Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Νέο κύμα μεταναστών ζητάνε οι Βρυξέλλες



Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών σχεδιάζουν να ενθαρρύνουν περισσότερους νέους μετανάστες να έλθουν στην ΕΕ παρά την αύξηση των επιπέδων της ανεργίας.


Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών πρόκειται να απλουστεύσουν τους κανόνες εισόδου για τους εργαζόμενους που έχουν ως προορισμό την Ευρώπη, με σκοπό να αναλάβουν προσωρινά, εποχιακές θέσεις εργασίας στη γεωργία, τον τουρισμό και άλλους κλάδους.


Η Επίτροπος της ΕΕ για τις εσωτερικές υποθέσεις, Σουηδέζα Cecilia Malmström, (φωτο Κάτω), δήλωσε: "Χρειαζόμαστε μετανάστες εργαζόμενους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η οικονομική επιβίωση μας."


Ισχυρίστηκε χρειάζονται περισσότεροι για να καλυφθούν οι «ελλείψεις εργατικού δυναμικού».


Αλλά οι παρατηρήσεις της είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν νέες ανησυχίες, σχετικά με το ότι οι ευρωκράτες είναι αποφασισμένοι να πιέσουν για ακόμη υψηλότερα επίπεδα μετανάστευσης.


Χθες το βράδυ, πληροφορίες ανέφεραν ότι η Βρετανία θα αρνηθεί να υπογράψει την τελευταία αναθεώρηση των κοινοτικών ελέγχων των συνόρων.


Η κ. Malmstrom δήλωσε: "Ξέρουμε ότι τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Ευρώπη. Παραδόξως, την ίδια στιγμή, υπάρχουν ελλείψεις εργατικού δυναμικού". Έτσι, σχεδιάζει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη διευθυντικών στελεχών, ειδικών και εποχιακών εργαζομένων από χώρες εκτός των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η ΕΕ στερείται εργαζομένων σε ορισμένους τομείς, ακόμη και αν κατά μέσο όρο η ανεργία βρίσκεται στο 10 τοις εκατό, από επτά τοις εκατό πριν από την κρίση, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της Επιτροπής. Η κ. Malmstrom - υπεύθυνος για την μεταναστευτική πολιτική - είπε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να χρειάζεται πρόσθετο προσωπικό στα επόμενα χρόνια αν και η πιο αργή οικονομική ανάπτυξη ασκεί πίεση σε ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ να περιορίσουν τον αριθμό των μεταναστών.


Η γήρανση του πληθυσμού και τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων σημαίνει ότι η μεταναστευτική εργασία θα είναι απαραίτητη για να βοηθήσει την ανάπτυξη της Ε.Ε. μακροπρόθεσμα.


Η κ. Malmstrom δήλωσε: «Υπό το πρίσμα της δημογραφικής πρόκλησης που αντιμετωπίζει η ΕΕ, όπου ο ενεργός πληθυσμός μας προβλέπεται ότι θα αρχίσει να μειώνεται ήδη από το 2013, χρειαζόμαστε μετανάστες εργαζόμενους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η οικονομική επιβίωση μας.


"Θα συνεχίσω να κάνω περαιτέρω βήματα προς μια πιο περιεκτική πολιτική για το μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό προς την ΕΕ τα επόμενα χρόνια."


Σύμφωνα με τις προτάσεις, οι οποίες πρέπει να εγκριθούν από τις κυβερνήσεις της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να φέρουν εποχιακούς εργαζόμενους στην ΕΕ πιο γρήγορα για να αντιμετωπίσουν τις μεταβαλλόμενες ανάγκες.


Αξιωματούχοι επιμένουν ότι τα μέτρα που αποβλέπουν στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου προβλήματος των παράνομων μεταναστών που εργάζονται στην παραοικονομία. Χιλιάδες μετανάστες, πολλοί από την Αφρική, προσλαμβάνονται κάθε χρόνο να κάνουν τη δουλειά όπως είναι η συγκομιδή ντομάτας στην Ιταλία.


Αλλά οι κριτικοί της μαζικής μετανάστευσης επιμένουν ότι θα πρέπει οι άνεργοι γηγενείς εργαζόμενοι να ενθαρρύνονται - ή να αναγκάζονται μέσω περικοπών παροχών - για την ανάληψη της εργασίας. Οι νέοι κανόνες θα αναγκάσουν τους εργοδότες να αποδείξουν ότι προσφέρουν διαμονή και να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό παραπόνων.


Και οι εταιρείες θα επωφεληθούν από τις απλουστευμένες διαδικασίες υποβολής αιτήσεων, φέρνοντας διευθυντικά στελέχη και ειδικούς, σε υποκαταστήματα της ΕΕ διεθνών εταιρειών.


Εκπρόσωπος της Malmstrom, δήλωσε χθες το βράδυ: «Εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος να αποφασίσει κατά πόσον χρειάζεται περισσότερους εποχιακούς εργαζόμενους και πόσους θα πρέπει να πάρει. Εάν δεν χρειάζονται περισσότερους εποχιακούς εργαζόμενους, βεβαίως, αυτή είναι η επιλογή τους".


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια: