή, η οποία δημοσιεύθηκε σε συναγωγές και θρησκευτικά περιοδικά, ένας από τους υπογράφοντες, ο Yosef Shainin, επικεφαλής ραβίνος στη νότια πόλη – λιμάνι, Ashdod, είπε στο Στρατιωτικό Ραδιόφωνο: "Η Γη του Ισραήλ προορίζεται για τον λαό του Ισραήλ». Ένας άλλος που υπέγραψε, ο Αρχιραβίνου Mordechai Nagari από τον οικισμό Maale Adumim, δήλωσε στο Reuters: «Αν επιτρέψετε τους Άραβες στις εβραϊκές γειτονιές, ζητάτε και τα φέουδα να έρθουν μετά».

Ο κ. Νετανιάχου δήλωσε ότι το κράτος του Ισραήλ "απορρίπτει απόλυτα" την έκκληση που απηύθυνε η επιστολή, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρεται σε αξίες των ακινήτων, καθώς και σε ιερά κείμενα που υποτίθεται δικαιολογούν το διάταγμα.

Λέγοντας ότι η επιστολή είναι σε αντίθεση με τις «θεμελιώδεις ανθρώπινες και εβραϊκές αξίες που πιστεύουμε», ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Πώς θα νιώθαμε σαν Εβραίοι, εάν κάποιο άνθρωποι έκαναν μια ανάλογη έκκληση στο εξωτερικό για τους Εβραίους;" Μεταξύ αυτών που καταγγέλλουν την κίνηση των ραβίνων, ήταν ο Yona Yahav, ο δήμαρχος της Χάιφα, του βορείου λιμανιού της πόλης γνωστού από καιρό για τις σχετικά αρμονικές σχέσεων μεταξύ των Εβραίων κατοίκων και του σημαντικού αραβικού πληθυσμού. «Αυτό είναι ιεροσυλία», είπε ο κ. Yahav. "Διαδίδει το μίσος και τις διαιρέσεις μεταξύ των ανθρώπων με τους οποίους έχουμε αποφασίσει να μοιραστούμε τη ζωή μας."

Πριν από την τοποθέτηση του Νετανιάχου, ο Σύνδεσμος για τα Πολιτικά Δικαιώματα στο Ισραήλ (Acri) τον κάλεσε να "καταδικάσει την υποκίνηση που εξέφρασαν οι ραβίνοι και να λάβει πειθαρχικά μέτρα εναντίον εκείνων που απασχολούνται από το κράτος". Η Acri, μαζί με τον Εργατικό Υπουργό για τις Μειονότητες Avishai Braverman, έχουν ήδη ζητήσει την κατάργηση ή την αναστολή του επικεφαλής ραββίνου της Safed, Shmuel Eliyahu.

Ο ραβίνος David Rosen, διαθρησκευτικός σύμβουλος στο Αρχιραβινάτο του Ισραήλ, περιέγραψε την δράση των ραβίνων ως «ενοχλητική», αλλά είπε ότι δεν πιστεύει ότι η πλειοψηφία των ραβίνων της χώρας θα συμφωνήσει.

Ο Άραβας βουλευτής Ahmed Tibi, αναπληρωτής πρόεδρος της Κνεσέτ, δήλωσε ότι οι υπογράφοντες χρειάζονται ένα "εντατικό πρόγραμμα στην ιστορία των Εβραίων" και θα έπρεπε όλοι να δικαστούν για «προτροπή σε ρατσισμό».

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: