Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

"Τους λέω ότι δεν είμαι ο Μεσίας, αλλά δεν με πιστεύουν"


Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν ο Raj Patel εμφανίστηκε στην αμερικανική τηλεόραση για να παρουσιάσει το τελευταίο του βιβλίο, «Η αξία του Τίποτα»The Value of Nothing»), μια ανάλυση της οικονομικής κρίσης.


Ο 37χρονος συγγραφέας, που γεννήθηκε στο Λονδίνο, θεώρησε ότι η παρουσία του στο κωμικό talkshow ‘The Colbert Report’ πήγε αρκετά καλά: ο παρουσιαστής της εκπομπής έκανε μερικά αστεία, ο Patel μίλησε λίγο για το έργο του και, στη συνέχεια, αφού έγινε η δουλειά, πήγε πίσω στο σπίτι του στο Σαν Φρανσίσκο .


Λίγο αργότερα, ωστόσο, τα πράγματα πήραν μια περίεργη τροπή. Κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων ημερών, αινιγματικά μηνύματα άρχισαν να καταφθάνουν στο inbox του.


«Άρχισα να παίρνω μηνύματα που έλεγαν «έχετε ακούσει για τον Benjamin Creme; και «εσείς είστε ο παγκόσμιος δάσκαλος;", είπε. "Δεν ήταν μόνο ένα τυχαίο δείγμα ανθρώπων του διαδικτύου, αλλά ακόμα και φίλοι που έλεγαν: “Το είδες αυτό;”



Αυτό που το είχε περιγράψει ανοικτά ως ‘αλαμπουρνέζικα’, ξαφνικά μετατράπηκε σε κάτι εντελώς πιο περίεργο: είχε υψωθεί στα μάτια των μελών μιας ασαφούς θρησκευτικής ομάδας η οποία είχε αποφασίσει ότι ο Patel - ένας ακτιβιστής των τροφίμων που μεγάλωσε σε ένα γωνιακό κατάστημα στο Golders Green στο βόρειο-δυτικό Λονδίνο - ήταν, στην πραγματικότητα, ο ‘Μεσσίας’.


Η επιχειρηματολογία τους; το παρελθόν και το έργο του Patel, άρχισαν συμπτωματικά να ταιριάζουν με μια σειρά από ‘προφητείες’ που είχε κάνει ένας 87χρονος Σκοτσέζος αποκρυφιστής, ονόματι Benjamin Creme, ηγέτης μία όχι πολύ γνωστής θρησκευτικής ομάδας που είναι γνωστή ως ‘Share International’. Γιατί έφτιαξε ένα συγκεκριμένο προφίλ, εκατοντάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πίστεψαν ότι ο Patel ήταν η ενσάρκωση του προσώπου εκείνου που ονομάζεται Maitreya, ο Χριστός ή "ο παγκόσμιος δάσκαλος".


Η δουλειά του; Να σώσει τον κόσμο!


«Ήταν πραγματικά παράξενο», είπε. "Σίγουρα πρόκειται για περίπτωση λανθασμένης ταυτότητας και σαφώς για περίπτωση κάποιων ατόμων στο Διαδίκτυο, που παίρνουν λάθος τα πράγματα."


(Ο Crème – όπως θα δείτε στο βίντεο στο τέλος - ανέφερε ότι ο ‘Διδάσκαλος των Διδασκάλων’, ο Μειτρέγια μίλησε πρόσφατα στην αμερικανική τηλεόραση, αλλά δεν εμφανίστηκε ως Μειτρέγια, αλλά ως απλός θνητός.. Αμέσως οπαδοί του Μειτρέγια και του Share και λοιποί ‘αναζητητές’ ξαμολήθηκαν στο Ίντερνετ, για να βρουν τον … κρυμμένο Μειτρέγια. Τελικά τον βρήκαν στην εκπομπή ‘The Colbert Report’ όπου ήταν καλεσμένος ο Patel - 2 μόλις ημέρες πριν την αναγγελία του Crème).


Η ιστορία άρχισε ως μια ιδιορρυθμία, συνεχίστηκε τραβώντας ολοένα και πιο πολύ την προσοχή, μέχρι που ξαφνικά, στη μέση της περιοδείας του για το βιβλίο του και ενώ περίμενε το πρώτο του παιδί, ο Patel κατακλύστηκε από ερωτήσεις, μηνύματα υποστήριξης, ακόμη και απειλές. Το πλήθος των μηνυμάτων ήταν τόσο μεγάλο, ώστε αναγκάστηκε και έβαλε στην ιστοσελίδα του μια δήλωση από την ταινία Life of Brian’ των Monty Python, σχετίζοντάς την με την περίπτωσή του, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν ήταν Maitreya.


Αντί όμως να λυθεί το ζήτημα, ακόμα και η άρνησή του απλώς άναψε περισσότερες φωτιές σε κάποιους ‘πιστούς’. Ακόμα και αυτή η αποκήρυξη, είπαν, είχε ‘προφητευθεί’. (Σύμφωνα με τον Crème ο Μειτρέγια δεν θα πει ότι είμαι ο Μειτρέγια, ακολουθήστε με…). Φάνηκε ότι με τίποτα δεν θα πείθονταν.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία της ζωής του που κάνουν τους ‘πιστούς’ να είναι σίγουροι καθώς κοιτάζουν την ‘προφητική’ λίστα: μία πτήση από την Ινδία προς την Βρετανία σε παιδική ηλικία, το ότι μεγάλωσε στο Λονδίνο, το ότι τραυλίζει (!) και οι εμφανίσεις του στην τηλεόραση. Αλλά πιο πολύ είναι το έργο του που επιβεβαιώνει τις υποψίες και προκαλεί μεγαλύτερη αγωνία – γιατί πρόκειται για αυτά ακριβώς που οι οπαδοί του ‘Share πιστεύουν ότι μαρτυρούν την άφιξη του νέου Μεσσία τους.


Η καριέρα του Patel - που πέρασε μέσα από την Οξφόρδη, το LSE (London School of Economics), την Παγκόσμια Τράπεζα και το think tank ‘Food First (Πρώτα τα Τρόφιμα) - έχει στόχο την προσπάθεια να κατανοηθούν οι ανισότητες και τα προβλήματα που προκαλούνται από την ελεύθερη οικονομία της αγοράς, ιδίως όσον αφορά τον αναπτυσσόμενο κόσμο.


Το πρώτο του βιβλίο, Stuffed and Starved(παραγεμισμένοι και πεινασμένοι), ασχολείται με τα προβλήματα στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων και εξετάζει πως η ελεύθερη αγορά, δουλεύει για να διατηρήσει εκατομμύρια πεινασμένους (η Naomi Klein αποκάλεσε το βιβλίο ‘εκθαμβωτικό’, ενώ η Felicity Lawrence της Guardian είπε ότι είναι ‘μία παθιασμένη έκκληση για δράση’ ). Το βιβλίο του The Value of Nothing (Η αξία του Τίποτα), εν τω μεταξύ, λαμβάνει υπόψη την οικονομική κατάρρευση και το πώς μέσα από αυτήν μπορούμε να καθορίσουμε το σύστημα και να βελτιώσουμε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.


Ο στόχος του φαίνεται να ταιριάζει με το όραμα του ‘Share’ για μία ‘παγκόσμια αρμονία’. Όμως όπως λέει ο ίδιος , "τα επιχειρήματα που έχει το βιβλίο βρίσκονται σε αντίθεση με τον Maitreya: αυτό που χρειαζόμαστε είναι διάφορα είδη εξέγερσης και μετασχηματισμών για το πώς λειτουργεί η ιδιωτική ιδιοκτησία», είπε.


"Δεν νομίζω ότι μία φιγούρα ‘Μεσσία’ θα αποτελεί το ιδανικό σημείο έναρξης για το είδος της πολιτικής για την οποία εγώ μιλώ - για κάποιον που έχει πολύ μεγάλες αναρχικές συμπάθειες, αυτό κρύβει αρκετά βαθιές αντιφάσεις."


Για να πω ότι ο Patel - με τον ακαδημαϊκό του αέρα, το τραύλισμα και τα πυκνά μαλλιά - είναι ένας απρόθυμος σωτήρας είναι υποτιμητικό. Στην πραγματικότητα, αυτός απορρίπτει την όλη έννοια των σωτήρων. Αν υπάρχει ένα πράγμα που έχει μάθει από το έργο του ως ακτιβιστής σε χώρες όπως η Ζιμπάμπουε και η Νότια Αφρική, είναι ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις.


«Οι άνθρωποι είναι πολύ πρόθυμοι να παραιτηθούν από τις ευθύνες και να τις εναποθέσουν στους ώμους κάποιου άλλου," είπε. "Το είδατε αυτό με τον Ομπάμα πολύ θεαματικά. Είναι πάντα πολύ ελκυστική η ιστορία που κάθε φορά θα υπάρξει κάποιος που θα τα φτιάξει όλα για σας. Αυτό βρίσκεται σε κάθε μυθολογική δομή."


Το να ξεσκεπάσεις ωστόσο, τι είναι ακριβώς αυτό που οι οπαδοί του Share International πιστεύουν, είναι δύσκολο.


Η ομάδα είναι ένα παρακλάδι του κινήματος της Θεοσοφίας που ιδρύθηκε από την Έλενα Μπλαβάτσκυ, η οποία ανέπτυξε ένα θρησκευτικό σύστημα που είναι ένα κράμα από διάφορες θρησκείες, τον πνευματισμό και την μεταφυσική.


Ο Creme - ο οποίος είχε προσχωρήσει σε μία UFOλογική σέκτα στη δεκαετία του 1950 πριν ξεκινήσει το Share - έχει προσθέσει μια ‘κοσμική χροιά’ στην όλη ιδέα: λέει ότι ο Maitreya αντιπροσωπεύει μια ομάδα όντων από την Αφροδίτη που ονομάζονται ‘Space Brothers’.


Αυτός ο ‘σωτήρας’, λέει, βρίσκεται κάπου στα Ιμαλάϊα εδώ και 2.000 χρόνια και - ως φιγούρα συνδυάζει τις μεσσιανικές αντιλήψεις για Χριστιανούς, Βουδιστές, Ινδουιστές, Εβραίους και Μουσουλμάνους – και αναμένεται να επιστρέψει οποιαδήποτε στιγμή τώρα κοντά, ενώνοντας την ανθρωπότητα και κάνοντας τη ζωή καλύτερη για όλους πάνω στη γη.


Ενισχύοντας τη σύγχυση ο Creme αρνείται κατηγορηματικά να αναφέρει αν πιστεύει ή δεν πιστεύει ότι ο Patel και ο Μαιτρέγια είναι ένα και το αυτό.


«Δεν είναι η θέση μου," είπε ο Creme είπε στον συγγραφέα Scott James, ένα φίλο του Patel, πρόσφατα. «Οι άνθρωποι αναζητούν τον κ. Patel, διότι ψάχνουν για την εκπλήρωση μιας ιστορίας που έχω κάνει γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα τελευταία 35 χρόνια."


Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Creme, ένας μυστηριώδης γκουρού με κάτασπρα κατσαρωτά μαλλιά, έχει φλερτάρει με την δημοσιότητα κάνοντας στομφώδεις ανακηρύξεις για το ‘Μεσσία’. Το 1985 έκανε μια άλλη ‘προφητεία’: ότι ο Maitreya θα φανέρωνε τον εαυτό του σε εκπροσώπους του Τύπου στο Λονδίνο.


Μπόλικοι δημοσιογράφοι συγκεντρώθηκαν στο σπίτι στο Brick Lane για το μεγάλο γεγονός. Στο τέλος, η υπόσχεση για τον ‘σωτήρα’ απέτυχε να υλοποιηθεί. (Ένας υποψήφιος, "ένας άνθρωπος με μια παλιά ρόμπα και ένα απλανές βλέμμα ", κατέληξε να είναι ένας ζητιάνος που ζήταγε τσιγάρα, έγραψε ένας ανταποκριτής τότε).


Η απόρριψη από τον Patel της ‘θείας’ ιδιότητάς του δεν φαίνεται να έχει ‘σκοτώσει’ το ενδιαφέρον από τα μέλη του Share. Δύο οπαδοί της ομάδας ταξίδεψαν από το Detroit - περίπου 2.400 μίλια μακριά - μόνο και μόνο για να τον ακούσουν να δίνει μία σύντομη δημόσια ομιλία.

"

Ήταν πραγματικά ωραίοι άνθρωποι, όχι στο πρόσωπο, αλλά πραγματικά απλοί - αυτοί οι άνθρωποι δεν έμοιαζαν με φανατικούς», λέει ο Patel. "Έκανα την ομιλία μου και προσέχανε τα πάντα και στο τέλος είχαμε μια συνομιλία."


Ήταν μόνο τότε που το ζευγάρι αποκάλυψε ότι ήταν οπαδοί των διδασκαλιών του Creme.


Ο Patel, δήλωσε: «Είπαν ότι νόμιζαν ότι ήμουν ο Maitreya ... είπαν επίσης ότι είχα εμφανιστεί στα όνειρά τους». Τους είπα:« Είμαι πολύ κολακευμένος που κάνατε όλη αυτή τη διαδρομή μέχρι εδώ, αλλά ραγίζει την καρδιά μου ότι τα κάνατε όλα αυτά και ξοδέψατε χρήματα για να συναντήσετε κάποιον που δεν είναι αυτός που νομίζετε ότι είναι. "


"Στενοχωρήθηκα πραγματικά εκείνο το βράδυ. Ένιωσα χάλια."


"Οι συγγενείς μου το θεωρούν ξεκαρδιστικό," είπε. «Οι γονείς μου ήρθαν να με επισκεφθούν πρόσφατα, και έφεραν ρούχα που έγραφαν «δεν είναι αυτός ο Μεσσίας, αυτός είναι ένα πολύ κακό παιδί». Γι 'αυτούς, είναι απλώς ένα αστείο.


Υπήρξαν παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, όπως του Steve Cooper, (φωτο) ενός άνεργου άντρας από το Tooting, του νότιου Λονδίνου, ο οποίος αναγνωρίστηκε από μια ινδουιστική αίρεση, ως η μετενσάρκωση μίας θεάς και τώρα ζει σε ένα ναό στο Gujurat με αρκετούς οπαδούς.


Σε αντίθεση με ορισμένους που έχουν στηρίξει τις ελπίδες τους σε αυτόν, η μεγαλύτερη ελπίδα του Patel είναι ότι το Share θα τον αφήσουν μόνο του ώστε να μπορέσει να γυρίσει στην κανονική ζωή.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή: http://www.guardian.co.uk/world/


Δείτε βίντεο που υποστηρίζει ότι ο Patel είναι ο Μειτρέγια




Raj Patel

Δείτε τo σατυρικό 'The Colbert Report' ρωτάει τον Patel αν είναι ο 'Μεσσίας'...

WATCH:
The Colbert ReportMon - Thurs 11:30pm / 10:30c
I Can't Believe It's Not Buddha - Raj Patel
www.colbertnation.com
Colbert Report Full EpisodesPolitical HumorHealth Care reform

1 σχόλιο:

knowledge is power είπε...

Raj Patel is being used as a mouthpiece for maitreya. Don't be fooled by any of these smooth talking liars.