Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Ηλεκτρονικό φακέλωμα. Ποιος φοβάται την "πρόοδο"; (Το παράδειγμα της Βρετανίας)


Στις πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στον τομέα της Υγείας, δεσμεύτηκε «για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, που θα έχει (μεταξύ άλλων) και... ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας και ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς που θα διασυνδέεται σε ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα».


Για την ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας που στην ουσία αποτελεί την αναμενόμενη μετατροπή της κάρτας ΑΜΚΑ σε ηλεκτρονική κάρτα, η οποία και θα περιέχει όλα τα προσωπικά δεδομένα του ασφαλισμένου, σχετικά με την ασφάλιση και περίθαλψη του, από την ημέρα της γέννησης του, είχε μιλήσει και ο ΓΓ του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης Δημοσθένης Μαμμωνάς, ο οποίος σε συνέντευξή του είπε πως η χορήγηση αριθμού ΑΜΚΑ αποτελεί το πρώτο βήμα για την ενσωμάτωση όλων των δεδομένων υγείας, ασφαλίσεως και συνταξιοδοτήσεως σε μία μόνη ηλεκτρονική κάρτα, (Σ.Σ. την λεγόμενη «έξυπνη κάρτα») δίχως την οποία δεν θα μπορεί κανείς να έχει οιουδήποτε είδους συναλλαγή με το κράτος.


Ο δε πρώην υπουργός Υγείας και υποψήφιος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, είχε πει, σχετικά, στις 23 Ιουλίου 2009: «Όλοι πλέον οι Έλληνες πολίτες από το ξεκίνημα της ζωής τους θα συνοδεύονται από μια ηλεκτρονική κάρτα, που θα τους παρέχει όλες τις απαραίτητες υγειονομικές υπηρεσίες καθώς και τις ασφαλιστικές, όπως γίνεται στα υπόλοιπα πολιτισμένα κράτη της Ευρώπης».


Είναι γνωστό ότι αποτελεί μόνιμο επιχείρημα για την υποστήριξη κάθε νέας ρύθμισης στις σχέσεις κράτους - πολίτη, το τι «γίνεται στα υπόλοιπα πολιτισμένα κράτη της Ευρώπης».

(Δεν ξέρω εάν το επιχείρημα αυτό, αλλά και η συγκεκριμένη φρασεολογία, χρησιμοποιείται από πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Μου φαίνεται δύσκολο να φανταστώ έναν Γερμανό ή έναν Γάλλο να λέει ότι αυτό που θα κάνουμε τώρα «γίνεται και στα υπόλοιπα πολιτισμένα κράτη της Ευρώπης»! Οπότε δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε. Άσε που με τον τρόπο αυτό μπορείτε να νιώθετε - έστω και για λίγο- ότι δεν διαφέρετε σε τίποτα από τους "άλλους". Τους "πολιτισμένους").


Στα «υπόλοιπα πολιτισμένα κράτη της Ευρώπης» όμως, το ζήτημα των νέων "υπερκαρτών" ή «έξυπνων καρτών», είτε αυτές ονομάζονται ευθέως "δελτία ταυτοτήτων", είτε "Κάρτες Υγείας", είτε "Κάρτες Κοινωνικής Ασφάλισης", φαίνεται ότι απασχολεί ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών της. Που προφανώς δεν μοιάζουν να είναι ενθουσιασμένοι που «προοδεύουν», ούτε τους καθησυχάζει η ιδέα ότι αυτό γίνεται σε όλη την «πολιτισμένη Ευρώπη».


Ας δούμε το παράδειγμα της Βρετανίας σχετικά με τις νέες κάρτες / ταυτότητες.


- ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ: Να πούμε εδώ ότι η πορεία ΑΜΚΑ – Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας οδηγεί στην υιοθέτηση και μίας (νέας) Ηλεκτρονικής Ταυτότητας, η οποία, κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει κοινή για όλους του πολίτες της Ε.Ε. Δηλαδή, ο στόχος είναι μία Eυρωπαϊκή Ηλεκτρονική Ταυτότητα.

(Και κατόπιν η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ όλων των καρτών / ηλεκτρονικών εγγράφων σε ΜΙΑ κάρτα).

Ήδη πάντως, όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περίπου 30 εκατομμύρια πολίτες στην ΕΕ χρησιμοποιούν το εθνικό δελτίο ηλεκτρονικής ταυτότητας για τις συναλλαγές τους με διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, π.χ. για την υποβολή αιτήσεων για παροχές κοινωνικής ασφάλισης και παροχές ανεργίας ή για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων.

Στην δε Ανακοίνωση της Επιτροπής, της 25ης Απριλίου 2006, ανακοινώθηκε το «Σχέδιο δράσης i2010 για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση - Επιτάχυνση της θέσπισης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη προς όφελος όλων».


Περισσότερα θα πούμε σε άλλο άρθρο.


Στην Βρετανία λοιπόν, υπήρξαν αντιδράσεις από επώνυμους και ανώνυμους, καθώς και από ομάδες πολιτών, για την σχεδιαζόμενη και επερχόμενη νέα βιομετρική ταυτότητα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές μίας εκδήλωσης διαμαρτυρίας στο Newport:

«Στην νέα κάρτα θα υπάρχει η φωτογραφία του κατόχου, το όνομα, η ημερομηνία γέννησης, η εθνικότητα, το καθεστώς μετανάστευσης και ένα ηλεκτρονικό τσιπ στο οποίο θα περιέχονται τα βιομετρικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των δακτυλικών αποτυπωμάτων και της ψηφιακής εικόνας του προσώπου. Όλοι οι ταυτοποιημένοι πολίτες θα βρίσκονται στην Βάση Δεδομένων της Υπηρεσίας Ταυτότητας και Διαβατηρίων του Ηνωμένου Βασιλείου


Στο Εδιμβούργο σχεδιάστηκε σιωπηλή διαμαρτυρία, κατά των νέων ταυτοτήτων, έξω από κυβερνητικά κτίρια, με συμμετοχή «ρομπότ» ντυμένα με λευκά κουστούμια και barcode.

Την διαμαρτυρία διοργάνωσε η ομάδα, με το όνομα «No2ID», («Όχι στην Ταυτότητα»).

Ο David Muxworthy μέλος της No2ID είπε ότι οι άνθρωποι που χρειάζονται διαβατήριο θα πρέπει να ανακρίνονται και να τους παίρνουν δακτυλικά αποτυπώματα.

Θα πρέπει επίσης, να δώσει 49 στοιχεία / πληροφορίες που αποτελούν προσωπικά του δεδομένα για να τεθούν στο «μητρώο»του στην Βάση Δεδομένων Εθνικής Ταυτότητας.

Ο Κ. Muxworthy είπε: "Όταν ο αμφιλεγόμενος νόμος για τις νέες Κάρτες / Ταυτότητες τεθεί σε ισχύ, ο καθένας θα πρέπει να υποβληθεί σε αυτή τη διαδικασία για να μπορέσει να πάρει μια νέα ταυτότητα.

«Από την στιγμή που τα στοιχεία καταχωρηθούν στην Βάση Δεδομένων, οποιοσδήποτε παραλείψει να ενημερώσει τις αρχές για τις αλλαγές στα προσωπικά του στοιχεία, όπως αλλαγή διεύθυνσης, ή να δηλώσει την απώλεια ή την ζημία του δελτίου ταυτότητας, θα μπορεί να του επιβληθεί πρόστιμο £ 1.000».

--Σημειώνεται ότι αυτή η «τιμωρία» αυτών που δεν ενημερώνουν τις Αρχές για την αλλαγή των στοιχείων τους, τουλάχιστον στην πατρίδα μας, αφορά όσους τους έχει απαγγελθεί κάποια κατηγορία, αλλά βρίσκονται εκτός Φυλακής με περιοριστικούς όρους ή όσους έχουν εκτίσει ένα μέρος της ποινής τους και απολύθηκαν από την φυλακή «υπό όρους»!

Αρχικά τα δελτία ταυτότητας θα εκδοθούν σε μη φοιτητές της ΕΕ και αργότερα σε κατόχους βίζας γάμου και αλλοδαπούς που επιθυμούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από το επόμενο έτος θα αρχίσουν να εκδίδονται δελτία ταυτότητας για άλλους ξένους υπηκόους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτές οι ομάδες ανθρώπων θα αναγκαστούν να εγγραφούν στο νέο σύστημα και να χρησιμοποιούν την κάρτα πλέον και όχι το διαβατήριό τους, ως αναγνωριστικό έγγραφο.

Μόλις οι μετανάστες θα έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμή του συστήματος, το 2009, ο καθένας, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ο οποίος εργάζεται σε μια περιοχή την οποία η κυβέρνηση θεωρεί «ευαίσθητη», όπως π.χ. αεροδρόμια, θα πρέπει να διαθέτει δελτίο ταυτότητας.

Από το 2010, οι μαθητές θα πρέπει να έχουν δελτία ταυτότητας για να μπορούν να πάρουν ένα σπουδαστικό δάνειο και στους υπόλοιπους από εμάς οι ταυτότητες θα είναι διαθέσιμες σε «εθελοντική» βάση, σε συνδυασμό με τα διαβατήρια, το 2011.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αυτή η κάρτα είναι το πρώτο βήμα, το πρώτο χτύπημα από την συντονισμένη επίθεση κατά των ατομικών ελευθεριών που όλοι εμείς απολαμβάνουμε. Η κυβέρνηση έχει δείξει ανοικτά το τι σχεδιάζει, ότι θέλει ο καθένας στο Ηνωμένο Βασίλειο να έχει την «πινακίδα», να είναι αριθμημένος και καταπιεσμένος, χρησιμοποιώντας τους μετανάστες ως «πεδίο δοκιμών» για την αυταρχική επιθυμία της για αύξηση της κρατικής εποπτείας.

Η αντίδραση για τα δελτία ταυτότητας πρέπει να ξεκινήσει τώρα».


Η Σκωτσέζικη Βουλή ψήφισε κατά των σχεδίων της κυβέρνησης για τις νέες κάρτες / ταυτότητες.


"Πιστεύουμε ότι η κίνηση αυτή της κυβέρνησης, εκτός ότι είναι πολύ δαπανηρή, αποτελεί απαράδεκτη απειλή για την ιδιωτικότητα και τις ατομικές ελευθερίες", δήλωσε ο Fergus Ewing ο υπουργός ασφαλείας για την σκωτσέζικη κοινότητα


Ο πρώην ανώτατος δικαστής και µέλος της Βουλής των Λόρδων, λόρδος Johan Steyn με άρθρο του στον Guardian, καλούσε την κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν να καταργήσει το υφιστάμενο καθεστώς των "έξυπνων" ταυτοτήτων.

(Ο λόρδος Steyn, είναι αυτός που το Νοέμβριο του 2003, σε άρθρο του-καταπέλτη στην «Ιnternational Ηerald Τribune», γράφοντας για το Γκουαντάναμο, το χαρακτήρισε «νομική μαύρη τρύπα»).


Ο λόρδος Steyn έγραφε :

"Σε γενικές γραμμές η δέσμευση να εφαρμόσουμε τις Ευρωπαϊκές συνθήκες και συνταγματικές αρχές δεν υποχρεώνει τον Βρετανικό λαό να αποδεχθεί ένα σύστημα ταυτοτήτων. Η άποψή μου είναι ότι δεν είναι απαραίτητο ένα εθνικό σύστημα δελτίων ταυτοτήτων...Δεν χρειάζεται να σπαταλήσουμε περισσότερα χρήματα για αυτό το θέμα .Η ΙΔΕΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΕΙ....Η αντιπαράθεση για το θέμα αυτό στην Βουλή σίγουρα θα βλάψει την κυβέρνηση..."

Ο νέος Υπουργός εσωτερικών Alan Johnson αφού δήλωσε ότι ...σύντομα το ζήτημα των ταυτοτήτων θα επανεξετασθεί σε πρώτη φάση, όσον αφορά στις "βασικές αρχές" του νομοσχεδίου, είπε στη συνέχεια ότι "Στην πρώτη μου συνέντευξη ως γραμματέας δήλωσα ότι οι νέες ταυτότητες αποτελούν μία δεσμευση- μανιφέστο για την κυβέρνηση η οποία με συγκεκριμένη νομοθεσία επέβαλλε το 2006..υποστηρίζουμε την πρόοδο και πιστεύουμε ότι σε αυτό έχουμε την υποστήριξη του Βρετανικού λαού..".


Εσύ δεν υποστηρίζεις την πρόοδο;


Δεν υπάρχουν σχόλια: